Een Veilig Nest

Kleding

Niets is leuker dan babykleertjes kopen voor een pasgeboren baby! Jonge ouders, maar ook de kraamvisite, overladen de baby graag met schattige mutsjes, vrolijke jurkjes of stoere tuinbroeken. Toch is het belangrijk in de gaten te houden welke kleertjes de weg naar de kledingkast vinden.

De juiste lichaamstemperatuur

Om oververhitting te voorkomen moet babykleding niet te warm zijn. De handen en voeten zijn geen goede graadmeters, omdat ze kouder aanvoelen, zelfs als het lichaam warm genoeg is. De beste plek om de temperatuur te voelen is tussen de schouderbladen.

Een mutsje, afhankelijk van het seizoen van wol of katoen, is de eerste dagen een must. Baby’s verliezen namelijk de meeste warmte via hun hoofd. Gebruik in de zomer een zomerhoedje tegen de zon. Neem als je naar buiten gaat altijd een lichte deken mee (zelfs op warme dagen), voor het geval het afkoelt of de baby bescherming tegen de zon nodig heeft.

Chemische stoffen in textiel

Baby’s worden 24 uur per dag omgeven door textiel: de kleding die ze dragen, het beddengoed, het boxkleed, draagdoeken, etc. Tijdens het productieproces en het vervoer kunnen schadelijke stoffen in textiel terechtkomen. Een aantal grondstoffen zoals niet-biologisch katoen en vlas worden bespoten om het gewas te beschermen. In kleding blijven restanten van deze bestrijdingsmiddelen achter. Chemicaliën in kleding zijn belangrijke veroorzakers van huidallergie.

Veel textielsoorten worden met chemische toevoegingen behandeld om ze zachter en makkelijk handelbaar te maken of om ze extra kleur te geven. Door het constante contact met de huid, kan een deel van deze chemicaliën het lichaam van de baby binnendringen. Daarnaast krijgen kinderen chemicaliën uit de kleding binnen door erop te kauwen.

Tip: Koop biologisch of tweedehands

Kies voor duurzame kleding of kleding met het “Öko-Tex Standaard 100”-keurmerk. Producten met dit keurmerk bevatten zo min mogelijk chemicaliën. Bij de controle worden alleen bepaalde waarden van bedenkelijke stoffen toegestaan.

Duurzaam textiel bestaat uit biologisch katoen, dat te herkennen is aan het Eko-keurmerk. Biologisch katoen voldoet aan de voorwaarden van de biologische landbouw. Dit betekent vooral dat het is geteeld zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest.

Fair trade en ecologische kinderkleding is populair en bij vele webwinkels te vinden, zoals bij FairKids, Kids Ecowear en GreenJump.

Was alle kleren en beddengoed voordat ze gedragen worden. Tweedehands kleren zijn sowieso een goed idee. Een baby groeit zo snel dat een duur rompertje al snel nutteloos wordt en het is veel beter voor ons leefmilieu.