Een Veilig Nest

milieu

Fighting Inequalities: Maak Europa Duurzaam voor Iedereen!

WECF Nederland maakt deel uit van een Europees netwerk van non-gouvernementele organisaties die samen onder de naam Make Europe Sustainable for All (Maak Europa duurzaam voor Iedereen) werken aan een driejarige bewustwordingscampagne rondom de SDGs, de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Het thema van dit eerste jaar is Fighting Inequalities, Vechten tegen Onrechtvaardigheid.

#fightinequalities #MakeEuropeSustainableforAll #EDD2018 #SheisWe #Women2030

Tot en met de SDG Actie week eind september zullen veel van onze actie’s in het thema van deze campagne staan.

Bekijk onze campagnefilm hier:

dutch-logo-full-colour-non-transparent

Luiers niet meer in compost

baby_luier

In Nederland worden jaarlijks 1 miljard luiers gebruikt. De meeste luiers worden met het restafval verbrand. Maar er zijn ook gemeenten waar inwoners hun luiers bij het gft-afval moeten doen. Het gaat dan vooral om gemeenten in de provincie Flevoland. De poepluiers worden samen met gft-afval verwerkt tot compost. Daar komt nu een einde aan.

Akkerbouwers en fruittelers gebruiken vanaf het nieuwe teeltseizoen geen compost meer met luierresten. Kees Bakker, vader van drie, is blij met de maatregel. “Je gooit gewoon kunststof in het milieu,” zegt hij over het composteren van luiers. Volgens hem worden ouders die de luiers bij het gft-afval gooien misleid: “Zij dénken dat ze groen bezig zijn.”

 

Onderwerpen

, , , , ,

Reacties

Reageer »

Waarom melkpoeder slecht is voor het milieu

2005-10-08 14.57.14

Veel moeders kiezen voor melkpoeder. Soms bewust, soms noodgedwongen. Maar wat is eigenlijk de impact hiervan op het milieu?

Om één kilo melkpoeder te maken, is ongeveer tien liter melk nodig. Gemiddeld betekent dat 21,8 kilo CO2-uitstoot. Jaarlijks resulteert kunstvoeding in 39,24 miljoen ton CO2 wereldwijd (IBFAN, 2014). Dat komt neer op 42,19 miljoen vluchten van Amsterdam naar New York!

Als poedermelk zo milieuonvriendelijk is, waarom kiezen ouders er dan voor? Een belangrijke oorzaak vormt reclame en marketing door fabrikanten. Zo sponsoren ze onderzoeksbeurzen, gezondheidsinformatie, cadeaus, conferenties en scholingsevenementen. Regelmatig schenden ze daarmee de WHO-Gedragscode en de Warenwet zuigelingenvoeding.

 

“Klerewereld”

Modeketens zoals H&M en Zara verkopen weliswaar mooie kledingstukken, maar zijn deze kleren wel duurzaam geproduceerd? Rank a Brand maakte onlangs de nieuwe ranglijst bekend voor eerlijke kleding bij de grootste modeketens in Nederland.

C&A is de absolute voorloper op het gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen: 38 procent van de gebruikte katoen is biologisch. Bij H&M is elf procent van de katoen milieuvriendelijk. C&A en Zara weren al enkele schadelijke chemische stoffen uit het productieproces, die niet meer de rivieren in de productielanden vervuilen via fabriekslozingen. WECF partner ChemSec publiceert jaarlijks de Substitute It Now (SIN) lijst en H&M is een bedrijf dat erg goed op weg is bij het uitfaseren van chemische stoffen.

Recente tv-uitzendingen zoals ‘de Slag om de Klerewereld’ en ‘Zembla’ maken echter duidelijk dat de arbeidsomstandigheden in de fabrieken nog altijd ver onder de maat zijn: extreem lage lonen en lange werkdagen in onveilige fabrieken. Het onderzoek van Rank a Brand wijst er ook op dat geen enkele kledingmaker van de ketens een leefbaar loon krijgt uitbetaald.

Het duurzaamheidsonderzoek is onderdeel van Rank a Brand’s merkenvergelijkingen. Deze vergelijkingen geven de consument de mogelijkheid om te kiezen voor bedrijven die oog hebben voor milieu, klimaat en arbeidsomstandigheden. Op www.rankabrand.nl zijn de duurzaamheidscores van ruim 600 merken te raadplegen.

 

Aanpakken hormoonverstoorders kan samenleving geld besparen

EDCfree
Per jaar € 31 miljard aan besparingen mogelijk in de Europese gezondheidsuitgaven door vermindering blootstelling hormoonverstorende stoffen

HEAL, de Health and Environment Alliance, een netwerk van 65 NGO’s in Europa, waaronder WECF, die zich richten op de gezondheidsgevolgen van milieuschade, is naar buiten gekomen met cijfers waaruit blijkt dat blootstelling aan hormoonverstorende stoffen verantwoordelijk kan zijn voor meer dan 31 miljard euro per jaar aan gezondheidskosten in de Europese Unie. Het onderzoek van HEAL toont duidelijk aan dat de gezondheidsvoordelen voor de publieke gezondheid enorm zijn  als de EU actie neemt om de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen in ons dagelijks leven drastisch te verminderen. Het volledige rapport van HEAL is hier beschikbaar
Tegelijkertijd werd ook de roadmap over de definitie van criteria voor het identificeren van EDC’s in pesticides en biocides gepresenteerd in het Europees Parlement. Een Roadmap to Nowhere, zo wordt de nieuwe richtlijn omschreven door WECF partner PAN-Europe.

life

Ondersteund door het Life+ project ChildProtect gefinancierd door de Europese Commissie DG Milieu, dat WECF uitvoert samen met Gezinsbond en PAN Europe.

Reacties

Reageer »