Een Veilig Nest

Haarverzorging

We gebruiken allemaal wel eens haarproducten, maar wat weten we eigenlijk over de shampoo, verf, en de andere styling producten die wij (en anderen) in ons haar smeren? De meeste consumenten gebruiken shampoo van de drogist, kappers gebruiken vaak professionele producten, en vaak zitten hier een hele lijst aan ingrediënten in waarbij we van de meeste de naam niet eens kunnen uitspreken.

Hoe kunnen we zeker zijn dat er geen onveilige chemische stoffen in deze producten zitten? Weten kappers eigenlijk wel wat er in de producten zit die zij gebruiken? En hoe kunnen we onszelf beschermen voor schadelijke stoffen en tegelijkertijd goed zittend haar hebben?

Hormoonverstoorders

Shampoo, styling producten, en haarverf bevatten vaak  een hoop chemische stoffen. En het lezen van de fles kan heel verwarrend zijn. We weten misschien van sommige chemicaliën dat ze schadelijk zijn, maar ze vinden tussen de ingrediënten kan lastig zijn.  Één van de groepen van  stoffen waarvan we weten dat ze een gezondheidsrisico opleveren zijn ftalaten. Dit is een groep stoffen waarvan er een groot aantal zijn geidentificeerd als hormoonverstoorders. Sommige ftalaten zijn gelinkt aan een laag IQ, astma, obesitas en borst kanker. Niet  iets wat je graag op je hoofd smeert…

Parabenen

Een andere groep van riskante stoffen die veel in haar producten worden gebruikt zijn parabenen. Studies hebben aangetoond dat parabenen potentieel kankerverwekkend zijn. Op dit moment worden veel parabenen uitgefaseerd door fabrikanten, maar het probleem blijft bestaan: ze worden vervangen door andere synthetische conserveringsmiddelen die er ook van verdacht worden dat ze schadelijk zijn. Dit betekent dat een parabenen vrij product niet gegarandeerd veilig is.

Een ingrediënt dat je in bijna elke shampoo wel vindt is Sodium Lauryl en/of Sodium Laureth Sulfate. Bij het productie proces van deze stof ontstaat er een bij product genaamd 1,3 doixan, een kankerverwekkende stof. En de lijst gaat maar door…

Haar verven? Geen goed idee!

Ook je haar verven als je zwanger bent is niet zo’n goed idee. Waarom niet? De meeste haarverf bevat een cocktail van schadelijke chemicaliën, waaronder hormoonverstorende stoffen (butylhydroxyanisol/BHA en allerhande parabenen). Baby’s zijn extra kwetsbaar voor deze stoffen; hun lichaam is immers nog volop in ontwikkeling. Gelukkig zijn er tegenwoordig meer en meer natuurlijke kleurmiddelen te koop o.a. bij de biologische supermarkt.

Vijf tips voor mooi en gezond haar

Birgit Pesin is sinds 20 jaar eco kapster. Dit houdt in dat ze natuurlijke haarproducten en haarverf gebruikt, daarnaast moedigt ze haar klanten aan om hetzelfde te doen. Ook geeft ze lezingen aan jonge kappers in Duitsland over het gebruik van natuurlijke producten bij hun werk en de voordelen die de producten hebben voor je gezondheid.

birgit_Pesin

Birgit geeft aan dat bij haar de klant uiteindelijk beslist welk product er wordt gebruikt: natuurlijke haarkleuring en styling producten zullen niet aan de eisen van alle klanten kunnen voldoen. Maar als je haar niet is beschadigd van chemisch kleuren heb je niet zoveel nodig voor een mooie, gezonde look.

Hier zijn vijf tips van Birgit voor mooi, gezond haar:

1: Overdrijf niet met wassen.

We zijn tegenwoordig bijna obsessief bezig met onze persoonlijke hygiëne: we douchen soms twee keer per dag, wassen ons haar elke dag en gebruiken dan meestal 1 of meer cosmetische producten. Birgit geeft aan dat de natuurlijke balans van onze huid wordt verstoord door het gebruik van die verschillende cosmetica: het duurt bijna 24 uur voordat de huid weer de natuurlijke balans heeft gevonden, en tegen die tijd vinden we het weer tijd om te wassen.

Als je voelt dat je haar elke dag gewassen moet worden, doe dit gerust, maar gebruik om de dag alleen water en heel erg weinig shampoo. Soms hoef je je haar niet te wassen en heeft borstelen al het gewenste effect. Voor wat betreft kinderen: hun haar hoeft maar 1 keer in de maand met shampoo te worden gewassen. De rest van de tijd is alleen water genoeg.

birgit lecture

2: Verdun de shampoo.

Dit is niet alleen goed voor je haar, maar ook voor je portemonnee. Als we ons haar wassen, gebruiken we veel te veel shampoo en we wassen bijna nooit alles goed uit. Veel van deze producten zijn helemaal niet bedoeld om op je hoofdhuid achter te blijven en veroorzaken irritaties zoals jeuk. Birgit raadt aan om je shampoo te verdunnen. Gewone shampoo kan verdund worden met water tot een verhouding van 1 tot 10. (Voor meer gebruiksvriendelijke shampoo kan je ook verdunnen met een verhouding van 1 tot 5 of 1 tot 3.) Je kan hiervoor een speciale fles gebruiken met een applicator, te koop bij kapperszaken of goede drogisten, deze flessen zien er zo’n beetje hetzelfde uit als de flessen waarin je haardverf mixt. Doe een beetje shampoo in de fles, doe het water erbij en schud. Je kan de verdunde shampoo op dezelfde manier aanbrengen als haarverf. Op deze manier blijft de shampoo goed schuimen en kan je hem er makkelijker uitspoelen terwijl je minder dan 10 keer de hoeveelheid gebruikt die je normaal zou gebruiken.

3: Vermijd siliconen in haarproducten

Siliconen kunnen voor huidproblemen zorgen, ze vormen namelijk een klein laagje om je haar heen waardoor het er glanzend uit ziet en makkelijk doorkam baar is. Maar ook je hoofdhuid wordt bedekt met dit laagje. De huid onder dit laagje kan niet goed ademen, en zweet en vet uitscheiden. Hierdoor kan je gezichtshuid geïrriteerd raken en begin je meer te zweten in je gezicht. Om van het laagje af te komen heb je meer dan een maand nodig! Door dit laagje kan je haar ook geen goede bestandsdelen van haarverzorgingsproducten of natuurlijke haarkleuringsproducten absorberen. Hoe weet je dat je er siliconen in een haarproduct zitten? Check de ingrediënten lijst: alle bestandsdelen die eindigen op –cone zijn siliconen.

4: Gezond haar heeft niet zoveel nodig

Als je haar niet beschadigt is door chemische verf, kun je het haar verzorgen zonder conditioner of andere speciale producten. Alleen shampoo is voldoende. Een goede shampoo met alleen natuurlijke ingrediënten is misschien wel wat duurder dan een reguliere shampoo, maar uiteindelijk bespaar je er een hoop geld mee omdat je minder hoeft uit te geven aan speciale haarproducten voor bijvoorbeeld glanzend haar.

5: Kam je haar.

Een tip die je waarschijnlijk ook van je oma hebt gehoord: haal de borstel 100 keer per dag door je haar, daar wordt het mooier van. Door het te borstelen wordt je haar sterker en zachter. Kies wel een goede borstel, het liefst met natuurlijke haren, en kam het elke dag.

natural brush