Een Veilig Nest

zwangerschap

Nieuw onderzoek NVWA: babylotions en babycrèmes bevatten geen verboden parabenen, op 1 na

Wetenschappers waarschuwen al een aantal jaren dat er mogelijk grote gezondheidsrisico’s bestaan door blootstelling aan hormoonverstorende stoffen vooral voor jonge kinderen tijdens de zwangerschap en in de eerste jaren van hun leven.

Borstkanker, zaadbalkanker, vruchtbaarheidsproblemen, maar ook obesitas en diabetes en gedrag–‐ en leerproblemen worden in verband gebracht met deze hormoonverstorende stoffen. Omdat het om veel groepen chemische stoffen gaat, die in bijna alle soorten consumentenproducten voorkomen  loopt de wetgeving achter op de wetenschap. Het voorzorgsbeginsel wordt niet genoeg toegepast.

WECF onderzocht eerder dit jaar 341 producten verkrijgbaar op de Franse markt, en vond in liefst 299 daarvan ingrediënten met een bedenkelijke reputatie. De resultaten van dit onderzoek zijn hier te vinden.

Deze week verscheen een nieuw onderzoek van de NVWA: babylotions en babycrèmes bevatten geen verboden parabenen, op 1 na. Van de 76 in het voorjaar van 2016 onderzochte babylotions en –crèmes voldoen 75 aan de veiligheidseisen; ze bevatten geen verboden parabenen.

Fabrikanten uit EU-landen en daarbuiten lijken het gebruik van parabenen – stoffen die worden gebruikt als conserveermiddel – in cosmetische producten bestemd voor baby’s te vermijden. Hoewel een aantal parabenen onder voorwaarden is toegestaan als conserveermiddel in cosmetische producten, gebruiken producenten deze stoffen niet meer. Producenten gebruiken vaak de claim ‘vrij van parabenen’.

Aangescherpte veiligheidseisen
De Europese veiligheidseisen voor het gebruik van parabenen in cosmetische producten zijn in 2015 aangescherpt. Dat geldt vooral voor cosmetische producten die niet worden afgespoeld en die bestemd zijn voor kinderen onder de 3 jaar. Crèmes en lotions bestemd voor billetjes van kinderen onder de 3 jaar mogen geen propyl- en butylparabeen bevatten, omdat deze parabenen mogelijk hormoonverstorend werken en vooral als de creme wordt gebruikt op de geïrriteerde huid van babybilletjes.

De NVWA, de Nieuwe Voedsel- en Waren Autoriteit, onderzocht onlangs de juistheid van deze claims. En positief nieuws was dat alle ‘vrij van parabenen-claims’ op waarheid bleken te berusten. In één onderzocht product werd propylparabeen aangetroffen, een stof die niet toegestaan is in billencremes. En de verkoop van het product is inmiddels in Nederland verboden.

Doel van het onderzoek van de NVWA was of de babylotions- en crèmes op de Nederlandse consumentenmarkt voldoen aan de aangescherpte veiligheidseisen. In het voorjaar van 2016 onderzocht de NVWA daartoe 76 babylotions en –crèmes: 37 producten voor de verzorging van babybilletjes en 39 producten voor de verzorging van het hele lichaam. Er zijn uitsluitend monsters genomen van producten die niet bedoeld zijn om te worden afgespoeld. In totaal zijn producten van 55 verschillende merken geanalyseerd. Dat zijn bijna alle merken die beschikbaar zijn voor de Nederlandse consument. De producten zijn zowel gekocht bij de detailhandel als bij webwinkels.

De NVWA onderzocht de monsters op aanwezigheid van parabenen, op de juistheid van het etiket, de aanwezigheid van een waarschuwing “niet gebruiken in het luiergebied” bij aanwezigheid van propyl- of butylparabeen in producten voor de verzorging van het hele lichaam, en de juistheid van ‘vrij van parabenen’- claims.

