Een Veilig Nest

Plastic poppen vaak niet veilig

Geplaatst op

Onlangs publiceerden wij op onze site een knuffeltest van de Duitse consumentenbond Oeko- test. Deze zelfde organisatie heeft nu ook poppen getest, en de resultaten zijn opmerkelijk..

In de test passeerden 20 poppen de revue, waarvan er 10 van stof, en 10 van kunststof waren gemaakt. Van deze 20 poppen kregen er maar drie de aanbeveling van Oeko-test. De andere poppen waren minder, of zelfs helemaal niet geschikt: sommigen bevatten losse onderdelen of labels die loskwamen, anderen bevatten schadelijke stoffen.
pop shutterstock
Opvallend was dat er van de kunststoffen poppen maar weinig slaagden voor de test. Alle drie de goed geteste poppen waren van stof, van de kunststof poppen kregen er maar 2 een voldoende. Drie poppen werden zo slecht bevonden, dat ze volgens Oeko-test niet eens in de handel zouden mogen zijn.

Een van de grootste reden voor een onvoldoende waren kleine onderdelen die loslieten zoals wimpers en labels, dit is vooral een risico voor kinderen onder de drie jaar. Poppen die door de fabrikant waren aangemerkt als geschikt voor kinderen onder de drie jaar werden dan ook strenger getest. Schadelijke stoffen die werden aangetroffen waren onder andere lood. Dit kan zelfs in kleine hoeveelheden zenuwschade veroorzaken. Daarnaast werden er weekmakers in het speelgoed aangetroffen.

 

Hoe kun je nu zeker weten dat je een goede pop koopt? Oeko-test geeft de volgende adviezen:

  • Bij twijfel is een stoffen pop een betere keuze. Maar let op: ook deze kunnen schadelijke stoffen bevatten.
  • Als er op het label staat dat het speelgoed niet geschikt is voor kinderen onder de drie jaar, dan is de fabrikant verplicht om er op te zetten waarom dit zo is. Vaak gaat het om kleine onderdelen die los kunnen raken en is het dan ook ten zeerste af te raden dit aan te schaffen. Als er bijvoorbeeld op het label staat: 2+ of aanbevolen vanaf.. wijst dit op een pedagogische aanwijzing.
  • Als je niet zeker weet of een pop geschikt is voor een klein kind, kies dan zeker een stoffen pop zonder hard plastic onderdelen.

Doll (2)

Wil je zien welke poppen getest zijn? Klik dan hier voor het artikel op de Oeko-test site (in het Duits). Het gehele artikel met alle resultaten is ook te te koop op deze site.

 

Auteur: Maartje Schutte, WECF

Reacties