Een Veilig Nest

WECF

Fighting Inequalities: Maak Europa Duurzaam voor Iedereen!

WECF Nederland maakt deel uit van een Europees netwerk van non-gouvernementele organisaties die samen onder de naam Make Europe Sustainable for All (Maak Europa duurzaam voor Iedereen) werken aan een driejarige bewustwordingscampagne rondom de SDGs, de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Het thema van dit eerste jaar is Fighting Inequalities, Vechten tegen Onrechtvaardigheid.

#fightinequalities #MakeEuropeSustainableforAll #EDD2018 #SheisWe #Women2030

Tot en met de SDG Actie week eind september zullen veel van onze actie’s in het thema van deze campagne staan.

Bekijk onze campagnefilm hier:

dutch-logo-full-colour-non-transparent

WECF zoekt stagiair(e) communicatie en advocacy ‘Chemicals & Health’

foto-savethedate-life

Wij zoeken een enthousiaste, leergierige en zelfstandig werkende stagiair(e) (m/v)  ter versterking van ons internationale  Chemicals & Health communicatie- en advocacyteam.

WECF  vertegenwoordigt binnen het WHO Environmental Health Process de milieuorganisaties vanuit de hele Europese Regio. Op Europees niveaus is WECF actief binnen de EDC Vrij Coalitie, een brede alliantie van vakbonden, consumenten, (volks)gezondheidwerkers, milieuactivisten, vrouwenorganisaties en pleitbezorgers voor kankerpreventie. Ons doel is het publiek bewust te maken en om bij overheden aan te dringen op maatregelen tegen chemicaliën die schadelijk zijn voor onze gezondheid.

Herken je jezelf hierin?

 • Je volgt een (HBO/WO) opleiding of bent klaar met de opleiding en op zoek naar werkervaring
 • Je beheerst zowel het Nederlands als het Engels uitstekend; kennis van het Frans is heel fijn, maar geen voorwaarde
 • Je bezit uitgebreide computervaardigheden en bent bekend met het werken met content management systemen en social media
 • Je bent een communicatieve duizendpoot en gek op social media
 • Je bent goed in het schrijven van teksten
 • Je bent op zoek naar een veelzijdige stage bij een internationale, maatschappelijke organisatie
 • En héél belangrijk: je bent geïnteresseerd in het thema Milieu & Gezondheid en zal er alles aan doen om het thema zorgwekkende stoffen en de gevolgen hiervan op de gezondheid van met name jonge kinderen hoog op de politieke agenda te krijgen.

Dan zijn we op zoek naar jou!

Werkzaamheden:
Je ondersteunt de communicatiemanager bij de uitvoering van een zeer veelzijdig deels internationaal project. Taken zijn o.a:

 • onderhouden en uitbreiden van contacten met relevante organisaties en media
 • bijhouden van social media accounts zoals @ChildProtectEu en @EenVeiligNest
 • website en social media monitoren
 • schrijven van teksten voor PR activiteiten en de website
 • schrijven aan een beknopt communicatie – en persplan voor publiciteitscampagnes
 • vertalen en schrijven van artikelen voor de website en voor de nieuwsbrief
 • digitale nieuwsbrief samenstellen en schrijven

Wanneer?

De duur van de stage is minimaal 4 maanden en is in principe voor minimaal 24 uur per week. Startdatum van de stage in overleg.

Wat bieden we?
Een leerzame stage binnen een professionele en inspirerende omgeving waarbij je in aanraking komt met alle aspecten op het gebied van communicatie en lobby. Als non-profit organisatie betalen wij je reiskosten, een onkostenvergoeding en een biologische lunch. Daarnaast bieden wij je een inspirerende en vooral internationale werkomgeving.

Wie zijn we?
WECF (Women in Europe for a Common Future) is een netwerk van zo’n 150 vrouwen- en milieu organisaties in West- en Oost-Europa, de Kaukasus en Centraal-Azie. Al sinds 1994 werken we gezamenlijk  aan duurzame ontwikkeling, bescherming van gezondheid en milieu en armoedebestrijding. Ons doel ‘”Een Gezonde Leefomgeving voor Iedereen” proberen we te bereiken op twee manieren. Met ons projectwerk ontwikkelen we praktische en betaalbare oplossingen op het gebied van chemicaliën, sanitatie, energie en voedselproductie en met ons beleidswerk brengen we de perspectieven van vrouwen voor het voetlicht op nationaal, Europees, en VN niveau.

WECF heeft drie kantoren, in Utrecht, in München (Duitsland), in Annemasse (in Frankrijk, nabij Genève) en in Utrecht en twee bijkantoren in Sofia en Tiblisi.  Daarnaast is WECF op dit moment co-organisator van de Women’s Major Group, een wereldwijd verband van 500 vrouwenorganisaties die binnen de VN input leveren voor het vervolg op de Millenniumdoelen: de Sustainable Development Goals (SDG’s).

