Een Veilig Nest

speelgoed

Plastic speelgoed door recycling vervuild met giftige stoffen uit electronisch afval

Uit deze week gepubliceerd onderzoek blijkt dat giftige stoffen, uit gerecycled kunststof van elektronisch afval, terechtkomen in speelgoed, waaronder de populaire Rubik’s Cube. De in het speelgoed gevonden stoffen kunnen niet alleen het zenuwstelsel beschadigen maar kunnen ook gevolgen hebben voor de hersenontwikkeling van kinderen en jongeren in de groei. Erg ironisch, aangezien de Rubik’s Cube vooral ontworpen is om de hersenen te trainen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door IPEN (een wereldwijd netwerk van NGO’s) en de Tsjechische milieuorganisatie Arnika. De gevonden giftige stoffen, OctaBDE, DecaBDE en HBCD, worden met name gebruikt in plastic omhulsels van elektronica.  Wanneer deze omhulsels niet worden verwijderd, gaan ze in het recycleproces weer mee naar nieuwe producten.

cover-reportipen-450

Ook Nederlands speelgoed vervuild

Uit het onderzoek, dat werd uitgevoerd in 26 landen waaronder Nederland, kwam naar voren dat 90% van de stukken speelgoed tijdens de genomen steekproeven OctaBDE of DecaBDE bevatten. Bijna de helft (43%) bevat HBCD. In Nederland werden een aantal Rubik Cubes en 2 speelgoedautootjes aangeschaft en voor analyse naar de Tsjechische Republiek gezonden. De analyses toonden dat alle samples OctaBDE en DecaBDE bevatten in verhoogde concentraties.  Deze stoffen zijn persistent en het is bekend dat ze het voortplantingssysteem schaden, de hormoonhuishouding verstoren, en nadelige gevolgen hebben op intelligentie, aandacht, leren en geheugen.

“Giftige stoffen uit elektronisch afval mogen gewoon niet teruggevonden worden in kinderspeelgoed. Dit probleem moet op nationaal en mondiaal niveau worden aangepakt,” stelt Chantal Van den Bossche, woordvoerder van het Gender- en Duurzaamheidsnetwerk WECF, dat als Nederlands IPEN-lid meewerkte aan het onderzoek.

Het volledige persbericht is hier te vinden.

Het volledige rapport “POPs Recycling Contaminates Children’s Toys with Toxic Flame Retardants“ is hier te vinden: http://english.arnika.org/e-shop/publications/bfrs-in-toys-2017 

De Nederlandse vertaling van de Executive Summary staat hier

Onderwerpen

,

Reacties

Reageer »

Weinig knuffels geschikt om veilig te knuffelen

Met maar weinig knuffels kunnen kinderen veilig knuffelen, blijkt uit een onderzoek van de Duitse Stichting Warenonderzoek (Stiftung Warentest). Van de 30 geteste knuffeldieren zouden er net 8 zijn die aan te bevelen zijn, aldus het decembernummer van het tijdschrift.

Gescheurde naden en schadelijke stoffen

Bij de andere geteste knuffels scheurden in een test óf de naden snel open, óf het materiaal bevatte schadelijke stoffen. Er was maar één bijna 60 euro dure haas die voor de test met de hoogste score van een 10 slaagde. Zes andere knuffeldieren werden door de onderzoekers als ‘goed’ beoordeeld. Eén knuffeldier scoorde ruim voldoende.  21 knuffels kregen echter een onvoldoende.

30 knuffels onderzocht

Voor hun test kochten de onderzoekers van de Stiftung Warentest 30 exemplarisch geselecteerde knuffels voor kinderen – van konijnen, schapen en apen tot katten tot aan olifanten en draken. In het lab onderzochten zij het speelgoed op veiligheid en verontreiniging door schadelijke stoffen. Zo werd bijvoorbeeld getest hoe kinderen beschermd zijn tegen onderdelen die kunnen worden ingeslikt, of in hoeverre de dieren het getrek aan armen en poten met succes doorstaan.

PAK’s en weekmakers in knuffels

Bovendien testten de onderzoekers de verontreiniging door schadelijke stoffen. Daarbij bleken in totaal 20 van de 30 knuffels onder de maat te zijn. In 19 gevallen bevatte de vacht polycyclische aromatische koolwaterstoffen, zogeheten PAK’s. 13 knuffels waren met het kankerverwekkende PAK chryseen verontreinigd; zeven bevatten de vermoedelijk kankerverwekkende PAK naftaline – en dat in ‘aanzienlijke hoeveelheden’. Kankerverwekkende formaldehyde werd volgens de test in de voeten van een pinguïn ontdekt. Phthalaten- dus weekmakers, die gerelateerd worden aan vruchtbaarheidsstoornissen, werden in twee knuffels gevonden.

