Een Veilig Nest

Groene schoonmaakrecepten

Steeds meer mensen zijn op zoek naar natuurlijke schoonmaakmiddelen. Met behulp van onderstaande eenvoudige en zachte schoonmaakmiddelen kun je de meeste klussen klaren.

Geen enkel reinigingsmiddel is echter geheel milieuvriendelijk. Gebruik daarom niet te veel; test eens uit hoeveel je nodig hebt om een schoon resultaat te krijgen en draag huishoudhandschoenen tijdens het schoonmaakwerk.

Luchtverfrissers

Gebruik geen luchtverfrisser maar ventileer je huis beter en lucht regelmatig alle vertrekken. Voor geur, gebruik kruidenboeketten of vanille op een watje.

Vloeren en tapijten

Vloerreiniger: In plaats van vloerreiniger te gebruiken kun je ook het volgende doen: meng 1 kop azijn in acht liter water. Voor onafgewerkte houten vloeren voeg 1 kop lijnzaadolie toe. Om teveel aan was te verwijderen, schrob met koolzuurhoudend mineraalwater, laat dit inweken en dweil schoon. Of gebruik koolzuurhoudend mineraalwater als vloerpoets.

Vloerpoets en vlekken in tapijt: Verwijder ze met koolzuurhoudend mineraalwater.

Tapijtreiniger: Hiervoor kun je maizena of zuiveringszout gebruiken, dit strooi je op het tapijt en vervolgens moet je goed stofzuigen.

Meubels

Meubelpoets: maak een mengsel van1 theelepel citroenolie en een halve liter minerale olie. Gebruik hierbij een vochtige doek.

Ramen en deuren

Ruitenreiniger: Meng 75 ml schoonmaakazijn met een theelepel fijn maïsmeel en giet in 1 liter warm water. Breng aan met een spons en maak droog. Streeploos!

Keuken

Afvoerontstopper: strooi 1 eetlepel zuiveringszout in de afvoer en giet dan langzaam ⅓ kop witte azijn in afvoer om verstopping los te maken. Gebruik een ontstopper om de verstopping te verwijderen. Voorkom verstoppingen door een keer per week kokend water in afvoer te gieten, gebruik afvoerfilters en giet geen vet in afvoer.
Of: Giet 125 ml zuiveringszout in de afvoer en minstens 1 kopje (schoonmaak)azijn. Dek af en laat een paar minuten weken. Giet vervolgens ruim kokend water met zout door de afvoer.

Ovenreiniger: maak  een mengsel van warm water en zuiveringszout om de oven te poetsen. Strooi zout op verse vetvlekken en veeg ze weg. Je kunt ook een papje maken van zuiveringszout en water. Haal eerst de aangekoekte en aangebrande resten zoveel mogelijk weg met een schuursponsje. Smeer er dan het papje op.

Keukenreiniger: gebruik zuiveringszout voor alle oppervlakken die tegen een stootje kunnen en een mengsel van water en (schoonmaak)azijn voor de kwetsbare delen die niet krasvast zijn.

Kristal: moet je zelf uitproberen! Maak een mengseltje van (schoonmaak)azijn, water en een beetje zuiveringszout. Giet dat op een zachte doek en wrijf het glas er mee in.

Afwas: In plaats van een vaatwasmiddel kun je de afwas beter met de hand doen en hierbij een vloeibare zeep of milde reiniger gebruiken.

Badkamer

Sanitairreiniger:  Maak een mengsel van 400 ml zuiveringszout, 125 ml vloeibare groene zeep, 125 ml water en een paar eetlepels (schoonmaak)azijn. Breng aan op sanitair en tegels, even goed boenen, afnemen en klaar!

Middel tegen schimmelplekken: Gewoon (schoonmaak)azijn en zout op de plek smeren!

Toilet

Toiletreiniger: Breng zuiveringszout aan onder de rand van het toilet en in de pot en maak schoon met de borstel. Giet nu een klein beetje (schoonmaak)azijn in de pot en laat dat even weken. Haal er weer flink de borstel door en de klus is geklaard!

Wassen

Wasverzachter: Probeer eens een half kopje zuiveringszout bij het spoelen toe te voegen als wasverzachter Gebruik ¼ tot ½ kopje zuiveringszout gedurende de spoelcyclus.

Bleken: Het bleken van wasgoed kan ook prima door het gebruik borax voor alle kleding of ½ kop witte azijn in spoelwater om donkere kleding op te lichten. Niet gechloreerd bleekmiddel werkt ook goed.

Vlekken

Roestverwijderaar: Schoonmaakazijn kan roestaanslag verminderen op bouten en moeren.
Is ook heel goed voor het verwijderen van onder andere kalkaanslag.

Koper, zilver etc.

Geel koper: snijd een citroen middendoor, strooi er zout op en wrijf met de halve citroen over het metaal. Wrijf daarna op met een zachte, niet pluizende doek.

Rood koper: Maak een papje van gelijke delen schoonmaakazijn, bloem en zout. Breng dat aan op het koper en laat het er een uurtje opzitten. Wrijf het metaal daarna op met een zachte doek.

Zilverpoets: Maak je eigen en veilige zilverpoets door 1 theelepel zuiveringszout, 1 theelepel zout en een stuk aluminiumfolie van 5 x 5 cm in een kleine pan met warm water te mengen. Laat het zilver er een nacht in weken. 
Je kunt ook aluminiumfolie in een glazen (eventueel plastic) bak leggen en een een handjevol zuiveringszout en zout op het folie strooien en de bak vervolgens vullen met warm water. Dompel daar het zilver in onder en de aanslag zakt naar de bodem en slaat neer op het folie. Droog alles goed af en wrijf op (met een zachte, niet pluizende doek).

Overig

Insectenbestrijding: Het afvegen van je kamerplanten met zeepwater is een prima vervanger voor insecticide.

Mieren: Strooi een ononderbroken lijn zuiveringszout om te voorkomen dat de mieren gaan waar ze niet mogen gaan.

Gladheid: Strooi zuiveringszout op de stoep.

Brand (beginnende vetbranden): Gooi wat zuiveringszout over de brand.