Een Veilig Nest

gezondheid

Kijk verder dan fipronil en het ei – het spel met de maximaal toelaatbare hoeveelheid residu

WECF’s senior advisor Water & Voedselveiligheid Margriet Mantingh schreef deze brief als reactie op het fipronilschandaal deze zomer.

Zie hier de gehele brief.

Het was groot nieuws deze zomer: Nederlandse eieren – en die uit andere landen – zouden meer dan de maximaal toelaatbare hoeveelheid, of maximale residu limiet (MRL), bevatten. Een lagere MRL in ons voedsel is beter voor de gezondheid. In de regel zijn synthetische bestrijdingsmiddelen giftig, want zij hebben allen het doel om ongewenste organismen te doden, te verzwakken of te verwarren. Meer aandacht voor een middel als fipronil, een zenuwgas dat mogelijk kankerverwekkend en hormoonverstorend is, is dan ook positief.

chicken-farming-02_jpg

Echter, naast het feit dat deze stoffen schadelijk zijn en het liefst zo min mogelijk in ons voedsel voor zou moeten komen, is er ook iets anders aan de hand. De vastgestelde MRLs voor een schadelijke stof variëren per soort levensmiddel. Deze normen zijn niet altijd logisch vastgesteld. Zo mag in eieren 0,005 mg/kg voorkomen, en in een kg vet of eetbare slachtafval 0,06 mg fipronil. Vet en eetbaar slachtafval kan tot worst verwerkt worden. Andere schadelijke stoffen hebben ook variërende MRLs. Iprodione bijvoorbeeld mag 5 keer zo veel voorkomen in aardbeien als in pruimen. Het is dus erg onduidelijk wat nou eigenlijk veilige hoeveelheden voor de gezondheid zijn.

Het lijkt er op dat de normen aangepast zijn aan de praktijk in de agrarische sector. Het is tijd, dat bij de vastlegging van de MRLs in de eerste plaats de (mogelijk) nadelige gevolgen voor de gezondheid de allerhoogste prioriteit hebben. Zelfs elke vastgelegde MRL voor pesticiden die kankerverwekkend zijn of een hormoonverstorende werking hebben, kan vooral voor kwetsbare groepen nog te hoog zijn. Wij mogen dus niet alleen naar fipronil in eieren kijken!

Een veiligere optie, vooral tijdens zwangerschap, is om zoveel mogelijk biologisch en gevarieerd te eten. Dan weet je zeker dat het voedsel geen schadelijke bestrijdingsmiddelen bevat.

Panorama aflevering over hormoonverstoorders

‘We hebben maar een kans om onze hersenen te ontwikkelen, en dat is tijdens de zwangerschap’ is één van de uitspraken in de uitzending van Panorama (zondag 4 oktober) over hormoonverstoorders en de effecten daarvan op de ontwikkeling van kinderen. Aan het woord was de Deense professor Philippe Grandjean, die waarschuwt voor het risico dat hormoonverstoorders – alomtegenwoordig in ons huisraad, voedsel, cosmetica en plastic – vormen voor het ontwikkelende babybrein.

In de uitzending van Panorama volgen wij onder anderen een zwangere vrouw en het onderzoek naar hormoonverstoorende stoffen en zien wij de gevolgen van het DES stof dat tot zekere problemen heeft geleid voor de ontwikkeling van de geslachtsdelen van kinderen.

Heb je deze aflevering gemist? Bekijk de aflevering hier weer terug. 

bpa_vrij
Er zijn verder een aantal punten dat van belang zijn voor de discussie over hormoonverstoorders. De lobby, manipulatie van de wetenschap, vrijhandelsverdrag van TTIP, studie naar EU verbod en de samenwerking met de VS zijn de aandachtspunten van het MO* dossier.

‘Er zijn geen drempelwaarden voor effecten van hormoonverstorende chemicaliën’, staat in een rapport uit 2012 van de WHO (World Health Organisation). Dit betekent dat er bij de kleinste dosering risico bestaat – met name voor de foetus in de baarmoeder – op permanente gezondheidsschade. In Brussels 2013 werd er een geraffineerde lobby op de gevaarlijke hormoonverstorende stoffen ingezet door de feiten die de WHO in 2012 verklaarde.

Qua manipulatie van de wetenschap probeert de chemische industrie invloed uit te oefenen in Brussel door zich actief te mengen in het wetenschappelijk debat over de risico’s van hormoonverstoorders. Zo schakelen de lobbygroepen van de industrie gespecialiseerde consultancy bedrijven in, zoals de Amerikaanse firma Gradient Corporation, om wetenschappelijke studies over hormoonverstoorders te publiceren. Het doel van deze manipulatie is om twijfel te zaaien in het onderzoek.

