Een Veilig Nest

Rookvrij

Ga maar eens na: sigarettenrook – en alle schadelijke chemicaliën die erin zitten – blijft ook nadat de sigaret is uitgemaakt in de lucht hangen en gaat in kleren, gordijnen, kussens en meubilair zitten. Kinderen brengen een groot deel van de tijd binnenshuis door in de aanwezigheid van hun ouders.

Ouders die roken, moeten daarom zeker stilstaan bij de risico’s die het roken met zich meebrengt. Als je niet volledig kunt stoppen met roken, rook dan tenminste buiten en niet in de buurt van je kinderen. Zelfs dan heeft je baby een verhoogde kans op wiegendood.

De ontwikkeling van de ongeborene in de baarmoeder wordt sterk aangetast door de gifstoffen in tabaksrook. Roken tijdens de zwangerschap kan hierdoor tot voortijdige geboorte, een miskaam of een doodgeboren baby leiden. Een pasgeboren kind dat aan rook is blootgesteld tijdens de zwangerschap weegt meestal minder dan andere pasgeboren kinderen. Het is vatbaarder voor allergieën en voor acute en chronische infecties aan de luchtwegen en loopt daarnaast een grotere kans op wiegendood.