Een Veilig Nest

Schadelijke stoffen in kleding

Voor textiel – vooral katoen, linnen en wol – worden tijdens het verbouwen, het oogsten en het hele proces dat erna volgt, wel zo’n 19000 chemicaliën gebruikt, waarvan ruim 4000 kleurstoffen. Kleding bestaat uit een chemicaliënmix van grondstoffen, kleurstoffen en andere stoffen die voor een bepaald effect (kleurvast, strijkvrij, voorgekrompen) zorgen. Daarnaast wordt om allerlei processen uit te voeren heel veel water gebruikt bij de productie van kleding en andere textiel.

In november 2012 publiceerde Greenpeace een onderzoek naar schadelijke stoffen in de kledingindustrie: ‘ToxicThreads: The Big Fashion Stitch-Up‘. Hierin onderzochten ze in 141 kledingstukken van 20 grote kledingmerken (o.a. Zara, Levi’s en Armani), in 27 verschillende landen op giftige stoffen.  

Onderzoekers troffen in 63 % van de onderzochte samples NPE’s aan (nonylphenol ethoxylates). Deze stoffen kwamen bij alle merken voor. NPE’s zijn mengvormen van oppervlakte-actieve stoffen en het gebruik ervan is sterk beperkt, maar wel toegestaan. Ze kunnen hormoonverstorend werken.

Ook zijn er flataten (weekmakers) aangetroffen bij kledingstukken die bedrukt waren met plastisol inkt. Dit is een pvc-houdende inkt die ook nog formaldehyde en zware metalen kan bevatten. En bij twee producten van Zara bevatten de kleurstoffen amines, chemische verbindingen die aantoonbaar kankerverwekkend zijn.

Naar aanleiding van deze publicatie hebben een aantal merken bekend gemaakt op termijn geen schadelijke stoffen meer lozen in het milieu.

Wat moet je nu kiezen voor je kind?

Een Veilig Nest heeft samen met Goede Waar de afgelopen jaren producenten en winkeliers van kinderkleding en -textiel meermalen bevraagd en hun websites bekeken op informatie over welke stoffen hun textiel nu wel en niet bevatten.

De conclusie is dat de informatie incompleet, onvolledig en vaak lastig te vinden is – als het al te vinden is. En dan hebben we het nog niet over gehad of je de informatie ook snapt.

Over het algemeen kun je zeggen dat de onderzochte merken in het gebruik van chemicaliën geen onderscheid maken tussen kleding voor volwassenen en baby- en kinderkleding. Je kunt dus goed de kledingchecker van Goede Waar gebruiken om te zien welke kledingmerken minder schadelijke stoffen bevatten.

Gelukkig is er een aantal kledingmerken dat het anders doet: dat kun je zien aan keurmerken als Oekotex (100 en 1000) die streven naar zo min mogelijk schadelijke stoffen.