Een Veilig Nest

kinderen

WECF: “Waarom is milieu & gezondheid in Nederland geen verkiezingsthema?”

Nieuw rapport WHO toont aan dat milieuvervuiling verantwoordelijk is voor de dood van 1,7 miljoen kinderen per jaar

Utrecht, 10 maart 2017 – Milieuvervuiling, meeroken, vervuild water, luchtverontreiniging, blootstelling aan schadelijke stoffen, klimaatverandering, een gebrek aan fatsoenlijke sanitaire voorzieningen en onvoldoende hygiëne zijn jaarlijks verantwoordelijk voor de dood van ruim 1 op de 4, oftwel 1,7 miljoen kinderen onder de 5 jaar, zo stelt de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie[i] deze week, in twee nieuwe rapporten. Ondanks deze schrikbarende cijfers speelt milieu & gezondheid geen enkele rol in de Nederlandse verkiezingsstrijd, stelt het internationale vrouwen- en milieunetwerk WECF.

WECF, Women Engage for a Common Future, luidt daarom de alarmbel:  “Een vervuilde, giftige, omgeving kan dodelijk zijn, vooral voor jonge kinderen. Kinderen zijn bijzonder kwetsbaar voor vuile lucht, water en schadelijke stoffen.”  Uit het WHO rapport Inheriting a Sustainable World: Atlas on Children’s Health and the Environment blijkt dat veel  doodsoorzaken bij kinderen van 1 maand tot 5 jaar kunnen worden voorkomen, door vooral milieuvervuiling aan te pakken.

Sascha Gabizon, Algemeen Directeur van WECF:  “Ook Nederland kan hierin haar verantwoordelijkheid nemen. Het gaat namelijk ook om vervuiling die ontstaat door het verbranden van afval zoals oude computers, TV’s, autobanden en plastics, die vanuit Europa nog steeds in Afrika en Azië worden gedumpt.  De helft van ons plastic afval belandt in ontwikkelingslanden[ii].” Gabizon vervolgt: “Ik was vorige week op de grootste vuilnisbelt van Indonesië. Daar wordt de hele dag afval verbrand in de open lucht, waarbij o.a. dioxines vrijkomen. En hoewel het VN Verdrag van Stockholm  dioxines tracht uit te bannen, vanwege de bewezen effecten op geboorteafwijkingen en het krijgen van kanker, werken daar op die vuilnisbelt wel 5000 mensen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van dat afval, en daar helemaal niets vanaf weten[iii]

Een schone maar vooral gezonde circulaire economie

Nederland wil voorop lopen met de circulaire economie. “Maar als dat betekent dat autobanden in Africa worden gedumpt en daar  worden verbrand in open ovens van slachthuizen om er vlees mee te roken, –  in giftige rook – zoals onze partners met eigen ogen kunnen zien, [iv] dan is dat bedrog”, zegt Sascha Gabizon. “Autobanden zitten vol met schadelijke stoffen, die wil je niet wijdverbreid in je milieu wil hebben. Voor Nederland en ook voor Europa betekent het dat we moeten omdenken en op zoek moeten gaan naar een nieuwe generatie producten waar helemaal geen schadelijke stoffen meer in zitten zodat we ze hier, in zijn geheel, veilig kunnen hergebruiken”.

child-scavenger

Pesticides

Ook  de Verenigde Naties presenteerden deze week een onderzoek waaruit blijkt dat overmatig gebruik van pesticides, met name in ontwikkelingslanden, desastreuze gevolgen heeft. “Overmatig gebruik van pesticiden is gevaarlijk voor de menselijke gezondheid, het milieu en het is misleidend om te beweren dat het vitaal belang zou zijn voor voedselzekerheid.” aldus de speciaal rapporteurs voor het recht op voedsel en inzake giftige stoffen. Voor de mensenrechtencommissie van de VN stelden zij dat pesticides verantwoordelijk zijn voor 200 duizend doden op jaarbasis, met name in ontwikkelingslanden. Boeren, landarbeiders, bewoners rondom plantages, inheemse gemeenschappen, en zwangere vrouwen en kinderen zijn heel kwetsbaar voor blootstelling aan pesticides en vereisen speciale bescherming. Sascha Gabizon: “In de EU is Nederland één van de grootste gebruiker van pesticides per hectare landbouwgrond. In Nederland vinden we pesticideresten in groente en  fruit die de EU norm voor baby- en peutervoeding soms zelfs tot 50 keer overschrijden. Daar zouden we ons grote zorgen over moeten maken”[v].

Milieu & gezondheid speelt geen rol in verkiezingscampagnes

Ondanks de alarmerende bewijzen dat milievervuiling wereldwijd de oorzaak is van veel gezondheidsproblemen zijn duurzaamheid, milieuvervuiling en klimaat non-issues voor veel partijen tijdens de huidige verkiezingsdebatten. Ook in Nederland worden kinderen blootgesteld aan luchtvervuiling, pesticides en hormoonverstorende stoffen.

Een gifvrije en CO2-vrije economie, daar zouden de verkiezingscampagnes over moeten gaan”, besluit Sascha Gabizon. “Om zowel de levens van kinderen daar als hier te beschermen”.