De links naar het onderzoek en naar de lijst met onderzochte producten is hier te vinden.een_veilig_nest-verzorgen

Panorama aflevering over hormoonverstoorders

‘We hebben maar een kans om onze hersenen te ontwikkelen, en dat is tijdens de zwangerschap’ is één van de uitspraken in de uitzending van Panorama (zondag 4 oktober) over hormoonverstoorders en de effecten daarvan op de ontwikkeling van kinderen. Aan het woord was de Deense professor Philippe Grandjean, die waarschuwt voor het risico dat hormoonverstoorders – alomtegenwoordig in ons huisraad, voedsel, cosmetica en plastic – vormen voor het ontwikkelende babybrein.

In de uitzending van Panorama volgen wij onder anderen een zwangere vrouw en het onderzoek naar hormoonverstoorende stoffen en zien wij de gevolgen van het DES stof dat tot zekere problemen heeft geleid voor de ontwikkeling van de geslachtsdelen van kinderen.

Heb je deze aflevering gemist? Bekijk de aflevering hier weer terug. 

bpa_vrij
Er zijn verder een aantal punten dat van belang zijn voor de discussie over hormoonverstoorders. De lobby, manipulatie van de wetenschap, vrijhandelsverdrag van TTIP, studie naar EU verbod en de samenwerking met de VS zijn de aandachtspunten van het MO* dossier.

‘Er zijn geen drempelwaarden voor effecten van hormoonverstorende chemicaliën’, staat in een rapport uit 2012 van de WHO (World Health Organisation). Dit betekent dat er bij de kleinste dosering risico bestaat – met name voor de foetus in de baarmoeder – op permanente gezondheidsschade. In Brussels 2013 werd er een geraffineerde lobby op de gevaarlijke hormoonverstorende stoffen ingezet door de feiten die de WHO in 2012 verklaarde.

Qua manipulatie van de wetenschap probeert de chemische industrie invloed uit te oefenen in Brussel door zich actief te mengen in het wetenschappelijk debat over de risico’s van hormoonverstoorders. Zo schakelen de lobbygroepen van de industrie gespecialiseerde consultancy bedrijven in, zoals de Amerikaanse firma Gradient Corporation, om wetenschappelijke studies over hormoonverstoorders te publiceren. Het doel van deze manipulatie is om twijfel te zaaien in het onderzoek.

Op 10 juni 2015 heeft het Europees Parlement een TTIP-resolutie gesteld dat het vrijhandelsverdrag onder geen beding invloed mag hebben op ‘toekomstige definities’ voor hormoonverstorende stoffen. Maar de VS blijven druk uitoefenen. Zij lieten de Commissie eerder dit jaar weten dat een EU-verbod haaks staat op de ‘primaire doelstellingen’ van TTIP.

Meisjes baby’s geboren met laag geboortegewicht vanwege BPA in moeders bloed

Zwangere vrouwen met hoge niveaus van BPA in hun bloed tijdens hun eerste trimester hebben meer kans om de meisjes met een laag geboortegewicht te krijgen.

Een nieuwe studie geeft aan dat meisjes van moeders me hoge niveaus van BPA in hun systeem tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, minder wegen bij de geboorte dan baby’s met een lagere blootstelling tot BPA.
nestingstock-pregnantwomen-painting
Het onderzoek draagt bij aan dat foetale blootstelling aan de chemische stof bisfenol-A (BPA) bewijs kan bijdragen aan foetale ontwikkelingsproblemen. Een laag geboortegewicht kan worden gekoppeld aan een groot aantal gezondheidsproblemen later in het leven, zoals obesitas, diabetes, onvruchtbaarheid en hart-en vaatziekten.

Onderzoekers testten het bloed van moeders voor BPA tijdens hun eerste trimester, tijdens de bevalling en vervolgens ook de navelstrengbloed van de moeder na de bevalling. De aanstaande moeders werden geworven bij de Universiteit van Michigan Voigtlander Women’s Hospital in Ann Arbor, Michigan. Ze zijn getest op zowel de BPA en “geconjugeerde BPA,” de vorm van BPA dat aanneemt nadat het lichaam het heeft verwerkt.