Enthousiast?
Stuur een mail met CV en brief waarin je duidelijk maakt waarom jij graag bij ons stage zou willen lopen. Ook ontvangen we graag een door jou geschreven artikel/blog of social media bijdrage. Bij vragen kun je telefonisch of per e-mail contact opnemen met Chantal Van den Bossche, Communicatiemanager WECF:  chantal.vandenbossche@wecf.eu, of 06-28129992
Of kijk op onze websites: www.wecf.eu; www.wecf.nl of www.projectnesting.org of www.childprotectfromchemicals.eu

childprotect banner

 

Reacties

Reageer »

Hormoonverstoorders zijn overal – WECF in de media

Het Duitse TV station Bayerischen Fernsehen heeft  pas geleden een nieuwsitem uit over EDCs uitgezonden. Voor dit item is onze Duitse WECF  collega Alexandra Caterbow geïnterviewd. Naast Alexandra zijn ook  Edigna Menhardt van het blad Oekotest  en Andrea Gies van de Duitse EPA geinterviewd.  Het (Duitstalige) filmpje is hier te bekijken. Niet zo goed in Duits? Een Veilig Nest vatte het voor je samen:

Alexandra vertelt dat ze al sinds 2009 werkt voor een ban op hormoon verstorende chemicaliën. Afgelopen december schreef ze een open brief aan het Duitse Ministerie van Milieu, Gezondheid, en Voeding. Alexandra: ‘Volgens een studie van het WHO ( World Health Organisation), kunnen hormoon verstorende chemicaliën,  ook bekend als EDCs, allerlei hormoon gerelateerde ziekten veroorzaken, zoals borst kanker, zaadbalkanker, diabetes, obesitas,  en gedragsstoornissen bij kinderen. Dit is nu al een tijdje bekend.  Helaas vinden we deze stoffen nog overal: in textiel, speelgoed, voedsel en verpakkingsmaterialen.’

alexandra-caterbow-100~_v-img__16__9__xl_-d31c35f8186ebeb80b0cd843a7c267a0e0c81647

Naast het lobby-en voor een verbod op EDCs, informeert ze ook consumenten over de gevaren van de hormoon verstoorders.  Ze adviseert jonge moeders en zwangere vrouwen tijdens informatie bijeenkomsten over de gevaren van EDCs:  kleine kinderen en zwangere vrouwen zijn de meest kwetsbare groepen.  De chemicaliën kunnen zich met het genotype van de foetus bemoeien: wanneer EDCs zich bijvoorbeeld rondom een mannelijke foetus bevinden in zijn meest gevoelige tijd, kunnen de chemicaliën schade veroorzaken aan het hormoon systeem. Dit kan vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken en een onderontwikkeld reproductie systeem.  Deze schade is onomkeerbaar.

Alexandra is teleurgesteld in de politiek, die bijna geen actie ondernemen op het gebied van EDCs, vooral omdat de risico’s zo duidelijk zijn. ‘De EU kan het maar niet eens worden over de definitie van EDCs en dit zorgt voor enorme vertraging, wellicht wel van jaren, in het proces. In tussentijd veranderd er niets voor de consument.’

Edigna Menhardt van Eko- test geeft aan : ‘het probleem met deze chemicaliën is dat ze in direct contact komen met ons lichaam wanneer we ze op onze huid dragen. We hebben EDCs gevonden in: fietsbroekjes, handschoenen,  en sokken, maar ook in matrassen en kussens. Fabrikanten gebruiken de chemicaliën omdat ze bacteriën doden en niet heel specifiek ergens naar ruiken.

Het probleem is ook bekend bij Andreas Gies van de Duitse Milieu organisatie Umwelt Bundesamt. Hij hekelt de politieke verspreiding in het Europese Parlement. Hij zegt: ‘dit beleid (van het vertragen van het vaststellen van een definitie voor EDCs) kan worden uitgelegd door de bemoeienissen van de chemische industrie. Deze willen de chemicaliën juist verkopen. In Duitsland hebben we de grootste chemische industrie van Europa. Het is daarom dat de situatie in Duitsland anders is dan in bijvoorbeeld Frankrijk, waar men veel consequenter is in implementatie en beleid ontwikkelen dan in Duitsland’.

En dus blijft de strijd voortduren: Alexandra Caterbow richt zich op het informeren van consumenten over de gevaren van EDCs: het WECF heeft bijvoorbeeld de betrouwbare Eco labels op hun site staan.  Daarnaast blijft ze zich bemoeien met de regulatie van EDCs: ‘We roepen politici op om snel richtlijnen te implementeren, in andere termen: we willen dit jaar nog goede criteria voor het  gebruik van hormoon verstorende stoffen in producten. Tot die tijd daar is, hebben we sowieso een label verplichting nodig voor producten met EDCs, zodat de consument geïnformeerd is.