3 knuffels gezakt voor de test

Drie knuffels zakten voor de veiligheidstest volgens de Stiftung Warentest – van twee gereputeerde fabrikanten en van een grote warenhuisketen. De naden van de knuffels zouden aan armen, oren en voeten zo ver opengescheurd zijn, dat kinderen de vulling eruit zouden kunnen peuteren en in hun mond doen. Aangezien bij de drie stoffen dieren de wettelijke voorschriften niet in acht genomen zijn de fabrikanten en de instanties die met het toezicht belast zijn op de hoogte gesteld.

Veilig knuffelen?

Zie voor meer informatie over het onderzoek de website van de Duitse Stiftung Warentest. En voor meer informatie over veilige knuffels (en ander speelgoed) de pagina van Een Veilig Nest over spelen.

baby en knuffel
Foto: Big D2112

Reacties

Reageer »

Helft kinderen verkiest huishoudchemicaliën boven speelgoed

VeilghiedNL-Onderzoek-04

Kinderen zien geen gevaar en willen alles ontdekken. Dat doen ze door te kijken en te voelen. Ruim de helft van jonge kinderen vindt huishoudchemicaliën interessanter dan speelgoed. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Veiligheid NL.

Tijdens het onderzoek kregen jonge kinderen steeds twee producten voorgelegd: bijvoorbeeld een pot verf en een speelgoed aap. Met eyetracking is in kaart gebracht waar de meeste aandacht van het kind naar toe ging en zijn de lichamelijke reacties gemeten. Wat doet een product met de hartslag of ademhaling van een kind? En waar gaan de kinderen op af? Bekijk hieronder de film met de resultaten:

51 procent van de kinderen blijkt meer aandacht te hebben voor huishoudchemicaliën dan voor speelgoed. Jaarlijks gebeuren er dan ook 7.500 ongelukken met huishoudchemicaliën en doe-het-zelf producten. 1.700 slachtoffers kwamen zelfs terecht op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Kinderen lopen verreweg het grootste risico. In de meeste gevallen lopen ze na inname een vergiftiging op. Dat kan fatale gevolgen hebben.

Zorg ervoor dat een dergelijk ongeval jouw kind niet overkomt:
•    Houd huishoudchemicaliën altijd buiten bereik van kinderen;
•    Lees het etiket en volg de voorzorgsmaatregelen op. Alle verpakkingen krijgen de komende jaren nieuwe gevaarsymbolen. Zie www.nieuwe-etiketten.nl;
•    Doe altijd de dop op de fles of sluit de verpakking, ook tijdens gebruik.

Test nu zelf online waar jouw kind voor kiest – huishoudchemicaliën of speelgoed.

Hormoonverstorende stoffen aangetroffen in bijtringen voor baby’s

Bij twee op de tien plastic bijtringen komen hormoonverstorende chemicaliën vrij

Duck_510
Onderzoekers van de Goethe-universiteit in Duitsland troffen hormoonverstorende chemicaliën (EDCs) aan in twee op de tien geteste bijtringen. De ene bijtring bevatte parabenen, wat normaliter gebruikt wordt als conserveermiddel in cosmetica. En in de andere bijtring zaten maar liefst zes verschillende EDCs. De onderzoeksresultaten werden eind mei gepubliceerd in de Journal of Applied Toxicology.

Alexandra Caterbow, chemicaliënexpert bij WECF: “We zijn ontzettend bezorgd om te lezen dat onderzoekers regelmatig hormoonverstorende stoffen aantreffen in kinderartikelen, zelfs als het om lage gehaltes gaat. Hoe kunnen we hopen op een gezondere toekomst als we niet zeker weten dat baby- en kinderspullen vrij zijn van schadelijke stoffen? Moeten ouders soms tegen hun kinderen zeggen dat ze hun bijtring niet in de mond moeten stoppen? Moet een preventiebeleid niet juist beginnen met het reduceren van de blootstelling bij baby’s en kinderen?”

