Een Veilig Nest

edc

Zwanger? Zo bescherm ik mijn kind tegen schadelijke hormoonverstorende stoffen

Je bent zwanger en je kijkt ernaar uit je kind te ontmoeten! Je wil zeker weten dat je alles eraan doet om je kind een goede start te geven. Je weet dat het belangrijk is om alcohol, nicotine en bepaald eten te vermijden. Maar wist je dat veel alledaagse producten ook stoffen kunnen bevatten die schadelijk zijn voor je baby? Onderstaand filmpje, geproduceerd door WECF, geeft informatie over hoe je jezelf en je kind kunt beschermen tegen hormoonverstorende stoffen (EDCs).

Bewust consumeren en leven maakt je gelukkiger, is over het algemeen niet duurder, en het allerbelangrijkste: het helpt je baby een goede start te geven.

Deze film is mede mogelijk gemaakt door EEHI Environment and Health Initiative en door DG Environment via het LIFE+ Project ChildProtect.

logo-lifeplus

 

 

Reacties

Reageer »

Eén op de vier bodylotions zakt voor chemicaliëntest

een_veilig_nest-verzorgen

De Deense consumentenbond THINK Chemicals testte onlangs 54 verschillende bodylotions op de Deense markt, waaronder veel internationale merken. De test onthulde dat dertien bodylotions – 24 procent – schadelijke stoffen bevatten, namelijk allergieveroorzakende conserveermiddelen en hormoonverstorende chemicaliën (EDCs).

Hormoonverstorende stoffen zoals parabenen worden ervan verdacht verschillende kwalen te veroorzaken, zoals verminderde zaadkwaliteit bij jongens en vervroegde puberteit bij meisjes. 24 van de geteste bodylotions bevatten allergenen zoals parfum, geparfumeerde stoffen en plantenextracten. Geparfumeerde lotion is de op één na grootste veroorzaker van parfumallergie.

De inhoud van bodylotions verdient extra aandacht. Bodylotion blijft immers urenlang op de huid zitten. Hoe langer een product op de huid blijft, hoe vaker en hoe meer je het gebruikt, hoe meer je geblootsteld wordt aan schadelijke stoffen. Ongeparfumeerde en biologische bodylotions zijn aan te raden om schadelijke stoffen te vermijden.

Eis duidelijke veiligheidsetiketten op babyproducten!

Duck_510

 

 

 

 

 

Als er schadelijke stoffen zitten in producten voor je baby, dan wil je daarvoor gewaarschuwd worden toch? Daarom is er in Amerika een wetsvoorstel ingediend om een etiket met dergelijke informatie te verplichten. Helaas werkt het bekende speelgoedmerk Fisher-Price dit voorstel tegen. Waarom zouden ze ertegen zijn? Wat proberen ze te verbergen? Zorg ervoor dat we beter geïnformeerd worden middels duidelijke veiligheidsetiketten op babyproducten: Teken en deel de petitie nu!

Heb jij onlangs (baby)producten gekocht of ben je dat van plan? En je wil weten of bepaalde schadelijke stoffen in dit artikel zitten? Vraag dan de winkelier hierover. Die is wettelijk verplicht om je vraag binnen 45 dagen schriftelijk te beantwoorden. Wij hebben een voorbeeldbrief opgesteld die je kan gebruiken om je vraag te stellen. Word een bewuste consument, stel vragen!

 

Consumenten lopen risico – WECF en PAN Europe publiceren consumentenfolder over voedsel in het Nederlands

dorien_0063

Blootstelling aan hormoonverstorende chemicaliën (EDCs) kunnen resulteren in hormoongerelateerde ziekten, zeker wanneer deze blootstelling plaatsvindt in de eerste levensfase. Jonge kinderen zijn dus het meest vatbaar voor blootstelling aan EDCs. 

Sommige pesticiden zijn hormoonverstorend. Hoewel de nieuwe pesticidenwetgeving eist dat hormoonverstorende pesticiden verboden worden, loopt de Europese Commissie vertraging op in het vaststellen van criteria om deze chemicaliën te identificeren en te reguleren. Wij, de consumenten, moeten dus handelen om onszelf en onze kinderen te beschermen. Hiertoe ontwikkelde PAN Europe samen met WECF International een voorlichtingsfolder. Inmiddels is ook de Nederlandse vertaling beschikbaar.

Download hier onze Nederlandstalige folder “Consumenten lopen risico”.

logo-lifeplus

Deze folder is mede mogelijk gemaakt door het LIFE ChildProtect Programma, ondersteund door de Europese Commissie DG Milieu.

Televisieprogramma Zembla: “Hormoonverstorende stoffen kosten samenleving jaarlijks €5,8 miljard”

een_veilig_nest-verzorgen

Hormoonverstorende stoffen (EDCs) zitten in alledaagse producten zoals plastic verpakkingsmateriaal, bespoten groente en fruit, blik of cosmetica. Onder leiding van de Amerikaanse kinderarts L. Trasande onderzochten internationale wetenschappers en artsen welk aandeel hormoonverstoorders hebben in het ontstaan van ziektes. Professor Juliette Legler, prominent lid van het Wetenschappelijk Adviescomité van WECF, is een van de wetenschappers die heeft meegewerkt aan het onderzoeksprogramma.

De aflevering ‘Hormoonverstoorders’ werd uitgezonden op 10 juni 2015 bij de VARA op NPO 2. Heb je de uitzending gemist? Bekijk het hier online.

Volgens de toonaangevende wetenschappers zijn hormoonverstorende stoffen risicovol voor baby’s en jonge kinderen omdat ze permanente schade kunnen veroorzaken tijdens hun ontwikkeling. Op latere leeftijd kunnen hormoonverstoorders vruchtbaarheidsproblemen, zaadbalkanker, borstkanker en obesitas veroorzaken. Blootstelling aan deze chemische stoffen kost de Nederlandse samenleving elk jaar €5,8 miljard.

WECF / Een Veilig Nest maken zich hard voor een strenger EDC-beleid. Steun ons werk!