Een Veilig Nest

Workshop voor ondernemers over het vermijden van zorgwekkende stoffen in baby- en kinderproducten

Geplaatst op

Door Tamara Peers, BabyBeGood

Afgelopen vrijdag vond de workshop “slimme oplossingen voor het vermijden van zorgwekkende stoffen in baby- en kinderproducten plaats” in Antropia in Driebergen. De workshop werd georganiseerd door IVAM & WECF en ook Anna en ik hebben hieraan meegewerkt.

Samenwerking BabyBeGood en Een Veilig Nest

Wij hebben vanaf het ontstaan van BabyBeGood een samenwerking met Een Veilig Nest (project van WECF). Vijf jaar geleden was ik hoogzwanger en hoorde ik tijdens een bijeenkomst van Een Veilig Nest over welke stoffen je beter kunt vermijden als je zwanger bent. “Waarom weet ik dit nu pas?” vroeg ik mij af. En “Waarom weten niet meer zwangeren dit?”. Het was een start van onze samenwerking. Inmiddels hebben we samen op de Negenmaandenbeurs gestaan, groene cadeaus gegeven aan politici waaronder aan Marianne Thieme met haar dochtertje en het magazine MamaGreen.nu gemaakt.

DSC_1152

 

 

 

 

 

 

Duurzame ondernemers

De aanleiding voor de workshop van afgelopen vrijdag was dat er volgens artikel 33 van REACH het nu voor ondernemers verplicht is om binnen 35 dagen antwoord te geven op vragen van consumenten over (zorgwekkende) stoffen in producten. Hoe ga je daar als (kleine) duurzame ondernemer mee om? Hoe transparant is de keten? Hoe communiceer je hierover naar klanten? Dat dit niet makkelijk is werd tijdens de workshop wel duidelijk. De duurzame ondernemers hebben de beste intenties maar nog niet alle informatie over stoffen is beschikbaar. Simpelweg omdat ook nog niet alle stoffen onderzocht zijn dus hoe kan je hierover communiceren.

Veel geleerd en eerste stappen gezet

Na de informatieve presentaties van de toxicologen van IVAM, van MODINT (de branchevereniging voor textiel en tapijt) en WECF was het in de middag de buurt aan de (duurzame) ondernemers zelf. Waar zitten de dilemma’s en welke oplossingen zouden we daar voor kunnen bedenken. Wie en wat kunnen de ondernemers daarbij helpen. Hoe kunnen de ondernemers elkaar helpen? Kortom, er zijn eerste stappen gezet om als kleinere (duurzame) ondernemers meer met elkaar op te trekken en informatie en kennis met elkaar te delen.

DSC_1191

 

 

 

 

 

 

Een geslaagde middag!

In het najaar volgt een 2e workshop over dit onderwerp. Ben je zelf (duurzaam) ondernemer en wil je graag betrokken blijven en/of de hoogte gebracht worden? Mail ons dan!

Geïnteresseerd in het werk van Tamara en Anna? Ga naar de website van BabyBeGood

De workshop vond plaats in het kader van het Project Zorgwekkende Stoffen in samenwerking met instituut IVAM en het Ministerie van IenM en werd mede mogelijk gemaakt door het LIFE programma van de Europese Commissie, DG Milieu

life

 

 

Reacties