Een Veilig Nest

hormoonverstorende stof

Formaldehyde per 1 januari 2016 als kankerwekkend stof geclassificeerd

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal naar verwachting ‘formaldehyde’ als een kankerwekkend stof classificeren per 1 januari 2016. Formaldehyde is de werkzame stof in veel desinfecteer- en conserveringsmiddelen. Deze classificatie zal op Europees niveau worden toegepast met als mogelijke gevolgen voor het gebruik van formaldehyde-houdende middelen die op de markt verkrijgbaar zijn.

johnsons baby oil

Uit de eerste inventarisatie van het RIVM blijkt dat er genoeg voldoende chemische alternatieven beschikbaar zijn voor de conserveringsmiddelen met de kankerwekkende stof formaldehyde. De toepassing moet nog wel specifiek per sector worden nagegaan of de alternatieven daadwerkelijk geschikt zijn. De toepassingen voor formaldehyde zijn reiniging en disenfectie van oppervlakken, apparatuur en instrumenten in de gezondheidszorg, conservering van was- en reinigingsmiddelen bijvoorbeeld.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft besloten om de inventarisatie te gebruiken om in samenwerking met branches na te gaan. Hoofdzakelijk zullen ze bekijken of er knelpunten ontstaan als het gebruik van formaldehyde verder ingeperkt wordt. Verder zullen ze nagaan of de gebruikers er op te wijzen dat blootstelling aan formaldehyde en de emissies daarvan zoveel mogelijk moeten worden beperkt. Dit past binnen het beleid van het Ministerie om ZZS (Zeer Zorgwekkende Stoffen) zoveel mogelijk te vervangen door (niet-chemische) alternatieven.

Formaldehyde wordt ook gebruikt in injectienaalden. Hier is nooit diepgaand wetenschappelijk onderzoek naar uitgevoerd  (denk aan de 1%’epoxylijm lekkende naalden’ ) Per jaar worden er immers binnen het Rijksvaccinatieprogramma 2,5 miljoen injecties toegediend. Hier zou veel meer aandacht voor moeten komen

Zwanger? Zo bescherm ik mijn kind tegen schadelijke hormoonverstorende stoffen

Je bent zwanger en je kijkt ernaar uit je kind te ontmoeten! Je wil zeker weten dat je alles eraan doet om je kind een goede start te geven. Je weet dat het belangrijk is om alcohol, nicotine en bepaald eten te vermijden. Maar wist je dat veel alledaagse producten ook stoffen kunnen bevatten die schadelijk zijn voor je baby? Onderstaand filmpje, geproduceerd door WECF, geeft informatie over hoe je jezelf en je kind kunt beschermen tegen hormoonverstorende stoffen (EDCs).

Bewust consumeren en leven maakt je gelukkiger, is over het algemeen niet duurder, en het allerbelangrijkste: het helpt je baby een goede start te geven.

Deze film is mede mogelijk gemaakt door EEHI Environment and Health Initiative en door DG Environment via het LIFE+ Project ChildProtect.

logo-lifeplus

 

 

Reacties

Reageer »

Televisieprogramma Zembla: “Hormoonverstorende stoffen kosten samenleving jaarlijks €5,8 miljard”

een_veilig_nest-verzorgen

Hormoonverstorende stoffen (EDCs) zitten in alledaagse producten zoals plastic verpakkingsmateriaal, bespoten groente en fruit, blik of cosmetica. Onder leiding van de Amerikaanse kinderarts L. Trasande onderzochten internationale wetenschappers en artsen welk aandeel hormoonverstoorders hebben in het ontstaan van ziektes. Professor Juliette Legler, prominent lid van het Wetenschappelijk Adviescomité van WECF, is een van de wetenschappers die heeft meegewerkt aan het onderzoeksprogramma.

De aflevering ‘Hormoonverstoorders’ werd uitgezonden op 10 juni 2015 bij de VARA op NPO 2. Heb je de uitzending gemist? Bekijk het hier online.

Volgens de toonaangevende wetenschappers zijn hormoonverstorende stoffen risicovol voor baby’s en jonge kinderen omdat ze permanente schade kunnen veroorzaken tijdens hun ontwikkeling. Op latere leeftijd kunnen hormoonverstoorders vruchtbaarheidsproblemen, zaadbalkanker, borstkanker en obesitas veroorzaken. Blootstelling aan deze chemische stoffen kost de Nederlandse samenleving elk jaar €5,8 miljard.

WECF / Een Veilig Nest maken zich hard voor een strenger EDC-beleid. Steun ons werk!

 

 

Hormoonverstorende stoffen aangetroffen in bijtringen voor baby’s

Bij twee op de tien plastic bijtringen komen hormoonverstorende chemicaliën vrij

Duck_510
Onderzoekers van de Goethe-universiteit in Duitsland troffen hormoonverstorende chemicaliën (EDCs) aan in twee op de tien geteste bijtringen. De ene bijtring bevatte parabenen, wat normaliter gebruikt wordt als conserveermiddel in cosmetica. En in de andere bijtring zaten maar liefst zes verschillende EDCs. De onderzoeksresultaten werden eind mei gepubliceerd in de Journal of Applied Toxicology.

Alexandra Caterbow, chemicaliënexpert bij WECF: “We zijn ontzettend bezorgd om te lezen dat onderzoekers regelmatig hormoonverstorende stoffen aantreffen in kinderartikelen, zelfs als het om lage gehaltes gaat. Hoe kunnen we hopen op een gezondere toekomst als we niet zeker weten dat baby- en kinderspullen vrij zijn van schadelijke stoffen? Moeten ouders soms tegen hun kinderen zeggen dat ze hun bijtring niet in de mond moeten stoppen? Moet een preventiebeleid niet juist beginnen met het reduceren van de blootstelling bij baby’s en kinderen?”

Gelukkig is er ook goed nieuws: de Europese Commissie verbood onlangs twee parabenen in sommige babyverzorgingsproducten. Deze hormoonverstorende chemicaliën bieden immers slechts beperkte voordelen voor de kwaliteit, maar brengen mogelijk gezondheidsrisico’s met zich mee. Zeker voor baby’s, wiens ontwikkeling veelal gestuurd wordt door hormonen en die meer vatbaar zijn voor blootstelling aan chemicaliën dan volwassenen.

Alternatieven zijn er wel degelijk. Zo lanceerde duurzame webwinkel 4NaturalKids in mei 2015 een biologische bijtring. Deze winkel is een van de bedrijven die heeft meegewerkt aan de inrichting van de duurzame babykamer op Negenmaandenbeurs 2015.