Een Veilig Nest

Plastic speelgoed

Er bestaat veel plastic speelgoed. Er is een verschil tussen hard plastic en zacht plastic. Zacht plastic kan chemische weekmakers (ftalaten) bevatten.

Er wordt vermoed dat deze chemische weekmakers zich als een hormoon gedragen en zodoende schade kunnen toebrengen aan de lever, nieren en voortplantingsorganen. Zeker is dat ze allergieën kunnen veroorzaken.

Weekmakers

Weekmakers kunnen uitwalmen of komen vrij uit het plastic wanneer het plastic in aanraking komt met een vette huid, zweet of speeksel en kunnen vervolgens het lichaam binnendringen. Naast chemische weekmakers bestaan er ook minder schadelijke alternatieven die zijn gebaseerd op citroenzuur. Zachte plastics die op deze alternatieve manier zijn vervaardigd, zijn echter nog niet op grote schaal beschikbaar. Wel zijn er webshops waar dit speelgoed te verkrijgen is.

De schadelijkste weekmaker is DEHP (Diethylhexylftatlaat), die in PVC zit. Producten die PVC bevatten dienen niet in handen van kinderen te belanden. Je herkent deze producten aan het “VC” en “Vinyl”-label of aan het gebruikelijke icoon: een 3 in de vorm van een driehoek van pijltjes.

Minder schadelijk

Plasticsoorten die iets minder schadelijk lijken te zijn zijn PET (een 1 in een driehoek van pijlen), polyethyleen (2 of 4) en polypropylene (5). Het goede nieuws is dat bijtringen geen gevaarlijke weekmakers meer mogen bevatten. In ander speelgoed worden ze echter nog steeds verwerkt.

Speelgoed van hard plastic bevat meestal geen ftalaten. Hard plastic kan nog wel zware metalen en andere schadelijke stoffen bevatten.