Een Veilig Nest

Vluchtige Organische Stoffen

Vluchtige Organische Stoffen (VOS) zijn synthetische en natuurlijke stoffen die vrijkomen uit dagelijkse producten en materialen, zoals oplosmiddelen in lijm, vernis, verfstoffen, luchtverfrissers en schoonmaakmiddelen. Terpenen bijvoorbeeld, komen in sommige houtsoorten voor of worden als geurstof, oplosmiddel of kleefstof toegevoegd aan producten. VOS zijn te vinden in elk huis.

SVOS (semi-vluchtige organische stoffen) komen meestal pas vrij over een langer tijdsbestek en worden dan opgeslagen in het stof in huis of blijven liggen op oppervlaktes.

De aanwezigheid van VOS en SVOS in het binnenmilieu kan verschillende reacties en symptomen veroorzaken. Enkele voorbeelden zijn hoofdpijn, concentratieproblemen, ademhalingsproblemen, irritatie van de ogen, duizeligheid en vermoeidheid. Het is bijna onmogelijk alle VOS en SVOS te verwijderen, maar je kan gelukkig de concentratie ervan in huis aanzienlijk verlagen. Koop geen meubels die een sterke geur hebben. Kies voor verf en vernis met een lage emissie. Vermijd schoonmaakproducten in spuitbussen en zorg er vooral voor dat alle kamers in huis regelmatig en goed geventileerd worden.