Op 10 juni 2015 heeft het Europees Parlement een TTIP-resolutie gesteld dat het vrijhandelsverdrag onder geen beding invloed mag hebben op ‘toekomstige definities’ voor hormoonverstorende stoffen. Maar de VS blijven druk uitoefenen. Zij lieten de Commissie eerder dit jaar weten dat een EU-verbod haaks staat op de ‘primaire doelstellingen’ van TTIP.

Meisjes baby’s geboren met laag geboortegewicht vanwege BPA in moeders bloed

Zwangere vrouwen met hoge niveaus van BPA in hun bloed tijdens hun eerste trimester hebben meer kans om de meisjes met een laag geboortegewicht te krijgen.

Een nieuwe studie geeft aan dat meisjes van moeders me hoge niveaus van BPA in hun systeem tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, minder wegen bij de geboorte dan baby’s met een lagere blootstelling tot BPA.
nestingstock-pregnantwomen-painting
Het onderzoek draagt bij aan dat foetale blootstelling aan de chemische stof bisfenol-A (BPA) bewijs kan bijdragen aan foetale ontwikkelingsproblemen. Een laag geboortegewicht kan worden gekoppeld aan een groot aantal gezondheidsproblemen later in het leven, zoals obesitas, diabetes, onvruchtbaarheid en hart-en vaatziekten.

Onderzoekers testten het bloed van moeders voor BPA tijdens hun eerste trimester, tijdens de bevalling en vervolgens ook de navelstrengbloed van de moeder na de bevalling. De aanstaande moeders werden geworven bij de Universiteit van Michigan Voigtlander Women’s Hospital in Ann Arbor, Michigan. Ze zijn getest op zowel de BPA en “geconjugeerde BPA,” de vorm van BPA dat aanneemt nadat het lichaam het heeft verwerkt.

Eind uitkomst: Hoe meer BPA in het bloed van de vrouw betekende dat de baby minder woog. Voor elke verdubbeling in vrije of ongeconjugeerd, de baby’s van vrouwen die BPA in het eerst termijn hadden, gemiddeld 6,5 ons minder wogen. Het onderzoek werd in eind september in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism gepubliceerd.
——————————————————————————-
Ook voor elke verdubbeling van vrije-BPA in het bloed van de vrouw geboorte, wogen de baby’s gemiddeld 3 ons minder.

Een studie vanuit China hebben BPA niveaus in de urine van moeders gekoppeld aan een laag geboortegewicht. Die studie vond ook dat via e verdubbeling van BPA een veel sterkere associatie met baby meisjes.

De onderzoekers hebben geen verband gevonden tussen BPA niveaus en gewichten baby jongens. Het is niet duidelijk waarom de blootstelling alleen was gekoppeld aan lagere geboortegewicht bij meisjes, maar het werk suggereert dat vrouwen gevoeliger zijn voor blootstelling aan BPA voor de geboorte.

Helaas voor zwangere vrouwen, worden BPA stoffen in elk mens gevonden vanwegen het gebruik van BPA om polycarbonaat plastic te maken en in sommige conservenblikken en papier-ontvangsten.
“Als je over de ontwikkeling nadenkt, is het begin van de zwangerschap een cruciale tijd voor foetussen. Ze zijn dan het meest gevoelig voor beledigingen, zoals stress, milieu chemicaliën. Daarom hebben we gekeken naar het eerste trimester, “zei Vasantha Padmanabhan een van de onderzoekers aan de Michigan Universiteit.
De studie van de Universiteit van Michigan bewijst niet dat een laag geboortegewicht wordt veroorzaakt door BPA. Maar het kan een rol spelen, zoals de chemische hormonen en kunnen het endocriene systeem verstoren. Hoewel BPA snel uit het lichaam verdwijnt, vermoeden wetenschappers dat het gebonden kan worden aan receptoren of later als vet kan worden bewaard.

Reacties

Reageer »

Formaldehyde per 1 januari 2016 als kankerwekkend stof geclassificeerd

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal naar verwachting ‘formaldehyde’ als een kankerwekkend stof classificeren per 1 januari 2016. Formaldehyde is de werkzame stof in veel desinfecteer- en conserveringsmiddelen. Deze classificatie zal op Europees niveau worden toegepast met als mogelijke gevolgen voor het gebruik van formaldehyde-houdende middelen die op de markt verkrijgbaar zijn.

