Een Veilig Nest

vloerbedekking

7 tips voor een schone en veilige babykamer

Ben je zwanger en ga je binnenkort de babykamer inrichten? Lees dan snel verder voor tips om schadelijke stoffen te vermijden in de kamer.

cropped-Een_Veilig_Nest-verzorgen_en_spelen2.jpg

1.    Kies VOS-vrije verf
Reguliere verf bevat koolwaterstoffen (VOS) die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je baby. Het beste is om verf te kiezen die weinig tot geen koolwaterstoffen bevatten of om te kiezen voor alternatieven zoals natuurverf. Het is af te raden om de zwangere vrouw te laten verven. Zeker als oude verf – met of zonder lood – eerst nog afgekrabd moet worden.

2.    Kies solide houten meubilair
Veel meubelstukken die gemaakt zijn van geperst hout, laminaat en/of spaanplaat, geven methanal af, wat kan leiden tot luchtweginfecties bij zuigelingen, astma en andere ziektes. Kies daarom voor solide houten meubelen die op waterbasis zijn afgewerkt. Als je voor antiek van hard hout wil gaan, pas dan op met oude, gescheurde verflagen. Oude verf kan namelijk lood bevatten.

3.    Investeer in een veilig ledikantmatras
Een goed matras is erg belangrijk. Je baby slaapt er immers 14 tot 16 uur per dag op, voor de komende paar jaar. Kies een matras dat gemaakt is van onbewerkte, natuurlijke vezels die niet verpakt zijn in schadelijke polyvinyl chloride en eentje die niet bewerkt is met brandvertragers. De beste keuze is een biologisch matras of een matras dat is  gecertificeerd.

4.    Ga voor een houten vloer
Brandvertragers, afweermiddelen en andere stoffen die in tapijt(schuimvulling) zitten, creëren een giftige omgeving juist op die plekken waar je baby zich het eest begeeft. Tapijt houdt ook stof(mijt) vast, wat astma kan veroorzaken. Als je toch tapijt wil of als een houten vloer geen optie is, ga dan voor natuurlijke vezelproducten die voldoen aan duurzaamheidseisen voor tapijt en die niet bijdragen aan luchtvervuiling binnenshuis.

5.    Zet elektronica in een andere kamer
Zuigelingen die blootgesteld worden aan elektromagnetische velden lopen een groter risico op het ontwikkelen van mogelijke gezondheidsproblemen. Houd daarom je pasgeboren kind weg van alle elektronische apparaten. Zorg ervoor dat de babyfoon het enige apparaat in de babykamer is en zet het zo ver mogelijk van het bedje neer.

6.    Laat de kamer luchten
De lucht binnenshuis is 2 tot 5 keer zo vervuild als de lucht buitenshuis. Dat komt door damp uit meubilair en onder andere door reinigingsmiddelen, fornuizen, ovens, bacteriën en schimmel. Laat de babykamer dus zo vaak mogelijk luchten, zelfs in de winter. En houdt het vervuilingsniveau laag door alle synthetische, chemische producten zoals schoonmaakspullen, pesticiden en verzorgingsproducten weg te houden van de kamer.

7.    Vermijd giftig speelgoed
Mogelijke gevaren zijn ftalaten in zacht, vinyl speelgoed, lood in verf en plastic, en organotinverbindingen die gebruikt worden in hardere vinyl. Een makkelijke manier om speeltijd veilig te houden, is door plastic te vermijden. Kun je ze niet helemaal vermijden? Kies dan voor plastic type 2, 4 of 5. Betere opties zijn knuffels en onbeschilderd, houten speelgoed.

Niets is belangrijker dan de gezondheid van je kind. Wij helpen je graag op weg naar een veilig nest. Maak daarom ons werk mogelijk: doneer vandaag nog. Dan kunnen wij verder met onze lobby in Brussel in Den Haag en met onze voorlichting aan duurzame ondernemers.