Een Veilig Nest

Schrikbarend aantal zorgwekkende stoffen in babydoekjes

Geplaatst op

luiers

Onderzoek van de Franse Consumentenbond UFC Que Choisir  toont schrikbarend aantal zorgwekkende stoffen aan in babydoekjes

Water en zeep het beste voor een baby

Niks praktischer dan babydoekjes om je baby’s billetjes mee schoon te maken. Toch blijkt dat in die produkten vaak stoffen zijn die helemaal niet zo fijn zijn voor een babyhuid.   “Keer terug naar water en zeep” dat is de boodschap van de Franse consumentenbond Que Choisir na een test van 34 producten waarmee de billen van baby’s kunnen worden schoongemaakt.  ‘UFC -Que Choisir’ dringt er op aan dat de Europese regelgeving omtrent dit soort producten veel strenger  wordt. Ook eisen zij van de fabrikanten dat de productie van deze  producten wordt stopgezet en alle schadelijke stoffen die de producten bevatten worden uitgebannen.

Etikettering ook in Nederland verhullend en geruststellend

De in Frankrijk onderzochte babydoekjes zijn niet in Nederland op de markt. Maar dat betekent niet dat de situatie in Nederland veel beter zal zijn. Ook in Nederland is de etikettering, net als in Frankrijk vaak erg verhullend en ‘geruststellend’. De resultaten van de tests zijn namelijk erg alarmerend. Verwijzingen als  “hypoallergeen” of “dermatologisch getest”, die op de verpakking van  ‘Leclerc’ of ‘Pampers doekjes’ te vinden zijn betekenen  in werkelijkheid dus niets. Ook deze producten bevatten een hoge concentratie aan allergenen. In Belgie, waar een aantal van de onderzochte Franse babydoekjes ook te koop is, stelde het  consultatiebureau vorige week in Het Nieuwsblad dat ze alleen de doekjes adviseren als er geen water en zeep voorhanden is.

Nederlandse test hard nodig

Een Veilig Nest pleit er dan ook voor dat de Consumentenbond ook in Nederland zich hard zou moeten maken voor een soortgelijke test omdat naar alle waarschijnlijkheid de testresulaten voor de in Nederland verkrijgbare merken niet zullen afwijken.  Daarnaast zijn de resultaten alarmerend genoeg om ook de Voedsel- en Waren Autoriteit een onderzoek te laten instellen.

De belangrijkste resultaten

  • De helft van de babydoekjes bevat een stof die giftig is voor de lever
  • 14 van de 34 geteste producten bevat een bewaarmiddel dat contact eczeem kan veroorzaken
  • Bijna de helft van de doekjes  bevat stoffen die allergieen kunnen veroorzaken
  • 1 op de 5 doekjes bevat EDC’s, hormoonverstorende stoffen
  • In 94% van de geteste producten die potentieel schadelijke zouden zijn werden grote hoeveelheden  aan allergenen gevonden.

De Franse consumentenbond vraagt zich af hoe het mogelijk is dat fabrikanten hun producten, die bedoeld zijn voor een bijzonder kwetsbare groep: baby’s, doordrenken met  allergene moleculen, antibacteriele anti-oxidanten en giftige hormoonverstoorders. De laatste testresultaten hebben uitgewezen dat deze giftige stoffen in bijna alle babydoekjes en lotions voorkomen.

Het gebruik van de doekjes verhoogt  risico’s omdat de babydoekjes vaak meerdere malen per dag worden gebruikt waarbij contact met de babyhuid zorgt voor irritatie. Daarnaast wordt de huid niet schoongespoeld na het gebruik van de doekjes, waardoor de stoffen in de huid kunnen trekken. Sommige van deze schadelijke stoffen zijn gevaarlijker dan men denkt, met name de hormoonverstorende stoffen.

Aanbevelingen van UFC -Que Choisir:

  • Laat ouders twee keer nadenekn voor ze babydoekjes aanschaffen. Het advies is om voor een veiligere oplossing te kiezen: water en zeep.
  • Dring er bij de Europese Commissie op aan om de regelgeving te verstrengen bij producten bestemd voor jonge kinderen, met inbegrip van het verplicht stellen van de aanbevelingen van deskundigen.
  • Verplicht fabrikanten om de schadelijke stoffen  uit de producten te elimineren.

(1) De testresultaten, uitgevoerd op 27 babydoekjes en 7 reinigingslotions, staan het november nummer van ’Que Choisir’(nr. 519).

(2) De stoffen waarnaar gezocht werd in de tests: propyl en butyl paraben, fenoxyethanol, methylisothiazolinone, methylchloroisothiazolinone en de zesentwintig allergeen moleculen waarvan vermelding op het etiket volgens de Europese regelgeving vanaf 10 ppm (mg / kg) verplicht is.

(3) Aanbeveling van het Nationaal Agentschap van de Geneesmiddelen Veiligheidsraad (2012).

(4) Een vervangend product (vrij van fenoxyethanol) zou op de markt moeten komen. Informatie van de fabrikant.

Bron: http://www.quechoisir.org/sante-bien-etre/hygiene-beaute/communique-lingettes-et-laits-de-toilette-ne-jouez-plus-avec-la-peau-de-bebe

 

 

life

Ondersteund door het Life+ project ChildProtect gefinancierd door de Europese Commissie DG Milieu, dat WECF uitvoert samen met Gezinsbond en PAN Europe.

 

 

 

Reacties