Een Veilig Nest

Veiligheid

Kinderen leren de wereld kennen door op ontdekkingstocht te gaan, door dingen uit te proberen en door grenzen op te zoeken. Natuurlijk wil je niet dat hen daarbij iets overkomt. Met een aantal kleine aanpassingen maak je je huis veiliger.

De bewegingsmogelijkheden van een kind zijn in het begin gelukkig erg beperkt. Daarom hoeft je huis niet vanaf dag één kindveilig te zijn. Wanneer je kind begint te kruipen, moet je ervoor zorgen dat het hele huis kindvriendelijk en veilig is.

Tip 1: Bescherm tegen elektriciteit

Voorzie alle stopcontacten  van een stopcontactbeschermer – ook de stopcontacten die vrijwel continu in gebruik zijn. Plaats het bed van je kind niet in de buurt van een stopcontact. Meer tips over elektriciteit

Tip 2: Kies stevig meubilair

Meubels moeten stevig staan of zelfs aan de muur bevestigd zijn.

Tip 3: Beveilig ramen, kastdeuren en lades

Beveilig ramen binnen het bereik van het kind met een kinderbescherming.
Beveilig ook de deurtjes van kasten waarin kinderen niets te zoeken hebben. Als de kastjes op slot kunnen, bewaar de sleutels dan buiten het bereik van het kind.
Om te voorkomen dat je kind met zijn vingers klem komt te zitten of in de lade met bestek of andere of andere ongeschikte voorwerpen gaat rommelen, kun je veiligheidsproducten voor kinderen aanbrengen. Lades met speelgoed en kinderkleren laat je bereikbaar voor het kind. Om ongelukken te voorkomen, mag het kind de lade er echter niet helemaal uit kunnen trekken.

Tip 4: Berg gevaarlijke voorwerpen veilig op

Reinigingsmiddelen, waspoeder, medicijnen, alcohol, plantenvoedsel, pesticiden, cosmetica, petroleum, spiritus, lampenolie en verf zijn vaak giftig, gevaarlijk en schadelijk voor de gezondheid. Berg ze daarom op een veilige plek op, buiten bereik van kinderen. Ook plastic tassen, vuilniszakken, gereedschap, messen, scharen, aanstekers en lucifers dienen onbereikbaar te zijn voor een kind. Een volwassene moet het kind stapje voor stapje leren veilig met deze spullen om te gaan.

Tip 5: voorkom vallen

Als je een huis met een trap hebt, is het verstandig om twee traphekjes te plaatsen die je kind niet kan openen: één hekje onderaan de trap en één hekje bovenaan de trap. Pas op als je huis een balkon heeft: kinderen begrijpen al gauw dat ze op een stoel of tafel moeten klimmen om over de rand te kunnen kijken. Laat je kind er niet zonder toezicht spelen.

Op de website van Consument en Veiligheid kun je meer informatie vinden over het omgaan met leeftijdsgebonden gevaren.