Een Veilig Nest

duurzaam

Fighting Inequalities: Maak Europa Duurzaam voor Iedereen!

WECF Nederland maakt deel uit van een Europees netwerk van non-gouvernementele organisaties die samen onder de naam Make Europe Sustainable for All (Maak Europa duurzaam voor Iedereen) werken aan een driejarige bewustwordingscampagne rondom de SDGs, de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Het thema van dit eerste jaar is Fighting Inequalities, Vechten tegen Onrechtvaardigheid.

#fightinequalities #MakeEuropeSustainableforAll #EDD2018 #SheisWe #Women2030

Tot en met de SDG Actie week eind september zullen veel van onze actie’s in het thema van deze campagne staan.

Bekijk onze campagnefilm hier:

dutch-logo-full-colour-non-transparent

Duurzaamheids-en Moestuinagenda voor kinderen

Sinds kort maakt CitrusPers, het bedrijf van initiatiefneemster Marjolein Padmos, de Schooltuin & DuurzaamheidsPlanAgenda. In deze agenda zijn een hoop leuke activiteiten en tips te vinden voor kinderen over duurzaamheid, de natuur en het milieu. De agenda is bedoeld voor kinderen uit groep 5,6, en 7.
 
De ‘gewone’ agenda’s van CitrusPers worden al op een groot aantal basis- en middelbare scholen gebruikt. Door de Tijdmachine, het plansysteem in de agendas, leren kinderen hun schooltaken en vrije tijd goed in te plannen. Daarom zijn de agenda’s een goede voorbereiding op de middelbare school, waar veel van kinderen wordt verwacht omtrent zelfstandigheid en het zelf inplannen van hun huiswerk.
Deze nieuwe agenda combineert beide concepten in 1 leuke en educatieve agenda.
agenda voorkant
 
Wie zit er achter CitrusPers?
 
CitrusPers is opgericht door Marjolein Padmos, zij werkte in het verleden als leerkracht, stylist, en vormgever. Twaalf jaar geleden is zij begonnen met het maken van schoolagenda’s. In eerste instantie deed zij dit voor haar dochters die naar de middelbare school gingen, en ook omdat zij vond dat er geen goede agenda’s beschikbaar waren die kinderen echt leerden ‘hoe lang tijd’ nu eigenlijk duurt.
En nu is er dus sinds januari ook nog de Schooltuin-& DuurzaamheidsPlanAgenda bijgekomen. Deze agenda staat boordevol informatie over planten en dieren, die op een leuke en speelse manier gepresenteerd wordt.
 
Ben jij nu heel nieuwsgierig geworden naar de agenda en wil je hem bestellen? Dat kan natuurlijk. CitrusPers levert vooral aan scholen en gemeenten (die ook hun eigen informatie in de agenda’s kwijt kunnen), maar ook particulieren kunnen de agenda los bestellen. Wil je meer weten? Kijk dan op:
www.citruspers.net  of mail naar:  info@citruspers.net
En om een kijkje in de Schooltuin&DuurzaamheidPlanAgenda te krijgen kun je hier klikken.  
vogels
Auteur: Maartje Schutte, WECF

Reacties

Reageer »

Duurzaam shoppen een stukje makkelijker!

Duurzaam leven wordt ons gelukkig steeds makkelijker gemaakt.  Een aantal jaar geleden was het nog lastig om biologische en gifvrije producten in de winkelstraten te vinden. Maar het aantal groene winkels lijkt de laatste jaren flink te stijgen. Stichting EerlijkWinkelen  heeft nu een app ontwikkeld die  het nog makkelijker maakt om leuke duurzame adresjes te vinden in bijna heel Nederland!

De app laat door middel van een GPS signaal zien welke winkels er op dat moment bij jou in de buurt zitten en bevat al informatie over meer dan 1000 winkels. Als je een leuk adres gevonden hebt met de app, kun je dit meteen delen met je vrienden via Social Media.