——–

Naar een rechtvaardige, duurzame en gezonde wereld

WECF  is een netwerk van ruim 150 vrouwen- en milieuorganisaties in meer dan vijftig landen, met een historische focus op West en Oost- Europa, Kaukasus en Centraal-Azië. WECF leden en partners werken gezamenlijk aan duurzame ontwikkeling, bescherming van gezondheid en milieu en armoedebestrijding. Dat doen we internationaal zowel via praktisch projectwerk op locatie of door middel van bewustwordingscampagnes als Een Veilig Nest in Nederland

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:  Chantal Van den Bossche, Persvoorlichter WECF Tel: 06-28129992

 

www.wecf.eu

 

Notes:

 

[i] http://who.int/ceh/publications/inheriting-a-sustainable-world/en/

[ii] http://www.wecf.eu/english/articles/2016/06/UNEA2-gender-plastics.php

[iii] http://www.brsmeas.org/Gender/Integratinggender/ScopingstudyinNigeria/tabid/5815/language/en-US/Default.aspx

[iv] http://www.brsmeas.org/Gender/Integratinggender/ScopingstudyinNigeria/tabid/5815/language/en-US/Default.aspx

[v] Onderzoek van WECF en PAN Europe in December 2012: http://www.wecf.eu/nederland/nieuws/2012/kerstdiner-pesticiden.php

Save

Save

Save

Save

Reacties

Reageer »

Duurzaamheids-en Moestuinagenda voor kinderen

Sinds kort maakt CitrusPers, het bedrijf van initiatiefneemster Marjolein Padmos, de Schooltuin & DuurzaamheidsPlanAgenda. In deze agenda zijn een hoop leuke activiteiten en tips te vinden voor kinderen over duurzaamheid, de natuur en het milieu. De agenda is bedoeld voor kinderen uit groep 5,6, en 7.
 
De ‘gewone’ agenda’s van CitrusPers worden al op een groot aantal basis- en middelbare scholen gebruikt. Door de Tijdmachine, het plansysteem in de agendas, leren kinderen hun schooltaken en vrije tijd goed in te plannen. Daarom zijn de agenda’s een goede voorbereiding op de middelbare school, waar veel van kinderen wordt verwacht omtrent zelfstandigheid en het zelf inplannen van hun huiswerk.
Deze nieuwe agenda combineert beide concepten in 1 leuke en educatieve agenda.
agenda voorkant
 
Wie zit er achter CitrusPers?
 
CitrusPers is opgericht door Marjolein Padmos, zij werkte in het verleden als leerkracht, stylist, en vormgever. Twaalf jaar geleden is zij begonnen met het maken van schoolagenda’s. In eerste instantie deed zij dit voor haar dochters die naar de middelbare school gingen, en ook omdat zij vond dat er geen goede agenda’s beschikbaar waren die kinderen echt leerden ‘hoe lang tijd’ nu eigenlijk duurt.
En nu is er dus sinds januari ook nog de Schooltuin-& DuurzaamheidsPlanAgenda bijgekomen. Deze agenda staat boordevol informatie over planten en dieren, die op een leuke en speelse manier gepresenteerd wordt.
 
Ben jij nu heel nieuwsgierig geworden naar de agenda en wil je hem bestellen? Dat kan natuurlijk. CitrusPers levert vooral aan scholen en gemeenten (die ook hun eigen informatie in de agenda’s kwijt kunnen), maar ook particulieren kunnen de agenda los bestellen. Wil je meer weten? Kijk dan op:
www.citruspers.net  of mail naar:  info@citruspers.net
En om een kijkje in de Schooltuin&DuurzaamheidPlanAgenda te krijgen kun je hier klikken.  
vogels
Auteur: Maartje Schutte, WECF

Reacties

Reageer »

“De moestuin stelt me in staat om iets terug te geven aan mijn familie en gemeenschap”

WECF en de Zuid-Afrikaanse organisaties Soil for Life en Urban Harvest implementeren moestuinen in arme gemeenschappen in Zuid-Afrika en trainen vrouwen met een laag inkomen om tuinder te worden. De tuinen worden gerealiseerd onder het EWA project en voorziet vrouwen van onderwijs, gezond voedsel en een inkomen uit de verkoop van het overschot aan voedsel. Nokuphumla Sipayise (38) is een van de vrouwen die profiteert van deze tuinen en zij vertelt hoe haar leven erdoor verbeterd werd.

Nokuphumla Sipayise-breedNokuphumla Sipayise

“Ik ben moeder van zes kinderen en voorheen werkte ik als vrijwilliger. Elke dag bereidde ik maaltijden voor schoolkinderen, maar ik had geen inkomen totdat ik werd uitgenodigd om van de groente tuin te leren die bij de Lwandle basisschool ligt en deze te overzien.

Dus nu heb ik een echte baan en ik ontvang een inkomen van het onderwijs departement. Ik verdien ook geld door de verkoop van overtollige producten. Nu kan ik het me voor de eerste keer veroorloven om kleren en boeken te kopen voor mijn kinderen, om schoolgeld te betalen en om essentiële dingen aan te schaffen voor ons huis.

Ik ben nu ook in staat om mijn familie elke dag te voeden met vers geoogst voedsel! Daarnaast is het voedsel dat ik onderhoud ook nodig om de honderden leerlingen te voeden en dat geeft me zo’n goed gevoel.

Ik heb een heleboel geleerd over tuinieren. Ik heb vaardigheden ontwikkeld in planten, bemesten, snoeien, oogsten en verplanten. Ik weet nu hoe je zaailingen groeit van zaad, hoe je je eigen mest maakt, hoe je plagen bestrijdt en nog veel meer dingen. Zelfs als ik mijn baan opnieuw zou verliezen, weet ik nu hoe ik in mijn eentje kan overleven.

Ik ben zo dankbaar dat dit project me de gelegenheid gaf om te leren en werken in een tuin. En dat het me in staat stelde om iets terug te geven aan mijn familie en de gemeenschap! Dit project heeft echt mijn leven verbeterd!”

Reacties

Reageer »