Een Veilig Nest

Panorama aflevering over hormoonverstoorders

Geplaatst op

‘We hebben maar een kans om onze hersenen te ontwikkelen, en dat is tijdens de zwangerschap’ is één van de uitspraken in de uitzending van Panorama (zondag 4 oktober) over hormoonverstoorders en de effecten daarvan op de ontwikkeling van kinderen. Aan het woord was de Deense professor Philippe Grandjean, die waarschuwt voor het risico dat hormoonverstoorders – alomtegenwoordig in ons huisraad, voedsel, cosmetica en plastic – vormen voor het ontwikkelende babybrein.

In de uitzending van Panorama volgen wij onder anderen een zwangere vrouw en het onderzoek naar hormoonverstoorende stoffen en zien wij de gevolgen van het DES stof dat tot zekere problemen heeft geleid voor de ontwikkeling van de geslachtsdelen van kinderen.

Heb je deze aflevering gemist? Bekijk de aflevering hier weer terug. 

bpa_vrij
Er zijn verder een aantal punten dat van belang zijn voor de discussie over hormoonverstoorders. De lobby, manipulatie van de wetenschap, vrijhandelsverdrag van TTIP, studie naar EU verbod en de samenwerking met de VS zijn de aandachtspunten van het MO* dossier.

‘Er zijn geen drempelwaarden voor effecten van hormoonverstorende chemicaliën’, staat in een rapport uit 2012 van de WHO (World Health Organisation). Dit betekent dat er bij de kleinste dosering risico bestaat – met name voor de foetus in de baarmoeder – op permanente gezondheidsschade. In Brussels 2013 werd er een geraffineerde lobby op de gevaarlijke hormoonverstorende stoffen ingezet door de feiten die de WHO in 2012 verklaarde.

Qua manipulatie van de wetenschap probeert de chemische industrie invloed uit te oefenen in Brussel door zich actief te mengen in het wetenschappelijk debat over de risico’s van hormoonverstoorders. Zo schakelen de lobbygroepen van de industrie gespecialiseerde consultancy bedrijven in, zoals de Amerikaanse firma Gradient Corporation, om wetenschappelijke studies over hormoonverstoorders te publiceren. Het doel van deze manipulatie is om twijfel te zaaien in het onderzoek.

Op 10 juni 2015 heeft het Europees Parlement een TTIP-resolutie gesteld dat het vrijhandelsverdrag onder geen beding invloed mag hebben op ‘toekomstige definities’ voor hormoonverstorende stoffen. Maar de VS blijven druk uitoefenen. Zij lieten de Commissie eerder dit jaar weten dat een EU-verbod haaks staat op de ‘primaire doelstellingen’ van TTIP.

Reacties