Een Veilig Nest

hormoonverstoorder

Consumenten lopen risico – WECF en PAN Europe publiceren consumentenfolder over voedsel in het Nederlands

dorien_0063

Blootstelling aan hormoonverstorende chemicaliën (EDCs) kunnen resulteren in hormoongerelateerde ziekten, zeker wanneer deze blootstelling plaatsvindt in de eerste levensfase. Jonge kinderen zijn dus het meest vatbaar voor blootstelling aan EDCs. 

Sommige pesticiden zijn hormoonverstorend. Hoewel de nieuwe pesticidenwetgeving eist dat hormoonverstorende pesticiden verboden worden, loopt de Europese Commissie vertraging op in het vaststellen van criteria om deze chemicaliën te identificeren en te reguleren. Wij, de consumenten, moeten dus handelen om onszelf en onze kinderen te beschermen. Hiertoe ontwikkelde PAN Europe samen met WECF International een voorlichtingsfolder. Inmiddels is ook de Nederlandse vertaling beschikbaar.

Download hier onze Nederlandstalige folder “Consumenten lopen risico”.

logo-lifeplus

Deze folder is mede mogelijk gemaakt door het LIFE ChildProtect Programma, ondersteund door de Europese Commissie DG Milieu.

Televisieprogramma Zembla: “Hormoonverstorende stoffen kosten samenleving jaarlijks €5,8 miljard”

een_veilig_nest-verzorgen

Hormoonverstorende stoffen (EDCs) zitten in alledaagse producten zoals plastic verpakkingsmateriaal, bespoten groente en fruit, blik of cosmetica. Onder leiding van de Amerikaanse kinderarts L. Trasande onderzochten internationale wetenschappers en artsen welk aandeel hormoonverstoorders hebben in het ontstaan van ziektes. Professor Juliette Legler, prominent lid van het Wetenschappelijk Adviescomité van WECF, is een van de wetenschappers die heeft meegewerkt aan het onderzoeksprogramma.

De aflevering ‘Hormoonverstoorders’ werd uitgezonden op 10 juni 2015 bij de VARA op NPO 2. Heb je de uitzending gemist? Bekijk het hier online.

Volgens de toonaangevende wetenschappers zijn hormoonverstorende stoffen risicovol voor baby’s en jonge kinderen omdat ze permanente schade kunnen veroorzaken tijdens hun ontwikkeling. Op latere leeftijd kunnen hormoonverstoorders vruchtbaarheidsproblemen, zaadbalkanker, borstkanker en obesitas veroorzaken. Blootstelling aan deze chemische stoffen kost de Nederlandse samenleving elk jaar €5,8 miljard.

WECF / Een Veilig Nest maken zich hard voor een strenger EDC-beleid. Steun ons werk!

 

 

Hormoonverstorende stoffen aangetroffen in bijtringen voor baby’s

Bij twee op de tien plastic bijtringen komen hormoonverstorende chemicaliën vrij

Duck_510
Onderzoekers van de Goethe-universiteit in Duitsland troffen hormoonverstorende chemicaliën (EDCs) aan in twee op de tien geteste bijtringen. De ene bijtring bevatte parabenen, wat normaliter gebruikt wordt als conserveermiddel in cosmetica. En in de andere bijtring zaten maar liefst zes verschillende EDCs. De onderzoeksresultaten werden eind mei gepubliceerd in de Journal of Applied Toxicology.

Alexandra Caterbow, chemicaliënexpert bij WECF: “We zijn ontzettend bezorgd om te lezen dat onderzoekers regelmatig hormoonverstorende stoffen aantreffen in kinderartikelen, zelfs als het om lage gehaltes gaat. Hoe kunnen we hopen op een gezondere toekomst als we niet zeker weten dat baby- en kinderspullen vrij zijn van schadelijke stoffen? Moeten ouders soms tegen hun kinderen zeggen dat ze hun bijtring niet in de mond moeten stoppen? Moet een preventiebeleid niet juist beginnen met het reduceren van de blootstelling bij baby’s en kinderen?”

Gelukkig is er ook goed nieuws: de Europese Commissie verbood onlangs twee parabenen in sommige babyverzorgingsproducten. Deze hormoonverstorende chemicaliën bieden immers slechts beperkte voordelen voor de kwaliteit, maar brengen mogelijk gezondheidsrisico’s met zich mee. Zeker voor baby’s, wiens ontwikkeling veelal gestuurd wordt door hormonen en die meer vatbaar zijn voor blootstelling aan chemicaliën dan volwassenen.

Alternatieven zijn er wel degelijk. Zo lanceerde duurzame webwinkel 4NaturalKids in mei 2015 een biologische bijtring. Deze winkel is een van de bedrijven die heeft meegewerkt aan de inrichting van de duurzame babykamer op Negenmaandenbeurs 2015.