Een Veilig Nest

ongeval

Helft kinderen verkiest huishoudchemicaliën boven speelgoed

VeilghiedNL-Onderzoek-04

Kinderen zien geen gevaar en willen alles ontdekken. Dat doen ze door te kijken en te voelen. Ruim de helft van jonge kinderen vindt huishoudchemicaliën interessanter dan speelgoed. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Veiligheid NL.

Tijdens het onderzoek kregen jonge kinderen steeds twee producten voorgelegd: bijvoorbeeld een pot verf en een speelgoed aap. Met eyetracking is in kaart gebracht waar de meeste aandacht van het kind naar toe ging en zijn de lichamelijke reacties gemeten. Wat doet een product met de hartslag of ademhaling van een kind? En waar gaan de kinderen op af? Bekijk hieronder de film met de resultaten:

51 procent van de kinderen blijkt meer aandacht te hebben voor huishoudchemicaliën dan voor speelgoed. Jaarlijks gebeuren er dan ook 7.500 ongelukken met huishoudchemicaliën en doe-het-zelf producten. 1.700 slachtoffers kwamen zelfs terecht op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Kinderen lopen verreweg het grootste risico. In de meeste gevallen lopen ze na inname een vergiftiging op. Dat kan fatale gevolgen hebben.

Zorg ervoor dat een dergelijk ongeval jouw kind niet overkomt:
•    Houd huishoudchemicaliën altijd buiten bereik van kinderen;
•    Lees het etiket en volg de voorzorgsmaatregelen op. Alle verpakkingen krijgen de komende jaren nieuwe gevaarsymbolen. Zie www.nieuwe-etiketten.nl;
•    Doe altijd de dop op de fles of sluit de verpakking, ook tijdens gebruik.

Test nu zelf online waar jouw kind voor kiest – huishoudchemicaliën of speelgoed.