Een Veilig Nest

tips

5 Simpele tips voor mooi haar van de eco-kapper

We zijn er allemaal wel eens te vinden: de kapper. Maar weet je eigenlijk wel wat al die shampoo,  haarverf, en stylingproducten doen met je haar en hoofdhuid?  

Birgit Pesin is sinds 20 jaar eco kapster. Dit houdt in dat ze natuurlijke haarproducten en haarverf gebruikt, daarnaast moedigt ze haar klanten aan om hetzelfde te doen.  Ook geeft ze lezingen aan jonge kappers in Duitsland over het gebruik van natuurlijke producten bij hun werk en de voordelen die de producten hebben voor je gezondheid.

birgit_Pesin

Birgit geeft aan dat bij haar de klant uiteindelijk beslist welk product er wordt gebruikt: natuurlijke haarkleuring en styling producten zullen niet aan de eisen van alle klanten kunnen voldoen. Maar als je haar niet is beschadigd van chemisch  kleuren heb je niet zoveel nodig voor een mooie, gezonde look.

Hier zijn vijf tips van Birgit voor mooi, gezond haar:

1: Overdrijf niet met wassen.

We zijn tegenwoordig bijna obsessief bezig met onze persoonlijke hygiëne: we douchen soms twee keer per dag, wassen ons haar elke dag en gebruiken dan meestal 1 of meer cosmetische producten. Birgit geeft aan dat de natuurlijke balans van onze huid wordt verstoord door het gebruik van  die verschillende cosmetica: het duurt bijna 24 uur voordat de huid weer de natuurlijke balans heeft gevonden, en tegen die tijd vinden we het weer tijd om te wassen.

Als je voelt dat je haar elke dag gewassen moet worden, doe dit gerust, maar gebruik om de dag alleen water en heel erg weinig shampoo. Soms hoef je je haar niet te wassen en heeft borstelen al het gewenste effect. Voor wat betreft kinderen: hun haar hoeft maar 1 keer in de maand met shampoo te worden gewassen. De rest van de tijd is alleen water genoeg.

birgit lecture

 

2: Verdun de shampoo.

Dit is niet alleen goed voor je haar, maar ook voor je portemonnee.  Als we ons haar wassen, gebruiken we veel te veel shampoo en we wassen bijna nooit alles goed uit. Veel van deze producten zijn helemaal niet bedoeld om op je hoofdhuid achter te blijven en veroorzaken irritaties zoals jeuk. Birgit raadt aan om je shampoo te verdunnen. Gewone shampoo kan verdund worden met water tot een verhouding van 1 tot 10. (Voor meer gebruiksvriendelijke shampoo kan je ook verdunnen met een verhouding van  1 tot 5 of 1 tot 3.)  Je kan hiervoor een speciale fles gebruiken met een applicator, te koop bij kapperszaken of goede drogisten, deze flessen zien er zo’n beetje hetzelfde uit als de flessen waarin je haardverf mixt.  Doe een beetje shampoo in de fles, doe het water erbij en schud. Je kan de verdunde shampoo op dezelfde manier aanbrengen als haarverf. Op deze manier blijft de shampoo goed schuimen en kan je hem er makkelijker uitspoelen terwijl je minder dan 10 keer de hoeveelheid gebruikt die je normaal zou gebruiken.

3: Vermijd siliconen in haarproducten

Siliconen kunnen voor huidproblemen zorgen, ze vormen namelijk  een klein laagje om je haar heen waardoor het er glanzend uit ziet en makkelijk doorkam baar is. Maar ook je hoofdhuid wordt bedekt met dit laagje. De huid onder dit laagje kan niet goed ademen, en zweet en vet uitscheiden. Hierdoor kan je gezichtshuid geïrriteerd raken en begin je meer te zweten in je gezicht. Om van het laagje af te komen heb je meer dan een maand nodig! Door dit laagje kan je haar ook geen goede bestandsdelen van haarverzorgingsproducten of natuurlijke haarkleuringsproducten absorberen.

Hoe weet je dat je er siliconen in een haarproduct zitten? Check de ingrediënten lijst: alle bestandsdelen die eindigen op –cone zijn siliconen.

4: Gezond haar heeft niet zoveel nodig

Als je haar niet beschadigt is door chemische verf, kun je het haar verzorgen zonder conditioner of andere speciale producten. Alleen shampoo is voldoende. Een goede shampoo met alleen natuurlijke ingrediënten is misschien wel wat duurder dan een reguliere shampoo, maar uiteindelijk bespaar je er een hoop geld mee omdat je minder hoeft uit te geven aan speciale haarproducten voor bijvoorbeeld glanzend haar.

5: Kam je haar.

Een tip die je waarschijnlijk ook van je oma hebt gehoord: haal de borstel 100 keer per dag door je haar, daar wordt het mooier van. Door het te borstelen wordt je haar sterker en zachter. Kies wel een goede borstel, het liefst met natuurlijke haren, en kam het elke dag.

natural brush

Meer weten?

Women’s voices for the earth publiceerde een artikel en factsheet over schadelijke chemicaliën in kapsalons en nagelsalons. Op de factsheet kun je alle te vermijden stoffen vinden:

Think before you buy heeft een handboek uitgebracht voor kappers waarin wordt beschreven hoe schadelijke chemicaliën te vermijden, en hoe om te gaan met evt. schadelijke stoffen die je niet kunt vermijden.

 

Auteur: Maartje Schutte, WECF

Vermijd hormoonverstorende stoffen (EDCs)

In deze gids vind je uitleg over wat hormoonverstorende stoffen (EDCs) zijn, in welke producten ze zitten en de schadelijke gezondheidseffecten die ze mogelijk veroorzaken.

lees verder

Een veilige decembermaand

5 tips van Een Veilig Nest

 

Sinterklaas is weer in ons land gearriveerd en dat betekent dat verlanglijstjes worden aangelegd, schoentjes worden gezet en de voorbereidingen voor Pakjesavond in alle hevigheid zijn losgebarsten.

 

lees verder

Reacties

Reageer »