Gelukkig is er ook goed nieuws: de Europese Commissie verbood onlangs twee parabenen in sommige babyverzorgingsproducten. Deze hormoonverstorende chemicaliën bieden immers slechts beperkte voordelen voor de kwaliteit, maar brengen mogelijk gezondheidsrisico’s met zich mee. Zeker voor baby’s, wiens ontwikkeling veelal gestuurd wordt door hormonen en die meer vatbaar zijn voor blootstelling aan chemicaliën dan volwassenen.

Alternatieven zijn er wel degelijk. Zo lanceerde duurzame webwinkel 4NaturalKids in mei 2015 een biologische bijtring. Deze winkel is een van de bedrijven die heeft meegewerkt aan de inrichting van de duurzame babykamer op Negenmaandenbeurs 2015.

7 tips voor een schone en veilige babykamer

Ben je zwanger en ga je binnenkort de babykamer inrichten? Lees dan snel verder voor tips om schadelijke stoffen te vermijden in de kamer.

cropped-Een_Veilig_Nest-verzorgen_en_spelen2.jpg

1.    Kies VOS-vrije verf
Reguliere verf bevat koolwaterstoffen (VOS) die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je baby. Het beste is om verf te kiezen die weinig tot geen koolwaterstoffen bevatten of om te kiezen voor alternatieven zoals natuurverf. Het is af te raden om de zwangere vrouw te laten verven. Zeker als oude verf – met of zonder lood – eerst nog afgekrabd moet worden.

2.    Kies solide houten meubilair
Veel meubelstukken die gemaakt zijn van geperst hout, laminaat en/of spaanplaat, geven methanal af, wat kan leiden tot luchtweginfecties bij zuigelingen, astma en andere ziektes. Kies daarom voor solide houten meubelen die op waterbasis zijn afgewerkt. Als je voor antiek van hard hout wil gaan, pas dan op met oude, gescheurde verflagen. Oude verf kan namelijk lood bevatten.

3.    Investeer in een veilig ledikantmatras
Een goed matras is erg belangrijk. Je baby slaapt er immers 14 tot 16 uur per dag op, voor de komende paar jaar. Kies een matras dat gemaakt is van onbewerkte, natuurlijke vezels die niet verpakt zijn in schadelijke polyvinyl chloride en eentje die niet bewerkt is met brandvertragers. De beste keuze is een biologisch matras of een matras dat is  gecertificeerd.

4.    Ga voor een houten vloer
Brandvertragers, afweermiddelen en andere stoffen die in tapijt(schuimvulling) zitten, creëren een giftige omgeving juist op die plekken waar je baby zich het eest begeeft. Tapijt houdt ook stof(mijt) vast, wat astma kan veroorzaken. Als je toch tapijt wil of als een houten vloer geen optie is, ga dan voor natuurlijke vezelproducten die voldoen aan duurzaamheidseisen voor tapijt en die niet bijdragen aan luchtvervuiling binnenshuis.

5.    Zet elektronica in een andere kamer
Zuigelingen die blootgesteld worden aan elektromagnetische velden lopen een groter risico op het ontwikkelen van mogelijke gezondheidsproblemen. Houd daarom je pasgeboren kind weg van alle elektronische apparaten. Zorg ervoor dat de babyfoon het enige apparaat in de babykamer is en zet het zo ver mogelijk van het bedje neer.

6.    Laat de kamer luchten
De lucht binnenshuis is 2 tot 5 keer zo vervuild als de lucht buitenshuis. Dat komt door damp uit meubilair en onder andere door reinigingsmiddelen, fornuizen, ovens, bacteriën en schimmel. Laat de babykamer dus zo vaak mogelijk luchten, zelfs in de winter. En houdt het vervuilingsniveau laag door alle synthetische, chemische producten zoals schoonmaakspullen, pesticiden en verzorgingsproducten weg te houden van de kamer.

7.    Vermijd giftig speelgoed
Mogelijke gevaren zijn ftalaten in zacht, vinyl speelgoed, lood in verf en plastic, en organotinverbindingen die gebruikt worden in hardere vinyl. Een makkelijke manier om speeltijd veilig te houden, is door plastic te vermijden. Kun je ze niet helemaal vermijden? Kies dan voor plastic type 2, 4 of 5. Betere opties zijn knuffels en onbeschilderd, houten speelgoed.

Niets is belangrijker dan de gezondheid van je kind. Wij helpen je graag op weg naar een veilig nest. Maak daarom ons werk mogelijk: doneer vandaag nog. Dan kunnen wij verder met onze lobby in Brussel in Den Haag en met onze voorlichting aan duurzame ondernemers.