Een Veilig Nest

Spelen is een favoriete bezigheid voor kinderen

Spelen

Naast slapen en eten, is spelen de favoriete bezigheid van kinderen. De knuffel wordt een beste vriend, uit blokken en dromen groeien kastelen, op papier worden artistieke meesterwerken gemaakt, speelgoedstukken maken grote avonturen mee en de verbeelding van het kind schept nieuwe werelden.

Speelgoed hoeft niet per se educatief te zijn, maar moet wel altijd veilig, stevig en niet-giftig zijn en geschikt voor de leeftijd van het kind. Op de Europese markt moet het voldoen aan veiligheidsregels. Producten die aan deze regels voldoen, zijn te herkennen aan het “CE”-label. Dat is echter niet voldoende. Er zitten hiaten in de certificeringsschema’s, bijvoorbeeld als het gaat om schadelijke stoffen. Daarom kan je beter op het “GS”- en TÜV-label letten. Deze labels garanderen een hoog veiligheidsniveau. Vermijd speelgoed dat van PVC is gemaakt. Het meest geschikt is speelgoed van natuurlijk en niet-giftig materiaal. Dit betekent niet dat houten speelgoed altijd de voorkeur heeft. Speelgoed mag niet gemaakt zijn van multiplex en geverfd of gekleurd materiaal dient het DIN 53160-keurmerk te dragen. Dit keurmerk garandeert dat de verf zweet- en speekselresistent is.

Speelgoed voor kinderen tot 3 jaar

Omdat kleine kinderen graag dingen in hun mond stoppen, moet speelgoed voor kinderen tot drie jaar voldoen aan een aantal extra vereisten. Het is belangrijk dat het speelgoed geen formaldehyde of schadelijke weekmakers (ftalaten) bevat. Speelgoed met kleine deeltjes die kunnen afbreken en ingeslikt kunnen worden, moeten vermeden worden. Kies liever een teddybeer waarbij de ogen ingenaaid zijn in de stof, dan één met losse kraalogen. Het speelgoed dient van hoge kwaliteit te zijn, stevig en zonder scherpe hoekjes en randen. Knuffels moeten wasbaar zijn en moeten het liefst eerst gewassen worden voordat het spelen en sabbelen begint.

Het eerste speelgoed hoeft niet ingewikkeld te zijn. Baby’s leren veel en snel maar moeten niet overdonderd worden. Een kleine knuffel, een goed vast te pakken rammelaar, een kleine babygym, een speelketting in de buggy en een kauwring zijn allemaal prima geschikt. Een deken om op te spelen is ook handig. Andere dagelijkse voorwerpen, zoals een houten lepel, zijn geschikt om mee te spelen zolang ze van niet-giftig materiaal gemaakt zijn en zo groot zijn dat ze niet doorgeslikt kunnen worden.

Het gevaar van zacht plastic

Het gevaar van zacht plastic zit hem in de chemische weekmakers (ftalaten). Er wordt vermoed dat deze chemische weekmakers zich als een hormoon gedragen en zodoende schade kunnen toebrengen aan de lever, nieren en voortplantingsorganen; zeker is dat ze allergieën kunnen veroorzaken. De weekmakers kunnen uitwalmen of komen vrij uit het plastic wanneer het plastic in aanraking komt met een vette huid, zweet of speeksel en kunnen vervolgens het lichaam binnendringen. Naast chemische weekmakers bestaan er ook minder schadelijke alternatieven die zijn gebaseerd op citroenzuur. Zachte plastics die op deze alternatieve manier zijn vervaardigd, zijn echter nog niet op grote schaal beschikbaar. Wel zijn er op internet webshops waar dit speelgoed te verkrijgen is.

De schadelijkste weekmaker is DEHP (Diethylhexylftatlaat), die in PVC zit. Producten die PVC bevatten dienen niet in handen van kinderen te belanden. Je herkent deze producten aan het “VC” en “Vinyl”-label of aan het gebruikelijke icoon: een 3 in de vorm van een driehoek van pijltjes.

Plasticsoorten die iets minder schadelijk lijken te zijn zijn PET (een 1 in een driehoek van pijlen), polyethyleen (2 of 4) en polypropylene (5). Het goede nieuws is dat bijtringen geen gevaarlijke weekmakers meer mogen bevatten. In ander speelgoed worden ze echter nog steeds verwerkt.

In de Speelgoedwijzer vind je alle praktische tips voor de aanschaf van speelgoed op een rijtje.

Op de RAPEX-website van de EU, vindt u informatie over gevaarlijk speelgoed en andere gevaarlijke producten die in uw land uit de handel zijn genomen. Neem altijd contact op met de fabrikant, winkelier of controlerende overheidsinstantie als u vragen heeft over de veiligheid van speelgoed.