Een Veilig Nest

Baking Soda

Baking Soda – een wondermiddel

arm & hammer bakingsoda

Baking soda (in Nederland bekend ook als baksoda, dubbelkoolzure soda, maagzout, natriumcarbonaat of zuiveringszout) is een wit, kristalvormig poeder dat niet alleen voor het bakken of koken geschikt is. Het is een duurzame vervanger voor een hele set milieuvervuilende schoonmaak- en verzorgingsmiddelen. Het is een effectief, goedkoop en vrij van giftige stoffen middel. De baking soda is (meestal) niet verkrijgbaar in de reguliere supermarkten, maar wel in de toko’s, aziatische winkels en in Turkse winkels (hier wordt het verkocht onder de naam Karbonat van het merk Buhara).
Een pak Arms & Hammers Baking Soda van bijna 500 gram kost ongeveer €1,35.

Enkele toepassingsmogelijkheden

Gezondheid/verzorging

Maagpijn (na zware maaltijd): Doe 1 theelepel in een glas water.

Keelpijn: Doe een halve theelepel baking soda en een halve theelepel zout in warm water en gorgelen maar.

Kiespijn: Dip een natgemaakt wattenstaafje in de baking soda en wrijf over de pijnlijke tand en tandvlees tot de pijn wat wegtrekt.

Anti-jeuk (bij insectenbeet): Meng baking soda met het water en wrijf dat over de insectenbeet.

Badzout: Strooi 1 of 2 kopjes baking soda in bad voor een zachte huid.

Gezichts- en lichaamsscrub: Meng 3 eetlepels baking soda met 1 eetlepel water en wrijf het zachtjes over de huid, spoel dan met water af.

Mondwater: Meng 1 theelepel baking soda in een glas water, spoel en spuug uit.

Wittere tanden: Doe een klein beetje baking soda op de vochtige tandenborstel en poets je tanden.

Schoonmaken/wassen

Ovenreiniger:Strooi baking soda op de bodem van de oven, spuit het nat met een plantenspuit met water om de soda vochtig te maken en laat het een nacht weken. In de ochtend kun je de baking soda verwijderen en de oven schoonmaken.

Magnetronreiniger: Doe wat baking soda op een schoon vochtig sponsje en reinig de magnetron aan buiten en binnenkant. Goed napoetsen met een vochtige doek zodat je baking soda ook weer verwijdert.

Vloerreiniger: Meng een half kopje baking soda in een emmer met warm water en reinig daarmee de vloer, reinig met schoon water na.

WC reiniger: Strooi een kopje baking soda in het toilet en giet daaroverheen 1 kopje azijn, laat het 10 minuten verwerken en maak het toilet dan met een borstel schoon.

Luchtverfrisser: Meng 1 kopje baking soda met wat etherische olie en zet die in klein kommetje bijvoorbeeld boven op de kast.

(Gootsteen)ontstopper: Gooi 4 eetlepels baking soda in de afvoer/vaatwasser.

Zilverpoets: Meng 1 deel water met 3 delen baking soda en poets het zilver met een doek of spons, daarna goed afspoelen en drogen.

Matrasverfrisser: Bestrooi het matras met een dunne laag baking soda, laat het een paar uur liggen. Verwijder daarna de baking soda met stofzuiger.

Wasmiddelversterker: Vervang de helft van de reguliere wasmiddel door een half kopje baking soda.

Overig

Mieren: Strooi een ononderbroken baking soda lijn om te voorkomen de mieren gaan waar ze niet mogen gaan.

Gladheid: Strooi baking soda op de stoep.

Brand (beginnende vetbranden): Gooi wat baking soda over de brand.

Meer info op:   Duurzaam vandaag en De Wereld van Baking Soda