Een Veilig Nest

WECF brengt Ecofeministische kieswijzer voor Europese verkiezingen

Geplaatst op

3 minuten leestijd

Deze week, aanstaande donderdag 23 mei, vinden de Europese Verkiezingen plaats. Om je te helpen bij het bepalen van je keuze hebben we een ecofeministische kieswijzer voor je gemaakt, waarbij we naar een aantal specifieke onderwerpen hebben gekeken die wij als feministisch milieunetwerk belangrijk vinden.

De Europese Verkiezingen 2019 zijn jouw volgende kans om op te komen voor gelijkheid, klimaat en onze gezondheid. Wij, bij WECF, besloten om het jargon in al die partijmanifesten en beleidsverklaringen door te spitten en je een kieswijzer te brengen die specifiek let op zowel gelijkwaardigheid als duurzaamheid.

We hebben de afgelopen jaren baanbrekende milieucampagnes gezien. In Nederland hadden we de Klimaatmars, Europawijd Greta Thunberg’s #fridaysforfuture, de #imadeyourclothes anti-fast fashion campagne en de #breakfreefromplastic beweging. Jonge vrouwen hebben zich in enorme aantallen gemobiliseerd voor deze milieuproblemen, maar er is nog veel te doen de komende tijd.

We hopen dat de #ecofeministsscorecard een middel is dat door veel feministen in Europa zal worden gebruikt. Ook Greta Thunberg is klein begonnen en zij heeft ons heeft laten zien dat enorme impact worden bereikt door collectieve actie.

Daarnaast hebben we gekeken of partijen iets willen doen aan de ondervertegenwoordiging van vrouwen in besluitvorming. “Juist nu rechts-conservatieve partijen macht winnen in Europa is het voor feministische mannen en vrouwen van belang om te gaan stemmen. We kunnen deze verkiezingen niet overlaten aan mensen die voor vrouwen vooral een rol achter het aanrecht zien, of aan klimaatontkenners,” aldus Kirsten Meijer, directeur van WECF in Nederland.

Op de Ecofeministscorecard zijn de uitslagen te zien van tien partijen, na bestudering van hun partijprogramma’s. Het gaat om D66, CDA, VVD, SP, PvdA, GroenLinks, Partij voor de Dieren, Forum voor Democratie, PVV en ChristenUnie-SGP. Zie onderstaande link:

https://www.wecf.org/wp-content/uploads/2019/05/Ecofeminist-scorecard-Netherlands-UPDATED.pdf

#ecofeministscorecard

Voor meer informatie: www.wecf.org/ecofeministscorecard/

 

 

 

Reacties