Een Veilig Nest

Schoonmaken

Kinderen produceren vuil – en ouders ruimen het weer op. Natuurlijk moet een huishouden met kinderen zo schoon mogelijk zijn. Kinderen liggen, zitten en spelen op de vloer. Ze raken alles aan en ontdekken dingen met hun mond. Vooral tijdens de kruipfase mogen kinderen geen dingen op de grond vinden die niet geschikt voor hen zijn. Toch moet je het schoonmaken ook weer niet te ver doorvoeren. Een klinisch steriel huishouden is niet de bedoeling en is bovendien niet goed voor je kind.

Tip 1: Doseer je hoeveelheid 

Schoonmaakmiddelen kunnen schadelijke stoffen bevatten die niet alleen het milieu belasten maar die ook in de lucht blijven hangen en zich aan de vloer en de meubels hechten. Door het gebruik van teveel schoonmaakmiddelen wordt je kind dus blootgesteld aan extra veel schadelijke stoffen. Kijk eens in je schoonmaakkastje en beslis welke producten je echt nodig hebt. Het is meer dan genoeg een paar producten in huis te hebben die multifunctioneel zijn. Niet elk meubelstuk heeft zijn eigen speciale schoonmaakmiddel nodig.

Tip 2: Gebruik alternatieven

Gebruik schoonmaakdoekjes van microvezel die weinig tot geen schoonmaakmiddel nodig hebben.

Geparfumeerde reinigingsmiddelen met frisse geurtjes zijn niet nodig. De geur heeft geen schoonmaakeffect en kan tot irritatie en zelfs allergieën leiden. Vermijd middelen met fosfaten, chloor, bleekmiddel en desinfecteermiddel. Voor de badkamer zijn schoonmaakmiddelen op basis van citroen- of melkzuur (kijk op het etiket) aan te bevelen. Gebruik liever producten met niet-ionische tensiden (dit zijn wasactieve stoffen de die oppervlaktespanning van een vloeistof verlagen) dan met anionische tensiden, omdat deze minder agressief zijn. Citroenzuur is zeer geschikt om kalk te verwijderen. Verder is het over algemeen het voldoende om allesreiniger te gebruiken; de naam zegt genoeg. Kies reinigingsmiddelen die biologisch afbreekbaar zijn.

Ook met allerhande huismiddeltjes als citroen,  schoonmaakazijn, olijfolie, bakingsoda en zout kun je veel schoonmaakklussen doen. Lees meer schoonmaakrecepten

De Schoonmaakwijzer bevat alle praktische schoonmaaktips voor het veilig schoonhouden van je huis op een rijtje.

Tip 3: Let op veilig gebruik

Gebruik schoonmaakmiddelen met mate en vergeet bovendien niet om na gebruik de dop goed te sluiten. Berg de schoonmaakmiddelen daarna op buiten het bereik van kinderen, zelfs als de dop een veiligheidssluiting heeft.