Een Veilig Nest

Weinig knuffels geschikt om veilig te knuffelen

Geplaatst op

Met maar weinig knuffels kunnen kinderen veilig knuffelen, blijkt uit een onderzoek van de Duitse Stichting Warenonderzoek (Stiftung Warentest). Van de 30 geteste knuffeldieren zouden er net 8 zijn die aan te bevelen zijn, aldus het decembernummer van het tijdschrift.

Gescheurde naden en schadelijke stoffen

Bij de andere geteste knuffels scheurden in een test óf de naden snel open, óf het materiaal bevatte schadelijke stoffen. Er was maar één bijna 60 euro dure haas die voor de test met de hoogste score van een 10 slaagde. Zes andere knuffeldieren werden door de onderzoekers als ‘goed’ beoordeeld. Eén knuffeldier scoorde ruim voldoende.  21 knuffels kregen echter een onvoldoende.

30 knuffels onderzocht

Voor hun test kochten de onderzoekers van de Stiftung Warentest 30 exemplarisch geselecteerde knuffels voor kinderen – van konijnen, schapen en apen tot katten tot aan olifanten en draken. In het lab onderzochten zij het speelgoed op veiligheid en verontreiniging door schadelijke stoffen. Zo werd bijvoorbeeld getest hoe kinderen beschermd zijn tegen onderdelen die kunnen worden ingeslikt, of in hoeverre de dieren het getrek aan armen en poten met succes doorstaan.

PAK’s en weekmakers in knuffels

Bovendien testten de onderzoekers de verontreiniging door schadelijke stoffen. Daarbij bleken in totaal 20 van de 30 knuffels onder de maat te zijn. In 19 gevallen bevatte de vacht polycyclische aromatische koolwaterstoffen, zogeheten PAK’s. 13 knuffels waren met het kankerverwekkende PAK chryseen verontreinigd; zeven bevatten de vermoedelijk kankerverwekkende PAK naftaline – en dat in ‘aanzienlijke hoeveelheden’. Kankerverwekkende formaldehyde werd volgens de test in de voeten van een pinguïn ontdekt. Phthalaten- dus weekmakers, die gerelateerd worden aan vruchtbaarheidsstoornissen, werden in twee knuffels gevonden.

3 knuffels gezakt voor de test

Drie knuffels zakten voor de veiligheidstest volgens de Stiftung Warentest – van twee gereputeerde fabrikanten en van een grote warenhuisketen. De naden van de knuffels zouden aan armen, oren en voeten zo ver opengescheurd zijn, dat kinderen de vulling eruit zouden kunnen peuteren en in hun mond doen. Aangezien bij de drie stoffen dieren de wettelijke voorschriften niet in acht genomen zijn de fabrikanten en de instanties die met het toezicht belast zijn op de hoogte gesteld.

Veilig knuffelen?

Zie voor meer informatie over het onderzoek de website van de Duitse Stiftung Warentest. En voor meer informatie over veilige knuffels (en ander speelgoed) de pagina van Een Veilig Nest over spelen.

baby en knuffel
Foto: Big D2112

Reacties