EW-header-balk
“Hoe meer mensen eerlijk winkelen, hoe groter het verschil dat we kunnen maken”, zegt Karen Kammeraat, voorzitter van stichting EerlijkWinkelen. “We laten zien dat je je leven niet drastisch hoeft om te gooien om iets goeds te doen voor de wereld”.

screenshot_app_01
De informatie uit de app is ook te zien op de site van EerlijkWinkelen. Daarnaast zijn er ook papieren routekaartjes verkrijgbaar in de deelnemende winkels.

Om de lancering van de app op een leuke manier te vieren, verstopt EerlijkWinkelen de komende weken een aantal eerlijke cadeaus in de winkels. Via de twitter account en de app van Eerlijk Winkelen worden vanaf 22 januari tips gegeven om de cadeaus te vinden.

De app is gratis en beschikbaar voor IOS en Android.

Geen route in jouw stad? Je kan je ook aanmelden om te helpen met het maken van een route. Klik hier voor meer info.

 

Auteur: Maartje Schutte, WECF

Reacties

Reageer »

Gifvrij slapen in een gezonde babykamer

Een duurzame babykamer vrij van schadelijke stoffen, dat is het nieuwe concept van BabybeGood. Afgelopen zaterdag werden drie duurzame babykamers gelanceerd in kinderopvang Buitenkans in Amsterdam-Noord. “Ik dacht er moet in Nederland gewoon een gezonde babykamer komen”, vertelt Anna Schoemakers van BabybeGood.

De lancering van de babykamers vindt plaats tijdens een babyshower van BabybeGood. Zwangere vrouwen, rennende kinderen en een enkele man zijn aanwezig in de kinderopvang om de duurzame kamers te bekijken. Anna legt uit waarom BabybeGood met hun nieuwe concept komt. “De BabybeGood doos was een opstapje naar meer. Ik denk dat er stappen gezet kunnen worden met kindjes en een gezonde omgeving.”

babykamer2

De kamers zijn opgebouwd op pallets en hebben alle drie een andere inrichting. Een kamer heeft een vintage uitstraling gekregen. De producten die te vinden zijn in de babykamers, zoals matrasjes, kasten en een ledikantje, hebben allemaal een natuurlijke oorsprong, zijn vrij van schadelijke stoffen en hebben een duurzaam karakter. “Je wilt je kind in een veilige en schone omgeving neerleggen”, vertelt Annemarie Federer van EvyAnne lifestyle die samenwerkte met BabybeGood om de kamers te realiseren. “Zeker in het begin ligt je kind 16 uur op een matras, dan is het toch fijn als daar geen schadelijke stoffen inzitten.”

babykamer

BabybeGood koos kinderopvang Buitenkans als locatie voor de lancering, omdat Buitenkans een duurzame opvang is die midden in een stadslandbouwproject ligt voor duurzame voedselproductie. Elin Karlsson, eigenaresse van de opvang, zegt: “ik ben geopend met de visie om een inspiratie te mogen zijn voor anderen. We leren kinderen hier over duurzaamheid”.

De babykamers werden na de lancering weer afgebroken. De bedoeling is om het concept verder uit te werken. De kamers gaan mee op een toer naar events en elk kwartaal zal BabybeGood via hun nieuwsbrief kamer trends tonen om zwangere vrouwen op de hoogte te houden van de nieuwtjes in ‘hip en verantwoord baby land’.

Reacties

Reageer »

“Groot hart voor het kinderdagverblijf”. In gesprek met Ilse Vlaming van de Groene Giraf

De Groene Giraf: Een groot hart voor het kinderdagverblijf

Interview-groene giraf

Een Veilig Nest ging in gesprek met Ilse Vlaming; initiatiefneemster van de Groene Giraf; adviseur, journalist en moeder van twee jongens.

Toen Ilse Vlaming zwanger was van haar eerste zoon moest zij verbaasd vaststellen, dat ‘groene’  kinderopvang in Nederland moeilijk te vinden was. Haar zoektocht inspireerde haar om duurzaamheid in de kinderdagbranche aan te zwengelen en om uiteindelijk de Groene Giraf op te zetten.

Wij spraken met Ilse over duurzaamheid, de kinderopvangbranche en natuurlijk de Groene Giraf.

Lees het volledige interview hier...

 

 

 

 

 

 

Reacties

Reageer »