Een Veilig Nest

Praktisch, maar o zo ongezond: babydoekjes!

Geplaatst op

Onderzoek van WECF Frankrijk toont aan dat producten die papa’s en mama’s elke dag gebruiken voor hun kinderen,  schadelijk kunnen zijn voor baby’s. WECF onderzocht 341 producten, en vond in liefst 299 daarvan ingrediënten met een bedenkelijke reputatie.

Shampoos, lotions, reinigingsmelk, maar vooral vochtige doekjes vormen door parfums of schadelijke ingrediënten een gevaar voor kleine kinderen. WECF waarschuwt deze week via de Franse zustercampage van Een Veilig Nest, Projet Nesting,  voor de risico’s van producten die je zelfs bij apothekers en biowinkels vindt.

een_veilig_nest-verzorgen

De Franse tak van het internationale Gender- en Duurzaamheidsnetwerk WECF heeft in juli en augustus 2015 maar liefst 341 babyproducten uit apothekers, supermarkten maar ook biowinkels onder de loep genomen. Op basis van wetenschappelijke onderzoeken en adviezen van de Europese Unie heeft de organisatie producten in drie groepen ingedeeld: verhoogd risico, gematigd risico en klein risico.

Schadelijke stoffen
De resultaten van dat onderzoek tonen aan dat een grote meerderheid van de producten (namelijk 299 van de 341) schadelijk ingrediënten bevatten. Zo bevatten 19 producten het allergeen methylisothiazolinone, (MIT). Daarnaast vonden ze een verdacht bewaarmiddel met schadelijke effecten in 54 producten, alsook parfums, wat het risico op allergieën verhoogt, in 226 producten.

In 181 producten zat ethyleendiaminetetra-azijnzuur of EDTA, wat tot de gematigde groep behoort. Dit bestanddeel komt vooral voor in shampoos en zeep. Ook ontdekten ze veel sulfaten, die irriterende componenten kunnen bevatten. Verder vonden de onderzoekers heel wat minerale oliën die onzuiverheden of nanopartikels bevatten. Momenteel is er nog maar weinig geweten over de effecten daarvan.

Allergieën
WECF vraagt een verbod van drie ingrediënten uit de groep met het hoge risico in alle cosmetische producten voor kinderen jonger dan drie jaar. Elisabeth Ruffinengo van WECF was vooral verrast door de alomtegenwoordigheid van parfums in bijna alle producten, hoewel dit bestanddeel geen verzorgend nut heeft. Ze kunnen echter op jonge leeftijd wel allergieën veroorzaken.

Gevoelig huidje
De huid van baby’s en jonge kinderen is erg kwetsbaar. Dat komt omdat die de eerste weken na de geboorte ph-neutraal  is. Dan heeft de huid nog geen natuurlijke bescherming tegen invloeden van buitenaf. Ook is hun huid meer doordringbaar dan die van volwassenen. De zone aan de billen, waar het vaak vochtig en warm is, is erg gevoelig bij baby’s. Hierdoor kunnen ook sneller stoffen via de huid worden opgenomen worden.

Ruffinengo was met name geschokt door het feit dat vochtige doekjes heel wat schadelijke ingrediënten bevatten. Hoewel ze erg praktisch zijn, wil de organisatie daarom waarschuwen voor de risico’s voor baby’s.

Een Veilig Nest heeft eerder aandacht aan babydoekjes besteedt naar aanleiding van een onderzoek van de Franse Consumentenbond. Tips & tricks voor gezonde babybilletjes zijn hier te vinden.