Een Veilig Nest

Bamboe: een duurzame alternatief

Vloeren, speelgoed, keukengerei, papier of textiel; bamboe kan voor bijna alles ingezet worden. Dankzij de hoge groeisnelheid en zijn kooldioxide- absorberende eigenschappen is bamboe niet alleen een geschikt maar tevens een milieuvriendelijk alternatief voor onder andere plastic of tropisch hardhout.

Waarom Bamboe?

Bamboe is een grassoort die in vergelijking met hout binnen een zeer korte periode terug groeit. Binnen 5-7 jaar is bamboe kaprijp. Een eikenboom daarentegen doet er 8o jaar over om tot volle wasdom te komen. Dit betekend, dat bamboe vaker geoogst kan woorden. Deze grassoort is niet alleen een verantwoorde keuze door zijn korte groei periode, maar ook omdat het geheel afbreekbaar is. Overigens bevat bamboe geen giftige stoffen en wordt niet in verbinding gebracht met allergieën.

Bamboefietsjes van Green Champ Bikes

Bamboe wordt al jaren in allerlei producten gebruikt zoals kleding, parketvloeren, tuinmeubilair en speelgoed. Onlangs startte het Nederlands-Singaporese bedrijf Green Champ Bikes met het maken van bamboe fietsen voor kinderen. De fietsen buiten de wielen zijn geheel gemaakt van bamboe. Een speciale wax (bestaande uit 95% natuurlijke stoffen) wordt gebruikt om de fiets tegen weersinvloeden en val- of stootschade te beschermen.

De initiatiefnemers van Green Champ Bikes zijn de Nederlander Daniël Heerkens, woonachtig in Singapore, en zijn partner Sunny Chuah. Samen zijn zij op het idee gekomen om kinderfietsen van bamboe te gaan maken, omdat zij vinden dat kinderspeelgoed van milieuvriendelijk en duurzaam materiaal moet worden gemaakt. Om te laten zijn hoe lang een bamboefietsje meegaat, fietste Sunny ruim 6000 kilometer door Azië met zijn eerste zelfgemaakte bamboefiets.

crowfunding green champ

Sunny en Daniël hebben een Nederlandse investeerder gevonden maar er is meer geld nodig. Door middel van crowdfunding  op Kickstarter proberen ze nu meer fondsen bijeen te krijgen. Het bedrag wat als doel is gesteld € 20.000,- is gehaald. Momenteel is de bamboefiets alleen nog via crowdfunding te koop, na de afloop van de Kickstarter campagne wordt meteen de webshop opgestart. Het gaat heel erg goed, zegt Daniel enthousiast, we krijgen aanvragen vanuit de gehele wereld. Wil je Green Champ Bikes steunen en alvast een bamboefietsje bemachtigen? Dat kan! De campagne van Green Champ Bikes op Kickstarter loopt nog tot 11 juli 2014.

Het is de bedoeling dat de bamboefiets eind van het jaar ook in de winkels te koop zal zijn. In de toekomst willen ze ook ander speelgoed van bamboe voor kinderen in de leeftijd van 0-10 jaar gaan maken.

     ResizedImage11954-Green-Jump-Logo        Bamboe speelgoed bij Green Jump

Green Jump verkoopt meer dan 2000 “groene” producten voor kinderen en volwassen zoals verzorgingsproducten, kleding, cadeaus en speelgoed. Ze maken hun kinderservies van bamboezaagsel dat als restproduct ontstaat bij bamboo flooring companies in Shanghai, Green Jump verkoopt onder andere keukengerei, kinderbestek, servies en plaspotjes van bamboe.