johnsons baby oil

Uit de eerste inventarisatie van het RIVM blijkt dat er genoeg voldoende chemische alternatieven beschikbaar zijn voor de conserveringsmiddelen met de kankerwekkende stof formaldehyde. De toepassing moet nog wel specifiek per sector worden nagegaan of de alternatieven daadwerkelijk geschikt zijn. De toepassingen voor formaldehyde zijn reiniging en disenfectie van oppervlakken, apparatuur en instrumenten in de gezondheidszorg, conservering van was- en reinigingsmiddelen bijvoorbeeld.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft besloten om de inventarisatie te gebruiken om in samenwerking met branches na te gaan. Hoofdzakelijk zullen ze bekijken of er knelpunten ontstaan als het gebruik van formaldehyde verder ingeperkt wordt. Verder zullen ze nagaan of de gebruikers er op te wijzen dat blootstelling aan formaldehyde en de emissies daarvan zoveel mogelijk moeten worden beperkt. Dit past binnen het beleid van het Ministerie om ZZS (Zeer Zorgwekkende Stoffen) zoveel mogelijk te vervangen door (niet-chemische) alternatieven.

Formaldehyde wordt ook gebruikt in injectienaalden. Hier is nooit diepgaand wetenschappelijk onderzoek naar uitgevoerd  (denk aan de 1%’epoxylijm lekkende naalden’ ) Per jaar worden er immers binnen het Rijksvaccinatieprogramma 2,5 miljoen injecties toegediend. Hier zou veel meer aandacht voor moeten komen

Bescherm je haar en je gezondheid! Handboek voor kappers

We gebruiken allemaal wel eens haarproducten, maar wat weten we eigenlijk over de shampoo, verf, en de andere styling producten die wij (en anderen) in ons haar smeren? De meeste consumenten gebruiken shampoo van de drogist, kappers gebruiken vaak professionele producten, en vaak zitten hier een hele lijst aan ingrediënten in waarbij we van de meeste de naam niet eens kunnen uitspreken. Hoe kunnen we zeker zijn dat er geen onveilige chemische stoffen in deze producten zitten? Weten kappers eigenlijk wel wat er in de producten zit die zij gebruiken? En hoe kunnen we onszelf beschermen voor schadelijke stoffen en tegelijkertijd goed zittend haar hebben?

Shampoo, styling producten, en haarverf bevatten vaak een hoop chemische stoffen. En het lezen van de fles kan heel verwarrend zijn. We weten misschien van sommige chemicaliën dat ze schadelijk zijn, maar ze vinden tussen de ingrediënten kan lastig zijn.

Eén groep van riskante stoffen die veel in haarproducten worden gebruikt zijn parabenen. Studies hebben aangetoond dat parabenen potentieel kankerverwekkend zijn. Op dit moment worden veel parabenen uitgefaseerd door fabrikanten, maar het probleem blijft bestaan: ze worden vervangen door andere synthetische conserveringsmiddelen die er ook van verdacht worden dat ze schadelijk zijn. Dit betekent dat een parabenen-vrij product niet gegarandeerd veilig is.

Een ingrediënt dat je in bijna elke shampoo wel vindt is Sodium Lauryl en/of Sodium Laureth Sulfate. Bij het productieproces van deze stof ontstaat er een bij product genaamd 1,3 doixan, een kankerverwekkende stof. En de lijst gaat maar door…

Wil je meer weten over ingrediënten in shampoo en andere haarproducten? Neem dan eens een kijkje in het door thinkbefore.eu gepubliceerde kappershandboek.

Thinkbefore.eu, een project van WECF’s partnerorganisatie Baltinfohaz is een onafhankelijke site met informatie over schadelijke stoffen in de drie Baltische talen en in het Russisch.  Het handboek bevat veel relevante informatie voor professionals in de kappersindustrie, maar is ook heel handig voor consumenten, omdat het een lijst bevat met schadelijke ingrediënten in haar producten, en hoe deze stoffen je gezondheid kunnen beïnvloeden.

Het handboek is verkrijgbaar in het Engels, maar Een Veilig Nest heeft het naar het Nederlands vertaald.  Benieuwd?  Klik op de onderstaande link voor de vertaling:

Handboek voor Kappers*

Auteur: Maartje Schutte, WECF

De vertaling van het handboek voor kappers is mede mogelijk gemaakt door het LIFE Programma van de Europese Commissie, DG Milieu.

life

 

 

 

 

* Het handboek voor kappers in de Baltische Staten bevat ook relevante informatie voor kappers en consumenten in Nederland. Daarom hebben we het vertaald naar het Nederlands. De Nederlandse Cosmetica Vereniging verwelkomt dit initiatief en geeft aan waarin de Nederlandse markt verschilt van de Baltische. In Nederland is de situatie als volgt:

  • ANKO, de brancheorganisatie van kappers, heeft regels over veilig werken in de salon afgesproken;
  • Kappers kunnen via de website ‘Is dit product veilig‘ informatie vinden over veilig werken met cosmetica.