Een Veilig Nest

hormoonverstorende stoffen

Komt er ooit een verbod op hormoonverstorende stoffen?

 

hormoonverstoorders

Behalve dat producten zoals plastic en veel schoonmaakmiddelen schadelijk zijn voor milieu en dieren, toont wetenschappelijk onderzoek aan dat hormoonverstorende stoffen (Endocrine Disrupting Chemicals, of afgekort EDC’s) in dergelijke producten het hormonale systeem kunnen verstoren. Dit kan leiden tot een schadelijk effect op het zenuwstelsel en immuunsysteem. Waarom is het gebruik van EDC’s in alledaagse producten dan toegestaan?

Wat zijn hormoonverstorende stoffen?

EDC’s zijn synthetische, lichaamsvreemde stoffen die werken als hormonen of de werking ervan blokkeren. Dergelijke stoffen zijn in veel producten te vinden, zoals in de coating van blikjes, plastic in magnetronmaaltijden, schoonmaakmiddelen, cosmetica en speelgoed. Blootstelling aan EDC’s kan onder andere leiden tot afnemende kwaliteit van sperma bij mannen, onvruchtbaarheid bij vrouwen, een toename van het aantal diabetespatiënten, borst- en prostaatkanker, en obesitas [1].

In een uitzending van Reporter Radio eind 2016 spraken verschillende personen over de gezondheidsrisico’s van EDC’s en hoe moeilijk het is om een verbod op schadelijke stoffen te krijgen. Zo sprak onder andere uroloog Gert Dohle van het Erasmus Ziekenhuis over de toename van lichamelijke afwijkingen. In zijn praktijk ziet hij een verdubbeling van mannen met zaadbalkanker, afwijkingen aan de urinebuis en vruchtbaarheidsproblemen. Verder spreekt reproductie-toxicoloog Aldert Piersma van het RIVM over de risicovolle stof Bisfenol A (BPA), een weekmaker die onder andere in voedselverpakkingen zit [2].

Machtige industriële lobby

Wanneer mens, milieu en natuur gevaar lopen, mogen gevaarlijke stoffen verboden worden; zelfs wanneer onderzoek en evaluatie naar de risico’s nog loopt. Het is echter moeilijk om een verbod te krijgen op deze schadelijke stoffen. De Europese Commissie wilde in 2013 al richtlijnen opstellen die hormoonverstorende stoffen, waaronder EDC’s, verbieden, maar door een lobby van de chemische industrie en pesticidenproducenten werd de regelgeving rondom hormoonverstorende stoffen beïnvloed. De chemische industrie is tegen een verbod op deze stoffen en oefent samen met een groep landen binnen de Wereldhandelsorganisatie druk uit op regelgeving bij de Europese Commissie. Daarnaast hebben veel wetenschappers zich ook in deze discussie gemengd. Zij pleiten voor toelating van bepaalde hormoonverstorende stoffen, onder de voorwaarde dat deze op een veilige manier verwerkt moeten kunnen worden [3].

Of er in de toekomst een verbod komt op EDC’s blijft vooralsnog een vraag. In juni 2017 zal de Europese Commissie nieuwe regelgeving rondom chemische middelen presenteren, waarin duidelijk moet worden of er strengere maatregelen komen rondom hormoonverstorende stoffen in producten.

Meer informatie over hormoonverstoorders en hoe u deze kunt vermijden kunt u hier vinden.

[1] http://www.wecf.eu/nederland/nieuws/2013/hormoonverstorende-stoffen.php

[2] http://www.nporadio1.nl/reporter-radio/onderwerpen/383129-hormonen-verstoord

[3] http://www.nporadio1.nl/onderzoek/2171-hoe-de-hormonenlobby-probeert-een-chemicalienverbod-tegen-te-houden

Save

Save

Reacties

Reageer »

Bescherm kwetsbare couveusebaby’s tegen onveilige medische hulpmiddelen, teken nu de petitie!

WECF verstuurde vorige week een persbericht over recent onderzoek waaruit blijkt dat er schadelijke stoffen lekken uit medische hulpmiddelen. Couveusebaby’s zijn bijzonder kwetsbaar en lopen extra risico op blijvende gezondheidsschade. Nederland loopt achter in vervanging van de gevaarlijke stoffen. Little Hero, een website voor couveuse-ouders en prematuurkleding, startte daarom een petitie met het verzoek aan de overheid om de schadelijke bisfenol A (BPA) en ftalaten te vervangen met veilige alternatieven.

De petitie is binnen één dag al bijna 500 keer getekend door onder andere couveuse-ouders, verpleegkundigen en kraamverzorgers. Help mee! Teken hier de petitie en zeg het voort!

