Een Veilig Nest

Proctor & Gamble doet twee controversiele ingredienten uit haar producten in de ban: ftalaten en triclosan

Geplaatst op

‘s Werelds grootste persoonlijke verzorgingsbedrijf doet twee controversiele ingredienten in de ban. Proctor & Gamble beweert al 70% aan ftalaten uit al haar producten wereldwijd te hebben verwijderd. Zij streven ernaar om in 2014 beide ingredienten uit alle producten te hebben verwijderd.

Afgelopen jaren hebben verschillende onderzoeken uitgewezen dat triclosan en ftalaten een mogelijke bedreiging voor de gezondheid vormen, voor zowel kinderen als volwassenen.
nestingstock-pregnantwomen-painting
De twee stoffen komen veel voor in persoonlijke verzorgingsproducten. De stoffen zijn al langere tijd onder de aandacht van gezondheids en milieu organisaties die deze stoffen als mogelijke oorzakelijke factor voor aangeboren afwijkingen, hormonale verstoringen en diabetes beschouwen.

 Ftalaten zijn te vinden in zacht vinyl en pvc . De stof komt veel voor in persoonlijke verzorgingsproducten, parfums, broodtrommels en schooltassen als ook bouwmateriaal.

Triclosan is een pesticide die gevonden wordt in tandpasta, anti-bacteriele zeep, schoonmaakartikelen, cosmetica producten, snijplanken en schoolspullen. Deze stof staat bekent als hormoonverstoorder.

WECF is blij met de beslissing van Proctor & Gamble. “Dit is een van de meest belangrijke stappen, genomen door een belangrijke marktspeler, om schadelijke chemische stoffen uit consumenten producten te verwijderen.” Bedrijven zien langzamer hand in dat het belangrijk is om veilige producten te verkopen. “Dit goede nieuws zal ervoor zorgen dat er concurrentie ontstaat tussen bedrijven om veiligere producten in de schappen te krijgen.”

WECF heeft in 2012 een folder uitgebracht met tips voor veilige cosmetica voor zwangere vrouwen. De folder kan hier worden gevonden.

Reacties