Een Veilig Nest

Elektrische apparaten

We hebben veel elektrische apparaten in huis. Ze zijn niet meer uit ons dagelijks leven weg te denken. Hoe kunnen we het best met elektrische apparaten omgaan in de buurt van kleine kinderen – met name met het oog op de elektromagnetische straling? Waar moet je bij de inrichting van je huis op letten als er een baby op komst is?

De huidige grenzen die gelden voor elektromagnetische straling van huishoudelijke apparaten ligt veel te hoog. Nederlandse overheidsinstanties accepteren (nog) niet dat de blootstelling aan de straling schadelijk zou kunnen zijn. Uit verschillende onderzoeken blijkt echter dat elektromagnetische straling mogelijk invloed heeft op het slapen en het dag- nachtritme en de algemene ontwikkeling kan verstoren. Ook zijn er relaties gelegd tussen straling en huilbaby’s en bedplassen.

Een liggend kind is 200 tot 400 keer gevoeliger voor straling. Daarom is het beter om het voorzorgsprincipe toe te passen en er voor te zorgen dat het kind zo weinig mogelijk beïnvloed kan worden door deze soms zeer krachtige velden. Dit kan heel eenvoudig door middel van de volgende maatregelen: 

Tip 1: Verminder de blootstelling aan straling

  • Laat  ongebruikte apparaten niet in de stand-by modus  staan.
  • Zet het hoofdeinde van het bedje tegen een muur waar geen stopcontacten in zitten.
  • Klem geen bedlampje aan het hoofdeinde en leg geen verlengkabels onder of langs het bed.
  • Gebruik geen dimmer in de kamer.

Tip 2: Gebruik elektrische apparaten veilig

Het spreekt vanzelf dat je geen stekkerdozen en elektriciteitskabels laat rondslingeren in de omgeving van je kinderen. Om te voorkomen dat kinderen hun vingers in het stopcontact steken, gebruik je een stopcontactbeschermer – ook de stopcontacten die vrijwel continu in gebruik zijn. Eenvoudige plakvarianten van deze beschermers zijn verkrijgbaar bij drogist en warenhuis. Ook is het van belang dat het bed van de baby niet in de buurt van een stopcontact staat. Wanneer het kind immers groter wordt, kan zij vanuit het bedje met haar handjes in het stopcontact.

Tip 3: Vermijd draadloze communicatie (DECT en WiFi)

Houdt draadloze communicatie zoals, draadloze telefoons en het bijbehorende basisstation (DECT), mobiele telefoons en draadloze computernetwerken(WiFi) uit de kinderkamer of de kamer waar het kind slaapt.

De babyfoon is een apart geval. Zet de voeding ver genoeg van het bed af – ten minste twee meter – en gebruik zo mogelijk een oplaadbare zender of gebruik een analoge babyfoon met voice activating control. Ook voor babyfoons gelden stralingsgrenzen die door de producenten gerespecteerd moeten worden, maar helaas zijn deze grenzen te hoog en worden ze vaak sterk overschreden.

Ruim 60% van de straling die aanwezig is in huis wordt veroorzaakt door WiFi en DECT. Er zijn een aantal alternatieve oplossingen voor WiFi, zoals dLAN, Homeplug, etc. Deze producten maken gebruik van het bestaande elektra netwerk en zijn stralingsvrij. Ook het vervangen van een DECT door een DECT die niet zendt als hij niet gebruikt wordt, is een goede oplossing.

Er zijn organisaties die zich met dit onderwerp bezighouden en je van advies kunnen voorzien.
Een van die bedrijven is  Prevent Care Woonbiologie

Via email te bereiken op:  woonbiologie@prevent-care.nl