 

Kruipt je kind door het stof? – Artikel van de Gezinsbond

WECF partner de Vlaamse Gezinsbond brengt iedere maand een ‘Brief voor Jonge Ouders; uit.In de Brief van de maand Oktober stond een verhelderend stuk over hormoonverstorende stoffen en stof in huis

kruipen-stof

Je kindje kruipt op de grond en komt dus al eens in aanraking met vuil en stof. Da’s heel normaal en niet gevaarlijk, je hoeft niet
meteen als een bezetene te gaan poetsen. Het is zeker niet de bedoeling – en ook onmogelijk – om je huis helemaal smetteloos te houden.

Hormoonverstoorders
Toch willen we even je aandacht vragen voor een aantal schadelijke chemische stoffen die in elk huis aanwezig zijn. Het gaat om hormoonverstorende stoffen: zij bootsen onze eigen hormonen na, brengen het natuurlijk hormonaal evenwicht uit balans en zorgen zo voor
gezondheidsproblemen. Deze hormoonverstoorders vind je in heel wat dagelijkse producten* én ook in het huisstof op de grond.
Kruipende kindjes komen er dus extra vaak mee in aanraking, en net zij zijn heel gevoelig voor deze stoffen omdat ze volop in ontwikkeling zijn.

De hoeveelheid hormoonverstorende stoffen in de lucht van je huis hangt af van de soort meubels, de gebruikte materialen en de manier van poetsen. Als je rekening houdt met enkele eenvoudige tips, kun je het aantal chemische stoffen waarmee je kruipend kindje in aanraking komt, al sterk verminderen.

  • Verlucht je huis regelmatig zodat frisse lucht naar binnen kan en schadelijke stoffen naar buiten kunnen.
  • Gebruik een stofzuiger met een HEPA (High Efficiency Particulate Air) luchtfilter.
  • Poets zoveel mogelijk met water en een eenvoudige allesreiniger. Kijk op de verpakking voor de dosering en geef de voorkeur aan ecologische producten.
  • Probeer te stoppen met roken en als je rookt zeker niet in huis, want rook zorgt voor extra stof.
  • Vermijd meubels in plastic en kies liever voor duurzame spullen, bij voorkeur van massief hout.

Voor meer informatie en tips surf je naar: http://childprotectfromchemicals.eu/

* Voorbeelden van hormoonverstorende stoffen in producten die we dagelijks gebruiken: Bisfenol A of BPA (onder andere in brillen, computers en plastic voedingsverpakkingen), ftalaten (in kunststof vloeren en cosmetica) en Parabenen (in verzorgingsproducten en voedingsmiddelen).

Dit artikel is geproduceerd met financiële steun van het Life+ programma van DG Milieu

life

Reacties

Reageer »

Debatrapport Gezondheidsraad ‘Prenatale blootstelling schadelijke stoffen’ in Tweede Kamer

Vier november vond in de Tweede Kamer een technische briefing plaats van het rapport van de Gezondheidsraad over “prenatale gezondheidseffecten van schadelijke stoffen’ , dat in maart verscheen. Twee dagen later, op donderdag 6 november, vond een Algemeen Overleg plaats in de Tweede Kamer waarin gedebatteerd zal worden over het rapport en onder andere ook  hormoonverstorende stoffen zullen worden besproken.

Om snel inzicht te krijgen in wat hormoonverstorende stoffen zijn en hoe het politieke proces loop kun je de film Endocrination bekijken waarin met behulp van animatie duidelijk de gezondheidseffecten van hormoonverstorende stoffen wordt uitgelegd.

lees verder

Aanpakken hormoonverstoorders kan samenleving geld besparen

EDCfree
Per jaar € 31 miljard aan besparingen mogelijk in de Europese gezondheidsuitgaven door vermindering blootstelling hormoonverstorende stoffen

HEAL, de Health and Environment Alliance, een netwerk van 65 NGO’s in Europa, waaronder WECF, die zich richten op de gezondheidsgevolgen van milieuschade, is naar buiten gekomen met cijfers waaruit blijkt dat blootstelling aan hormoonverstorende stoffen verantwoordelijk kan zijn voor meer dan 31 miljard euro per jaar aan gezondheidskosten in de Europese Unie. Het onderzoek van HEAL toont duidelijk aan dat de gezondheidsvoordelen voor de publieke gezondheid enorm zijn  als de EU actie neemt om de blootstelling aan hormoonverstorende stoffen in ons dagelijks leven drastisch te verminderen. Het volledige rapport van HEAL is hier beschikbaar
Tegelijkertijd werd ook de roadmap over de definitie van criteria voor het identificeren van EDC’s in pesticides en biocides gepresenteerd in het Europees Parlement. Een Roadmap to Nowhere, zo wordt de nieuwe richtlijn omschreven door WECF partner PAN-Europe.

life

Ondersteund door het Life+ project ChildProtect gefinancierd door de Europese Commissie DG Milieu, dat WECF uitvoert samen met Gezinsbond en PAN Europe.

Reacties

Reageer »