 

Auteur: Maartje Schutte, WECF

“De moestuin stelt me in staat om iets terug te geven aan mijn familie en gemeenschap”

WECF en de Zuid-Afrikaanse organisaties Soil for Life en Urban Harvest implementeren moestuinen in arme gemeenschappen in Zuid-Afrika en trainen vrouwen met een laag inkomen om tuinder te worden. De tuinen worden gerealiseerd onder het EWA project en voorziet vrouwen van onderwijs, gezond voedsel en een inkomen uit de verkoop van het overschot aan voedsel. Nokuphumla Sipayise (38) is een van de vrouwen die profiteert van deze tuinen en zij vertelt hoe haar leven erdoor verbeterd werd.

Nokuphumla Sipayise-breedNokuphumla Sipayise

“Ik ben moeder van zes kinderen en voorheen werkte ik als vrijwilliger. Elke dag bereidde ik maaltijden voor schoolkinderen, maar ik had geen inkomen totdat ik werd uitgenodigd om van de groente tuin te leren die bij de Lwandle basisschool ligt en deze te overzien.

Dus nu heb ik een echte baan en ik ontvang een inkomen van het onderwijs departement. Ik verdien ook geld door de verkoop van overtollige producten. Nu kan ik het me voor de eerste keer veroorloven om kleren en boeken te kopen voor mijn kinderen, om schoolgeld te betalen en om essentiële dingen aan te schaffen voor ons huis.

Ik ben nu ook in staat om mijn familie elke dag te voeden met vers geoogst voedsel! Daarnaast is het voedsel dat ik onderhoud ook nodig om de honderden leerlingen te voeden en dat geeft me zo’n goed gevoel.

Ik heb een heleboel geleerd over tuinieren. Ik heb vaardigheden ontwikkeld in planten, bemesten, snoeien, oogsten en verplanten. Ik weet nu hoe je zaailingen groeit van zaad, hoe je je eigen mest maakt, hoe je plagen bestrijdt en nog veel meer dingen. Zelfs als ik mijn baan opnieuw zou verliezen, weet ik nu hoe ik in mijn eentje kan overleven.

Ik ben zo dankbaar dat dit project me de gelegenheid gaf om te leren en werken in een tuin. En dat het me in staat stelde om iets terug te geven aan mijn familie en de gemeenschap! Dit project heeft echt mijn leven verbeterd!”

Reacties

Reageer »

Lessen over veilig water en sanitatie op scholen

WSSP2

Leerlingen van een middelbare school in Georgië presenteren de resultaten van de WSSP activiteiten en mobiliseren de gemeenschap

WECF publiceerde onlangs, samen met enkele projectpartners, een handleiding voor het ontwikkelen van een Water & Sanitation Safety Plan (WSSP). Hierdoor wordt niet alleen de kwaliteit van watersystemen verbeterd, maar ook de kwaliteit van sanitaire voorzieningen en de kennis over water en sanitatie binnen een gemeenschap.

Roemenië en Bulgarije

De handleiding is opgedeeld in drie delen. Deel A en B zijn wat abstracter, maar deel C is speciaal ontwikkeld voor jongeren en scholen. Deel C richt zich met name op leraren, maar ook op jongerenbegeleiders, NGO’s en lokale autoriteiten, en is al op verschillende scholen in Roemenië en Bulgarije toegepast. Het bevat theoretische lessen over algemene waterzaken zoals de waterkringloop, en specifieke informatie over sanitatie op school, water en hygiëne. De ontwikkeling van een WSSP is uitgelegd op een manier waarop leerlingen en inwoners worden betrokken bij de ontwikkeling van en vorderingen van het project.

Waarom handen wassen zo belangrijk is?

Het WSSP bevat veel informatie voor docenten om het onderwerp over water en sanitatie tastbaarder te maken voor leerlingen. Docenten spreken met leerlingen over wat water is, en voeren experimenten uit met water maar kijken ook naar het gebruik en de verspilling van water en hoe men dit kan voorkomen. Daarnaast wordt er gesproken over de waterkringloop en het verschil tussen grond- en drinkwater. Ook hygiëne wordt uitgelicht, er wordt uitgelegd waarom handen wassen zo belangrijk is en hoe de leerlingen hier een gewoonte van kunnen maken.

Kinderen brengen kennis over water over

De know-how die kinderen op jonge leeftijd al hebben zal voor hun hele leven belangrijk zijn, ook al omdat ze spelenderwijs en interactief hun kennis opdoen door deze methode. Daardoor zullen kinderen ook de opgedane kennis delen met hun omgeving; hun ouders, broertjes of zusjes, en vrienden. WECF stimuleert in de lessen vooral de kinderen om zelf initiatief te nemen, met steun van leraren, ouders, en lokale autoriteiten. U vindt de informatie over de handleidingen hier.

WECF wil graag de lessen over veilig water en sanitatie, de WSPP’s, implementeren op nog veel meer scholen in Oost-Europa.  Daar kunnen we jouw hulp bij gebruiken. Je kunt deze bijdrage verspreiden via social media maar natuurlijk ook een bijdrage geven, zodat we de kennis over veilig water en sanitatie kunnen blijven vergroten.

 

 

Onderwerpen

Reacties

Reageer »