Een Veilig Nest

Luiers

Het is niet het leukste karweitje dat je kunt bedenken: het verschonen van luiers. Kies je voor wasbare luiers of wegwerpluiers? Ook bij de aanschaf van de commode, het luiermatje en het aankleedkussen is het belangrijk op milieu- en gezondheidsaspecten te letten. Lees hier alles wat je moet weten over duurzaam luiers verschonen.

Luiers verschonen

Een luier verschonen kan in principe overal: op een geschikte doek op de grond, op de sofa of op het bed van de ouders, een commode, speciale verplaatsbare tafel of een verschoonplank aan de muur. Voor welk verschoonmeubel je ook kiest, het is belangrijk dat het comfortabel is en op buikhoogte om onnodig bukken te voorkomen.
Zorg ervoor dat je alle noodzakelijke benodigdheden bij de hand hebt (luiers, water en hydrofiele doeken, verzorgingsproducten en schone kleertjes), dan hoef je je kind geen enkel moment onbewaakt achter te laten. Als de commode niet genoeg ruimte biedt voor al deze spullen, kun je erboven een plank aan de muur bevestigen.
Vooral als je op de grond of op het bed verschoont, is een verschoononderlaag belangrijk om te voorkomen dat er vocht lekt. Verschoonmatjes van plastic en aankleedkussens kunnen ongewenste stoffen als ftalaten bevatten. Leg een doek of afneembare hoes van bijvoorbeeld biologisch katoen over het plastic materiaal. Op die manier maakt het niet uit als er vlekken ontstaan wanneer je de luier verschoont en komt je kind niet in aanraking met mogelijk schadelijke stoffen.

Wasbaar of wegwerp?

In het begin zal je baby gemiddeld zeven luiers per dag verbruiken, dat is zo’n ruim 2500 luiers per jaar. Een baby in wegwerpluiers produceert 600 kilo afval per jaar, dit is net zoveel als een gezin van vier personen zonder baby produceert. Er zijn milieuvriendelijke alternatieven.

Kies wasbare luiers als je rekening wilt houden met het milieu. Deze belasten het milieu minder (gemeten in CO2-uitstoot en milieubelasting door landgebruik), zijn vaak goedkoper maar leveren wel meer was op. Wasbare luiers zijn er lang niet alleen maar in de variant katoenen theedoek met veiligheidsspeld. Er bestaan tegenwoordig verschillende luiersystemen, bestaande bijvoorbeeld uit een broekje, inlegluier en ongebleekt papier. Met het papier bekleed je de binnenkant van de inlegluier. Het papier kun je met de ontlasting door de WC doorspoelen.
Als je niet altijd wasbare luiers wilt gebruiken, kun je er ook voor kiezen ze alleen ’s nachts om te doen of wanneer je thuis bent. Buiten de deur kun je dan kiezen voor milieuvriendelijke wegwerpluiers.
Kies in ieder geval voor katoenen luiers met het Eko-keurmerk, omdat bij de productie van deze luiers geen bestrijdingsmiddelen zijn gebruikt. Let er ook op dat het bijbehorende broekje niet van pvc gemaakt is. Luiers van biologische katoen (bijvoorbeeld Kaatje Katoen,  Lotties en Bumaround ) zijn vrijwel alleen verkrijgbaar via internet (zoek op de term ‘katoenen luiers’ of ‘wasbare luiers’)

Wegwerpluiers kunnen schadelijke chemicaliën bevatten zoals pvc, ftalaten, bisphenol a en lood. Het is echter ook mogelijk om te kiezen voor milieuvriendelijke wegwerpluiers waarin dit niet het geval is.Ecologische wegwerpluiers zijn iets milieuvriendelijker dan andere wegwerpluiers. Ecologische luiers van Nature Babycare zijn verkrijgbaar bij de Etos, luiers van Moltex Öko zijn verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels .

Een kind dat vroeg zindelijk is, is natuurlijk het minst belastend voor het milieu.
Kijk voor meer informatie over de voor- en nadelen van opnieuw te gebruiken luiers en over het recyclen van luierafval op Milieucentraal of Alles Duurzaam.