Een Veilig Nest

onderzoek

Weinig knuffels geschikt om veilig te knuffelen

Met maar weinig knuffels kunnen kinderen veilig knuffelen, blijkt uit een onderzoek van de Duitse Stichting Warenonderzoek (Stiftung Warentest). Van de 30 geteste knuffeldieren zouden er net 8 zijn die aan te bevelen zijn, aldus het decembernummer van het tijdschrift.

Gescheurde naden en schadelijke stoffen

Bij de andere geteste knuffels scheurden in een test óf de naden snel open, óf het materiaal bevatte schadelijke stoffen. Er was maar één bijna 60 euro dure haas die voor de test met de hoogste score van een 10 slaagde. Zes andere knuffeldieren werden door de onderzoekers als ‘goed’ beoordeeld. Eén knuffeldier scoorde ruim voldoende.  21 knuffels kregen echter een onvoldoende.

30 knuffels onderzocht

Voor hun test kochten de onderzoekers van de Stiftung Warentest 30 exemplarisch geselecteerde knuffels voor kinderen – van konijnen, schapen en apen tot katten tot aan olifanten en draken. In het lab onderzochten zij het speelgoed op veiligheid en verontreiniging door schadelijke stoffen. Zo werd bijvoorbeeld getest hoe kinderen beschermd zijn tegen onderdelen die kunnen worden ingeslikt, of in hoeverre de dieren het getrek aan armen en poten met succes doorstaan.

PAK’s en weekmakers in knuffels

Bovendien testten de onderzoekers de verontreiniging door schadelijke stoffen. Daarbij bleken in totaal 20 van de 30 knuffels onder de maat te zijn. In 19 gevallen bevatte de vacht polycyclische aromatische koolwaterstoffen, zogeheten PAK’s. 13 knuffels waren met het kankerverwekkende PAK chryseen verontreinigd; zeven bevatten de vermoedelijk kankerverwekkende PAK naftaline – en dat in ‘aanzienlijke hoeveelheden’. Kankerverwekkende formaldehyde werd volgens de test in de voeten van een pinguïn ontdekt. Phthalaten- dus weekmakers, die gerelateerd worden aan vruchtbaarheidsstoornissen, werden in twee knuffels gevonden.

3 knuffels gezakt voor de test

Drie knuffels zakten voor de veiligheidstest volgens de Stiftung Warentest – van twee gereputeerde fabrikanten en van een grote warenhuisketen. De naden van de knuffels zouden aan armen, oren en voeten zo ver opengescheurd zijn, dat kinderen de vulling eruit zouden kunnen peuteren en in hun mond doen. Aangezien bij de drie stoffen dieren de wettelijke voorschriften niet in acht genomen zijn de fabrikanten en de instanties die met het toezicht belast zijn op de hoogte gesteld.

Veilig knuffelen?

Zie voor meer informatie over het onderzoek de website van de Duitse Stiftung Warentest. En voor meer informatie over veilige knuffels (en ander speelgoed) de pagina van Een Veilig Nest over spelen.

baby en knuffel
Foto: Big D2112

Reacties

Reageer »

Helft kinderen verkiest huishoudchemicaliën boven speelgoed

VeilghiedNL-Onderzoek-04

Kinderen zien geen gevaar en willen alles ontdekken. Dat doen ze door te kijken en te voelen. Ruim de helft van jonge kinderen vindt huishoudchemicaliën interessanter dan speelgoed. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Veiligheid NL.

Tijdens het onderzoek kregen jonge kinderen steeds twee producten voorgelegd: bijvoorbeeld een pot verf en een speelgoed aap. Met eyetracking is in kaart gebracht waar de meeste aandacht van het kind naar toe ging en zijn de lichamelijke reacties gemeten. Wat doet een product met de hartslag of ademhaling van een kind? En waar gaan de kinderen op af? Bekijk hieronder de film met de resultaten:

51 procent van de kinderen blijkt meer aandacht te hebben voor huishoudchemicaliën dan voor speelgoed. Jaarlijks gebeuren er dan ook 7.500 ongelukken met huishoudchemicaliën en doe-het-zelf producten. 1.700 slachtoffers kwamen zelfs terecht op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Kinderen lopen verreweg het grootste risico. In de meeste gevallen lopen ze na inname een vergiftiging op. Dat kan fatale gevolgen hebben.

Zorg ervoor dat een dergelijk ongeval jouw kind niet overkomt:
•    Houd huishoudchemicaliën altijd buiten bereik van kinderen;
•    Lees het etiket en volg de voorzorgsmaatregelen op. Alle verpakkingen krijgen de komende jaren nieuwe gevaarsymbolen. Zie www.nieuwe-etiketten.nl;
•    Doe altijd de dop op de fles of sluit de verpakking, ook tijdens gebruik.

Test nu zelf online waar jouw kind voor kiest – huishoudchemicaliën of speelgoed.

Hormoonverstorende stoffen aangetroffen in bijtringen voor baby’s

Bij twee op de tien plastic bijtringen komen hormoonverstorende chemicaliën vrij

Duck_510
Onderzoekers van de Goethe-universiteit in Duitsland troffen hormoonverstorende chemicaliën (EDCs) aan in twee op de tien geteste bijtringen. De ene bijtring bevatte parabenen, wat normaliter gebruikt wordt als conserveermiddel in cosmetica. En in de andere bijtring zaten maar liefst zes verschillende EDCs. De onderzoeksresultaten werden eind mei gepubliceerd in de Journal of Applied Toxicology.

Alexandra Caterbow, chemicaliënexpert bij WECF: “We zijn ontzettend bezorgd om te lezen dat onderzoekers regelmatig hormoonverstorende stoffen aantreffen in kinderartikelen, zelfs als het om lage gehaltes gaat. Hoe kunnen we hopen op een gezondere toekomst als we niet zeker weten dat baby- en kinderspullen vrij zijn van schadelijke stoffen? Moeten ouders soms tegen hun kinderen zeggen dat ze hun bijtring niet in de mond moeten stoppen? Moet een preventiebeleid niet juist beginnen met het reduceren van de blootstelling bij baby’s en kinderen?”

Gelukkig is er ook goed nieuws: de Europese Commissie verbood onlangs twee parabenen in sommige babyverzorgingsproducten. Deze hormoonverstorende chemicaliën bieden immers slechts beperkte voordelen voor de kwaliteit, maar brengen mogelijk gezondheidsrisico’s met zich mee. Zeker voor baby’s, wiens ontwikkeling veelal gestuurd wordt door hormonen en die meer vatbaar zijn voor blootstelling aan chemicaliën dan volwassenen.

Alternatieven zijn er wel degelijk. Zo lanceerde duurzame webwinkel 4NaturalKids in mei 2015 een biologische bijtring. Deze winkel is een van de bedrijven die heeft meegewerkt aan de inrichting van de duurzame babykamer op Negenmaandenbeurs 2015.

Johnson & Johnson herziet haar formule voor ‘No More Tears’ babyshampoo

Johnson & Johnson, de Amerikaanse multinational op het gebied van gezondheids- en verzorgingsproducten, heeft bekend gemaakt kankerverwekkende stoffen te gaan verwijderen uit al haar producten wereldwijd. Dit naar aanleiding van een onderzoek door de Campaign voor Safe Cosmetics naar Johnson & Johnson’s babyshampoo.

Conclusie van het onderzoek: in sommige landen gebruikt Johnson & Johnson nog steeds kankerverwekkende stoffen voor haar babyshampooformule. In Nederland brengt de multinational een veiligere variant op de markt.

lees verder