Een Veilig Nest

haarverf

Bescherm je haar en je gezondheid! Handboek voor kappers

We gebruiken allemaal wel eens haarproducten, maar wat weten we eigenlijk over de shampoo, verf, en de andere styling producten die wij (en anderen) in ons haar smeren? De meeste consumenten gebruiken shampoo van de drogist, kappers gebruiken vaak professionele producten, en vaak zitten hier een hele lijst aan ingrediënten in waarbij we van de meeste de naam niet eens kunnen uitspreken. Hoe kunnen we zeker zijn dat er geen onveilige chemische stoffen in deze producten zitten? Weten kappers eigenlijk wel wat er in de producten zit die zij gebruiken? En hoe kunnen we onszelf beschermen voor schadelijke stoffen en tegelijkertijd goed zittend haar hebben?

Shampoo, styling producten, en haarverf bevatten vaak een hoop chemische stoffen. En het lezen van de fles kan heel verwarrend zijn. We weten misschien van sommige chemicaliën dat ze schadelijk zijn, maar ze vinden tussen de ingrediënten kan lastig zijn.

Eén groep van riskante stoffen die veel in haarproducten worden gebruikt zijn parabenen. Studies hebben aangetoond dat parabenen potentieel kankerverwekkend zijn. Op dit moment worden veel parabenen uitgefaseerd door fabrikanten, maar het probleem blijft bestaan: ze worden vervangen door andere synthetische conserveringsmiddelen die er ook van verdacht worden dat ze schadelijk zijn. Dit betekent dat een parabenen-vrij product niet gegarandeerd veilig is.

Een ingrediënt dat je in bijna elke shampoo wel vindt is Sodium Lauryl en/of Sodium Laureth Sulfate. Bij het productieproces van deze stof ontstaat er een bij product genaamd 1,3 doixan, een kankerverwekkende stof. En de lijst gaat maar door…

Wil je meer weten over ingrediënten in shampoo en andere haarproducten? Neem dan eens een kijkje in het door thinkbefore.eu gepubliceerde kappershandboek.

Thinkbefore.eu, een project van WECF’s partnerorganisatie Baltinfohaz is een onafhankelijke site met informatie over schadelijke stoffen in de drie Baltische talen en in het Russisch.  Het handboek bevat veel relevante informatie voor professionals in de kappersindustrie, maar is ook heel handig voor consumenten, omdat het een lijst bevat met schadelijke ingrediënten in haar producten, en hoe deze stoffen je gezondheid kunnen beïnvloeden.

Het handboek is verkrijgbaar in het Engels, maar Een Veilig Nest heeft het naar het Nederlands vertaald.  Benieuwd?  Klik op de onderstaande link voor de vertaling:

Handboek voor Kappers*

Auteur: Maartje Schutte, WECF

De vertaling van het handboek voor kappers is mede mogelijk gemaakt door het LIFE Programma van de Europese Commissie, DG Milieu.

life

 

 

 

 

* Het handboek voor kappers in de Baltische Staten bevat ook relevante informatie voor kappers en consumenten in Nederland. Daarom hebben we het vertaald naar het Nederlands. De Nederlandse Cosmetica Vereniging verwelkomt dit initiatief en geeft aan waarin de Nederlandse markt verschilt van de Baltische. In Nederland is de situatie als volgt:

  • ANKO, de brancheorganisatie van kappers, heeft regels over veilig werken in de salon afgesproken;
  • Kappers kunnen via de website ‘Is dit product veilig‘ informatie vinden over veilig werken met cosmetica.