Een Veilig Nest

Over ons

Een Veilig Nest, een campagne van het internationale vrouwen- en duurzaamheidsnetwerk WECF, geeft  (aankomende) jonge ouders tips, voorlichting en advies over het creëren van een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving voor hun kind.

Doneren

In Nederland ontbreekt momenteel de structurele financiering voor de uitvoering van Een Veilig Nest. De activiteiten van Een Veilig Nest Nederland zijn hierdoor beperkt tot informatieverstrekking via de website en free-publicity. Ons werk steunen? Klik op bovenstaande link of SMS DONATIE 2893 NAAR 1008

steuneenveilignest

Een Veilig Nest geeft gezonde alternatieven voor producten die vaak schadelijke chemicaliën bevatten, zoals verzorgingsproducten en kinderkleding. Daarnaast lobbyen we in Brussel en Den Haag voor een strengere wetgeving. Een Veilig Nest wordt uitgevoerd in acht verschillende Europese landen (Project Nesting).

picture-general-projectnesting-web

Ongeboren baby’s en kinderen vormen een kwetsbare groep. Vanwege hun lage lichaamsgewicht en snelle stofwisseling zijn jonge kinderen veel kwetsbaarder voor schadelijke chemische stoffen dan volwassenen. Daarnaast zijn al hun organen nog volop in ontwikkeling en hebben ze smallere luchtwegen en een kleinere longcapaciteit. Dit zorgt ervoor dat zij relatief gezien een veel grotere dosis vervuilers inademen dan volwassenen.

De huid van jonge kinderen is vijf keer zo dun als die van volwassenen, waardoor schadelijke stoffen veel sneller in hun lichaam doordringen. Het is daarom juist voor deze groep belangrijk dat ze zo min mogelijk in contact komen met schadelijke chemische stoffen. Helaas is de kans hierop nog altijd groot aangezien er in speelgoed, babyverzorgingsproducten en schoonmaakartikelen nog altijd chemische stoffen zitten, waarvan de werking op het menselijk lichaam nog altijd onbekend is.

Werkwijze

Een belangrijke rol hierbij speelt de website van Een Veilig Nest, waar jonge ouders worden gewezen op vele gezonde alternatieven voor producten die vaak schadelijke chemicaliën bevatten. Dit varieert van babyverzorgingsproducten tot speelgoed en van bedmeubilair tot kinderkleding. Een Veilig Nest maakt op haar website en in haar publicaties nieuwe wetenschappelijke inzichten over de consequenties van chemicaliën op de gezondheid van kinderen toegankelijk voor een breder publiek.

Daarnaast doet Een Veilig Nest in samenwerking met wetenschappers en erkende laboratoria onderzoek naar chemicaliën in onder meer speelgoed en kleding. Ook organiseert Een Veilig Nest workshops en een jaarlijks symposium en staat zij regelmatig op beurzen om voorlichting te geven.

In Nederland ontbreekt momenteel de structurele financiering voor de uitvoering van Een Veilig Nest. De activiteiten van Een Veilig Nest Nederland zijn hierdoor beperkt tot informatieverstrekking via de website en free-publicity.
Ons werk steunen? Dat kan: SMS DONATIE 2893 NAAR 1008
Support ons