Een Veilig Nest

plastic

Webinar over Plastic & Gezondheid

Dinsdagochtend 10 juli namen wij, samen met Plastic Soup Foundation en Stichting Wemos, jullie graag mee in de wereld van plastic en gaan in op de consequenties die veel stoffen in plastics hebben voor jouw gezondheid.

Plastic, wat doet dat nu met jouw gezondheid?

Dinsdagochtend 10 juli nemen we jullie graag mee in de wereld van plastic en gaan in op de consequenties die veel stoffen in plastics hebben voor jouw gezondheid. Plastic heeft ons leven eenvoudiger gemaakt. Het zorgde ervoor dat we voedsel langer konden bewaren.

Meer en meer komen neveneffecten van plastic aan het licht, zoals de aanwezigheid van micro-plastics in cosmetica, van weekmakers in kinderspeelgoed en van de schadelijke milieu- en gezondheidseffecten van chemicaliën in plastic afval. Tijdens dit webinar geven we meer inzicht in hoe plastic ons leven beïnvloedt en hoe we slimmer, gezonder en vooral veel zuiniger om kunnen gaan met dit materiaal.

Wil je weten wat voor effect plastic heeft op jouw gezondheid en wat je zelf kunt doen om de gevolgen voor jou en je kinderen te beperken?  

Vervuiling van ons leefmilieu en mogelijk ook onze gezondheid door plastics is ook in Nederland een groot probleem. In de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is afgesproken dat ieder land dit jaar een Nationaal Actieplan moet indienen voor de komende zes jaar. Ook Nederland heeft zich verplicht een Nationaal Actieplan Gezondheid & Milieu op te stellen.  Wat moet Nederland doen om te zorgen dat het plastic probleem wordt aangepakt?  Over deze vraag gaan wij graag met jou in gesprek.  Dinsdag 10 juli om 11 uur ’s ochtends zitten we er klaar voor.

Presentaties werden gegeven door:

  • Maria Westerbos, Directeur van de Plastic Soup Foundation
  • Renée de Jong, Pleitbezorger Stichting Wemos): Hormoonverstorende stoffen EDCs
  • Chantal van den Bossche. Hoofd Communicatie WECF International

De webinar is hier te vinden

 

Onderwerpen

Reacties

Reageer »

Plastic door het afvoerputje

Hoeveel plastic zit er in jouw tandenpasta? En in je mascara? In veel soorten cosmetica en verzorgingsproducten zitten zogenaamde microplastics verwerkt. Niet alleen in de logische producten zoals scrubs, maar ook in de producten waar je het minder snel zou verwachten, zoals bijvoorbeeld dagcrème.

Onlangs kwam in het VARA programma Kassa Groen al voorbij hoe schrikbarend hoog het percentage plastic in cosmetica is (voor het fragment klik hier) . Onderzoekster Heather Leslie van de VU schreef een rapport over dit onderwerp. Zij laat zien dat plastic eigenlijk in alle cosmetica zit in allerlei verschillende vormen. Daarom is het voor de consument heel moeilijk om onderscheid te maken tussen producten met en zonder plastic. Zelfs merken die zichzelf uitdragen als ‘groen’ kunnen producten in hun assortiment hebben die plastic bevatten.

microplastic
Wat zijn de gevolgen?

De plastics in cosmetica hebben grote impact op het milieu. Bedenk je maar eens dat je twee keer per dag je tanden poetst, al dat plastic verdwijnt in het afvoerputje. Ook de make-up die je eraf wast en de reinigingsproducten spoel je weg op deze manier. Het plastic komt in het riool terecht waarna het water wordt gezuiverd. Helaas zijn de zuiveringsinstallaties niet ontworpen om zulke kleine stukjes plastic uit het water te zuiveren. Dit betekent dat het plastic in de water- en voedsel- kringloop terecht komt: In de oceaan kan het worden opgegeten door vissen, waardoor het uiteindelijk eindigt op ons bord.

Wat kunnen we er aan doen?

Gelukkig is er de laatste tijd steeds meer aandacht voor dit probleem: er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan waaruit de ernst van het probleem blijkt, en ook de politiek lijkt zich er meer van bewust te worden dat er iets moet gebeuren. Maar zolang er nog geen wetten en regels zijn die het gebruik van microplastics in cosmetica verbieden, is het aan ons om producten waar het in zit te vermijden en actie te ondernemen richting bedrijven die ze nog wel gebruiken.

beat

Organisatie the Plastic Soup heeft al enige tijd een campagne lopen tegen de micro plastics: Beat the Microbead.

Op de website van Beat the Microbead is heel veel info te vinden, ook bijvoorbeeld welke bedrijven microbeads gebruiken in hun producten. Zo zijn producten van Albert Heijn (ook Etos), Hema, en Kruidvat (eigen merk) al microplastic vrij! Voor alle microplastic vrije merken kun je op de site van Beat the Microbead kijken.

Een andere actie tegen de microplastic is die van Duitse organisatie BUND ( Bond voor milieu- en natuurbescherming). Zij voeren momenteel actie tegen Yves Rocher. Dit merk verkondigt ‘natuurlijke cosmetica’ te verkopen. Helaas blijkt dat dit een nogal misleidend woord is: Yves Rocher verwerkt microplastic in zijn producten. BUND roept nu Yves Rocher op om te stoppen met het gebruik van microplastic, en jij kan daarbij helpen door je digitale handtekening te zetten! Om mee te doen klik je hier.

 

Auteur: Maartje Schutte, WECF

Reacties

Reageer »