Een Veilig Nest

Babyverzorging

De huid van een baby is teer en zacht. De huid is bovendien dunner en gevoeliger dan die van een volwassene en heeft speciale zorg en bescherming nodig. Speciale zorg betekent niet dat je extra veel crème moet gebruiken.

Tip 1: Minder is meer

De huid van een baby is tot vijf keer dunner dan die van een volwassene en vele malen gevoeliger. Bij baby’s is minder meer; afspoelen met water en een beetje olijfolie op de billetjes na het verschonen is genoeg. De menselijke huid heeft een natuurlijke beschermingsfunctie en niet elke huidsoort heeft altijd crème nodig. Sommige ingrediënten die op de huid worden aangebracht kunnen de huid binnendringen. Deze kunnen zelfs via de zwangere moeder het ongeboren kind bereiken. Kies daarom zorgvuldig en lees het etiket. Vermijd verzorgingsproducten met conserveringsmiddelen (bijvoorbeeld parabenen), geurstoffen (worden op de verpakking vaak parfum genoemd) of stoffen gebaseerd op minerale oliën. Wanneer je twijfelt, is het beter deze verzorgingsproducten niet te kopen of te gebruiken. Koop bij voorkeur biologische verzorgingsproducten of andere eenvoudige producten als biologisch maïsmeel in plaats van talk.

Tip 2: Verzorgingsproducten met een keurmerk bevatten geen bedenkelijke ingrediënten

Om te voorkomen dat je alle ingrediënten op de verpakking van een verzorgingsproduct moet lezen, kan je op verschillende keurmerken afgaan die aangeven dat de producten geen bedenkelijke ingrediënten bevatten. De beschrijvingen “natuurlijk” of “biologische cosmetica” zijn geen beschermde benamingen en kunnen door iedereen worden gebruikt. Je zit redelijk veilig met het “BDIH”-label en het EKO-keurmerk. Ze staan voor de natuurlijke productie en verwerking van grondstoffen en volgen gevestigde richtlijnen. Mocht er huidirritatie optreden na het gebruiken van een bepaald product, gebruik het dan liever niet meer en meld dit bij het meldpunt van de RIVM.

Tip 3: Gebruik natuurlijke alternatieven

Over het algemeen heeft een kind niet elke dag crème op haar huid nodig. Een uitzondering is de huid rondom de luier. Hier verschijnen sneller zere plekjes die om wat extra zorg vragen. Voor het wassen heb je alleen een doek, warm water en misschien wat olie nodig. Gebruik liever geen vochtige doekjes. Aan het badwater hoef je geen extra vloeistoffen of zeep toe te voegen. Als de huid droog voelt, voeg dan wat druppels olijfolie aan het water toe. Baby’s hebben geen shampoo nodig voor hun haar. Mocht je toch zeep gebruiken, was deze vervolgens dan weer grondig af. Kies bij voorkeur zeep met een keurmerk.
Maak zelf baby badthee of babymassageolie.

Tip 4: Bescherming tegen de zon en insecten

De babyhuid is bijzonder gevoelig voor direct zonlicht en kan daarom makkelijk verbranden. Vind hier tips om je baby op zonnige zomerdagen te beschermen, niet alleen tegen zonlicht maar ook tegen insecten.

lees verder