Eind uitkomst: Hoe meer BPA in het bloed van de vrouw betekende dat de baby minder woog. Voor elke verdubbeling in vrije of ongeconjugeerd, de baby’s van vrouwen die BPA in het eerst termijn hadden, gemiddeld 6,5 ons minder wogen. Het onderzoek werd in eind september in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism gepubliceerd.
——————————————————————————-
Ook voor elke verdubbeling van vrije-BPA in het bloed van de vrouw geboorte, wogen de baby’s gemiddeld 3 ons minder.

Een studie vanuit China hebben BPA niveaus in de urine van moeders gekoppeld aan een laag geboortegewicht. Die studie vond ook dat via e verdubbeling van BPA een veel sterkere associatie met baby meisjes.

De onderzoekers hebben geen verband gevonden tussen BPA niveaus en gewichten baby jongens. Het is niet duidelijk waarom de blootstelling alleen was gekoppeld aan lagere geboortegewicht bij meisjes, maar het werk suggereert dat vrouwen gevoeliger zijn voor blootstelling aan BPA voor de geboorte.

Helaas voor zwangere vrouwen, worden BPA stoffen in elk mens gevonden vanwegen het gebruik van BPA om polycarbonaat plastic te maken en in sommige conservenblikken en papier-ontvangsten.
“Als je over de ontwikkeling nadenkt, is het begin van de zwangerschap een cruciale tijd voor foetussen. Ze zijn dan het meest gevoelig voor beledigingen, zoals stress, milieu chemicaliën. Daarom hebben we gekeken naar het eerste trimester, “zei Vasantha Padmanabhan een van de onderzoekers aan de Michigan Universiteit.
De studie van de Universiteit van Michigan bewijst niet dat een laag geboortegewicht wordt veroorzaakt door BPA. Maar het kan een rol spelen, zoals de chemische hormonen en kunnen het endocriene systeem verstoren. Hoewel BPA snel uit het lichaam verdwijnt, vermoeden wetenschappers dat het gebonden kan worden aan receptoren of later als vet kan worden bewaard.

Reacties

Reageer »

Maak kans op een exemplaar van Voeding voor Moeder en Kind!

Prijsvraag! Wat is een gezond alternatief voor vlees?

Een Veilig Nest mag 2 exemplaren van “Voeding voor Moeder en Kind” van Veronique Hundscheid weggeven. Maak kans op een exemplaar door de vraag ‘Wat is een gezond alternatief voor vlees?’ te beantwoorden. Het antwoord is te vinden in onderstaand interview met Veronique.

Ben jij altijd al benieuwd geweest naar de manieren waarbij je je energieker en vrolijker kunt voelen door middel van gezonde voeding? Nieuwsgierig naar gezonde alternatieven voor jezelf en je kinderen? Dan is het boek van Veronique Hundscheid echt iets voor jou!

Win een exemplaar door jouw antwoord op te sturen naar info@eenveilignest.nl of door het contactformulier onder aan deze pagina in te vullen.

 Omslag-Gezond-zwanger

Een Veilig Nest praat met auteur Veronique Hundscheid

Als voedingsdeskundige en moeder van twee kinderen geeft Veronique Hundscheid in haar boek ‘Voeding voor Moeder en Kind’ advies voor (pre-)papa’s en (pre-)mama’s over voeding voor, tijdens en na de zwangerschap. Het boek combineert advies vanuit de alternatieve en reguliere gezondheidszorg en heeft als kernboodschap: “Je lichaam vertelt heel veel en het enige dat je hoeft te doen is waarnemen”. In het boek worden de adviezen van de wetenschappelijke adviesraad van WECF en de brochures van Een Veilig Nest uitvoerig genoemd.

Met simpele testjes kun je bepalen welk advies voor jou van toepassing is – de auteur gaat er namelijk van uit dat iedereen anders is, anders eet en anders reageert op voeding. Zo is het met de praktische tips simpel om het juiste voedingsadvies toe te passen in het dagelijks leven. Bewust eten en weten waar je gevoelig voor bent door naar je lichaam luisteren is belangrijk voor en tijdens de zwangerschap, zowel voor jezelf als voor jouw baby.

