Een Veilig Nest

Comite van Experts

Schermafbeelding 2012-05-29 om 17.09.55
Ingrid Elbertse is jurist en is met name gespecialiseerd in REACH, de Europese chemicalienwetgeving. Ze coördineerde een aantal jaren de projecten ‘Een Veilig Nest’ en “Goed gebruik van REACH” voor WECF. Ingrid stelt dat voor WECF het hele REACH proces te langzaam gaat. Het probleem wringt hem vooral aan de kant van de consumenten “Je moet weten dat je iets moet weten”. En dat is nu net hetgene wat consumenten vaak niet weten. De consument kan dus geen goede, gezonde, weldoordachte keuzes maken.

HussetMarie-Jeanne Husset is voormalig hoofdredacteur van het blad van de Franse consumentenbond. Husset draagt ​​bij aan het werk van WECF op het gebied van speelgoed en binnenlucht. Eind 2009 organiseerde de Franse consumentenbond samen met WECF een enquêteonderzoek naar de kwaliteit van de binnenlucht in Europa.

10AJanna KoppeJanna Koppe, emeritis hoogleraar neonatologie aan de Universiteit van Amsterdam richtte in 1996 de Stichting Ecobaby op, een non-gouvernementele Nederlandse organisatie. Het doel van Ecobaby is schadelijke omgevingsfactoren in de zwangerschap en in de neonatale en postneonatale periode op te sporen, te bestuderen, en effecten ervan te voorkomen of te genezen. De omgevingsfactoren zijn in de zwangerschap A. Via vrijwillige blootstelling van de moeder: alcohol, roken en drugs. B. Via onvrijwillige blootstelling: Dioxinen, PCB’s en andere POP’s, Pesticiden, Zware Metalen en Medicijnen. Voorts heeft de stichting tot doel de kennis van dit gebied in de perinatale periode te verspreiden.

fotomarie

Marie Kranendonk is oprichter van WECF en adviseur op het gebied van gezondheid en milieu. Ze studeerde Sociale Geografie en Antropologie in Utrecht en werkte daarna met haar echtgenoot in Afrika. Bij terugkeer in Nederland – inmiddels met een gezin met twee kinderen – deed zij aanvullende studies Milieukunde en Planologie en begon voor verschillende milieunetwerken en groepen te werken. Na de wereldconferentie over milieu en duurzame ontwikkeling in Rio de Janeiro in 1992 begon ze te werken aan de opbouw van WECF. Zij richt zich nu op lobbywerk omtrent schadelijke stoffen in de Tweede Kamer.

LangletJulie Langlet is een Franse analist bij onafhankelijk laboratorium Quad-Lab dat de luchtkwaliteit binnenshuis test. Quad-Lab ging een partnerschap aan met WECF voor haar Europese onderzoek over luchtvervuiling binnenshuis in 2009/2010. Tijdens de speelgoedconventie van Een Veilig Nest in 2011 testte Langlet speelgoed van het publiek op schadelijke stoffen.

Prof. dr. ig. Juliette Legner is een toxicoloog met een achtergrond in milieuwetenschappen, aquatische ecotoxicologie en moleculaire biologie. Ze is professor in de toxicologie en gezondheid van het milieu, daarnaast is ze plaatsvervangend hoofd van het IVM departement van Scheikunde en Biologie en geeft ze colleges in de toxicologie. Ze is coördinator van het EU-project OBELIX en van de NWO-VIDI projecten. Juliette Legler heeft voor het WECF gesproken, onder andere op een ronde tafel-bijeenkomst over hormoonverstorende stoffen en op een minisymposium. Daar sprak ze over haar onderzoek in het kader van het OBELIX-project en riep ze beleidsmakers op om kritisch te kijken naar de norm van inname van hormoonverstorende stoffen.

SascoAnnie J. Sasco is een wereldberoemde kankerepidemioloog. Ze werkte meer dan twintig jaar bij het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC – WHO). Sasco heeft meer dan 400 publicaties op haar naam staan, en maakt deel uit van verschillende expertgroepen en redactieraden van diverse wetenschappelijke tijdschriften. Ze is momenteel directeur van de onderzoekseenheid voor kankerpreventie bij het INSERM.

Dr. Gavin Ten Tusscher is werkzaam als kinderarts bij het Westfriesgasthuis (WFG) en is gespecialiseerd in kinderpulmonologie en toxicologie. In 2002 promoveerde hij op een onderzoek naar de effecten van giftige  dioxines op kinderen. Het Westfriesgasthuis weert het gebruik van weekmakers in de dagelijkse zorg. De couveuse, neonatologie en de kinderafdeling zijn bijna geheel Pvc-vrij. Gavin Ten Tusscher maakt zich al jaren hard voor een algehele ban op Pvc’s in de zorg. Onlangs waarschuwde hij in een AVROTROS-uitzending voor lekkende lijm uit injectienaalden. Voor het WECF heeft dr. Ten Tusscher bij verschillende bijeenkomsten gesproken over het effect van  EDCs op baby’s en kleine kinderen.