Een Veilig Nest

Zindelijk maken doe je zo + Winactie!

Geplaatst op

Afgelopen jaar verscheen op een Veilig Nest een artikel  over het eerder zindelijk maken van kinderen. Thuisblijfvader Kees Bakker zocht toen ondersteuning van de Tweede Kamer voor zijn plan. Zijn zoontje was met 1,5 jaar al zindelijk. Kees rekende uit dat er naast een hoop minder afval ook zo’n 250 miljoen euro bespaart kan worden. Ook zorgt het eerder zindelijk maken van kinderen ervoor dat zij minder lang blootgesteld worden aan hormoonverstorende stoffen die in wegwerpluiers zitten. En dan heb ik het nog niet eens over de vrijheid die het kind en ouder geeft.

debbymendelssohn

Zindelijk maken kinderspel?

Dat er dus veel voordelen zitten aan het eerder zindelijk maken van je kinderen is duidelijk, maar hoe pak je dit aan? Debby Mendelsohn, psycholoog en moeder van zes kinderen, schreef er een boek over: ‘Zindelijk maken is kinderspel’  . Met het boek als uitgangspunt geeft ze trainingen, o.a. aan medewerkers in de kinderopvang en verzorgt zij lezingen op ouderavonden. Daarnaast kunnen professionals en ouders bij haar terecht voor een consult.

De leeftijd waarop een kind zindelijk wordt is de afgelopen decennia gestegen: het percentage kinderen dat zindelijk is op de leeftijd van 2,5 is met 70% gedaald! Dit betekent dus dat het wel degelijk mogelijk is om een kind op vroege leeftijd zindelijk te maken, maar dat we de methode wellicht een beetje zijn vergeten. Debby Mendelsohn ging daarom te rade bij oma’s en buitenlandse vrouwen, want als het hen wel was gelukt, waarom zou het de hedendaagse Nederlandse ouder dan niet kunnen lukken? De dingen die ze leerde van de vrouwen bracht ze in praktijk bij haar eigen kinderen en met resultaat. Alle kinderen waren met 1,5 jaar uit de luiers. Aanvankelijk schreef zij het boek voor haar kinderen. Wanneer zij dan zelf ouders zouden zijn en haar zouden vragen hoe zij hun zo jong zindelijk had gemaakt, zou ze het misschien niet meer weten. Vandaar dat Debby aantekeningen maakte in een schrift. Uiteindelijk zijn deze aantekeningen een boek geworden om professionals en ouders te helpen met het zindelijk maken van hun kind.

Een professor in de urologie die wereldwijd benaderd wordt over dit onderwerp, de heer Wyndaele, schreef het voorwoord. In het boek wordt een stappenplan geïntroduceerd om ouders handvatten te geven zodat zij weten hoe zij hun kind kunnen helpen zindelijk te worden.

 

debbymendelssohn1

4 simpele stappen

De stappen zijn: het op het potje zetten van je kind (stap 1),  tot het kind ook daadwerkelijk iets in het potje doet (stap 2), vervolgens is het zaak om het potje deel te maken van de dagelijkse routine (stap 3), en na een tijd zal je kind ook zelf om het potje gaan vragen (stap 4), de laatste stap is slapen zonder luier.

Volgens Debby is het belangrijk om het potje onderdeel te laten uitmaken van de dagelijkse routine. Daarnaast moet het ritueel wel aantrekkelijk worden gemaakt: ‘  het kind mag op het potje spelen, een boek lezen, of ik lees zelf voor. Net zolang tot het zijn behoefte heeft gedaan.’

Hier nog enkele tips:
–     Hou het leuk en neem de tijd bijvoorbeeld met een verhaaltje of een stuk speelgoed.
–    Zorg ook voor structuur bij het potjes ritueel: kies een vast moment waarop het kind op het potje gaat zitten. Breid deze momenten langzaam uit,
–    Maak er geen wedstrijd van, niet ieder kind is hetzelfde. Bij de een zal het langer duren dan bij de ander.

Meer info?

Informatie over het boek kun je hier  en hier vinden.

Voor meer informatie over trainingen, ouderavonden en consulten klik je hier

WIN!!

947 Zindelijk maken is kinderspel

Een Veilig Nest mag 2 exemplaren van het boek ‘Zindelijk maken is kinderspel’  weggeven!

Hoe kun je winnen? Zorg ervoor dat je onze facebook pagina leuk vindt  en vertel ons in een comment onder het facebook bericht van de winactie waarom je dit boek wil winnen. Winnaars worden door ons benaderd via een  privé bericht en worden vermeld op onze Facebookpagina.

(De winactie is inmiddels afgelopen)
De illustraties bij dit artikel zijn van Nicole Smans, en komen uit het boek ‘ zindelijk maken is kinderspel’

 

Auteur: Maartje Schutte, WECF