WECF (campagnevoerder van Een Veilig Nest) heeft de auteur kort geïnterviewd over haar advies en gezondheidstrends in Nederland.

lees verder

“We spelen met vuur”

Nederlandse organisaties en wetenschappers eisen politieke actie omtrent hormoonverstorende stoffen

Na voortdurend uitstel binnen de EU omtrent EDC beleid is actie van de Nederlandse overheid dringend nodig.

EDC folder_foto

De gevaren van hormoonverstorende stoffen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat vele alledaagse producten, zoals eten, kleding, speelgoed en toiletspullen, bekende hormoonverstorende stoffen (EDCs) bevatten. Blootstelling aan deze chemicaliën, vooral tijdens kwetsbare perioden zoals zwangerschap, kan ernstige gezondheidsgevolgen hebben later in het leven. EDCs worden namelijk gelinkt aan onvruchtbaarheid, borst- en prostaatkanker en diabetes. De effecten kunnen zelfs transgenerationaal zijn volgens onderzoek van de UvA. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt EDCs een bedreiging voor onze gezondheid. Omdat we dagelijks blootgesteld worden aan deze stoffen is er streng reglement nodig om producten veiliger te maken en onze gezondheid te beschermen.

Wat doet de EU (niet)

Desalniettemin is vooruitgang in het beleid rondom EDCs in de EU vastgelopen. Nieuwe strategieën die in 2013 aangenomen zouden werden zijn vertraagd. De reden hiervoor? Europese politici zijn van de mening dat er voor sommige stoffen nog onvoldoende bewijs is dat ze schadelijk zijn.

“We spelen met vuur”

WECF-directeur Sascha Gabizon constateert dat er per jaar vertraging vijf miljoen kinderen in de EU geboren worden met risico op lange termijn ziektes. Dr. Gavin ten Tusscher, kinderarts van het Westfriesgasthuis ziekenhuis in Hoorn, licht toe dat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat perinatale blootstelling aan ECDs bijvoorbeeld kanker, ADHD of diabetes kan veroorzaken later in het leven. De gevaren van uitstel van beleid omtrent hormoonverstoorders lijkt dus zeer onverantwoordelijk. “We spelen met vuur”, constateert ten Tusscher.

Wat doen andere landen

Diverse Europese landen, bijvoorbeeld Frankrijk, Zweden, België en Denemarken, nemen zelf maatregelen tegen EDCs naar aanleiding van de vertragingen bij de EU. Nederland voert echter nog geen extra regelgeving uit.

Informatie dringend nodig

Informatie moet beschikbaar komen voor jonge ouders die zich zorgen maken over de invloed van hormoonverstoorders op hun kinderen. Sascha Gabizon legt uit: “Na een rapport over EDCs op Nederlandse TV explodeerde onze mailbox. Ouders zijn bezorgd, ze willen informatie en alternatieven maar ze hebben geen toegang tot deze informatie en dus worden hun kinderen onvrijwillig blootgesteld aan hormoonverstorende stoffen”.

Informatie beschikbaar

Vandaar dat WECF in samenwerking met meerdere partners het Life+ project ChildProtect startte om informatie beschikbaar te stellen voor zwangere vrouwen zodat zij zichzelf kunnen beschermen. Het is namelijk mogelijk om hormoonverstorende stoffen te vermijden door bewuste keuzes te maken en alternatieve producten te kopen. Zo kunt u bijvoorbeeld eten uit blik vermijden en veel biologisch eten of goed naar de etiketten kijken op (baby)verzorgingsproducten en producten met onder andere propylparabenen of BPA vermijden. Bewuste keuzes zoals deze kunnen u en uw kinderen beschermen tegen de schadelijke effecten van hormoonverstorende stoffen.

Een Veilig Nest

Een Veilig Nest, één van de projecten van WECF Nederland, biedt een gratis publicatie aan met toelichting over hormoonverstorende stoffen: De gids ‘STOP EDC – Bescherm Kinderen;vermijd schadelijke stoffen!’.

life

Ondersteund door het Life+ project ChildProtect gefinancierd door de Europese Commissie DG Milieu, dat WECF uitvoert samen met Gezinsbond en PAN Europe.