Een Veilig Nest

chemicalien

ADHD en lager IQ mogelijk gevolg schadelijke stoffen in huis

Schadelijke stoffen, waaronder de hormoonverstorende stoffen BPA (Bisfenol A) en ftalaten, in voedselverpakkingen en consumentengoederen, kunnen schadelijk zijn voor de hersenontwikkeling van kinderen. Zo blijkt uit het recent verschenen rapport: ‘No Brainer –The Impact of chemicals on children’s brain development: a cause of concern and a need for action’ van de Britse organisatie CHEM Trust.

chemtrust

Veiligheid van schadelijke chemicaliën moet beter worden getest

In het rapport focust CHEM Trust zich op chemicaliën die gebruikt worden in huishoudens, scholen en kantoren. Hierbij wordt benadrukt dat de schadelijke effecten van dergelijke materialen te vermijden zijn – wat nodig is, aangezien de stoffen onder andere kunnen leiden tot ADHD en een lager IQ bij kinderen.

Kinderen staan voortdurend in contact met verschillende chemicaliën die cumulatief tot ernstige gevolgen kunnen leiden. Toxicoloog Majorie van Duursen van de Universiteit Utrecht vindt het dan ook onbegrijpelijk dat chemische stoffen nauwelijks worden getest op mogelijke effecten op de hersenontwikkeling: “Het rapport van CHEM Trust benadrukt dat chemicaliën beter getest moeten worden en dat er betere beschermende wetgeving moet komen. Zolang we dat niet hebben zijn we één groot experiment met de hersenen van onze kinderen aan het doen,” zegt van Duursen. Ook andere wetenschappers, zoals professor Barbara Demeneix en professor Philippe Grandjean ondersteunen de resultaten van het CHEM Trust rapport: “De mate van chemische blootstelling is momenteel ongekend, evenals veelzijdig, alom aanwezig en vindt al plaats vanaf de conceptie,” aldus Demeneix.

Aanbevelingen

Om het probleem aan te pakken doet CHEM Trust in het rapport verschillende aanbevelingen voor beleidsverbetering, waaronder snelle actie voor verbod op schadelijke chemicaliën, en de garantie dat bij alle tests op veiligheid van chemicaliën ook rekening wordt gehouden met de mogelijke gevolgen voor hersenontwikkeling.

Het volledige rapport van CHEM Trust is hier te downloaden.

Save

Save

Save

Helft kinderen verkiest huishoudchemicaliën boven speelgoed

VeilghiedNL-Onderzoek-04

Kinderen zien geen gevaar en willen alles ontdekken. Dat doen ze door te kijken en te voelen. Ruim de helft van jonge kinderen vindt huishoudchemicaliën interessanter dan speelgoed. Dit blijkt uit een recent onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en Veiligheid NL.

Tijdens het onderzoek kregen jonge kinderen steeds twee producten voorgelegd: bijvoorbeeld een pot verf en een speelgoed aap. Met eyetracking is in kaart gebracht waar de meeste aandacht van het kind naar toe ging en zijn de lichamelijke reacties gemeten. Wat doet een product met de hartslag of ademhaling van een kind? En waar gaan de kinderen op af? Bekijk hieronder de film met de resultaten:

51 procent van de kinderen blijkt meer aandacht te hebben voor huishoudchemicaliën dan voor speelgoed. Jaarlijks gebeuren er dan ook 7.500 ongelukken met huishoudchemicaliën en doe-het-zelf producten. 1.700 slachtoffers kwamen zelfs terecht op de Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Kinderen lopen verreweg het grootste risico. In de meeste gevallen lopen ze na inname een vergiftiging op. Dat kan fatale gevolgen hebben.

Zorg ervoor dat een dergelijk ongeval jouw kind niet overkomt:
•    Houd huishoudchemicaliën altijd buiten bereik van kinderen;
•    Lees het etiket en volg de voorzorgsmaatregelen op. Alle verpakkingen krijgen de komende jaren nieuwe gevaarsymbolen. Zie www.nieuwe-etiketten.nl;
•    Doe altijd de dop op de fles of sluit de verpakking, ook tijdens gebruik.

Test nu zelf online waar jouw kind voor kiest – huishoudchemicaliën of speelgoed.

Formaldehyde per 1 januari 2016 als kankerwekkend stof geclassificeerd

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zal naar verwachting ‘formaldehyde’ als een kankerwekkend stof classificeren per 1 januari 2016. Formaldehyde is de werkzame stof in veel desinfecteer- en conserveringsmiddelen. Deze classificatie zal op Europees niveau worden toegepast met als mogelijke gevolgen voor het gebruik van formaldehyde-houdende middelen die op de markt verkrijgbaar zijn.

johnsons baby oil

Uit de eerste inventarisatie van het RIVM blijkt dat er genoeg voldoende chemische alternatieven beschikbaar zijn voor de conserveringsmiddelen met de kankerwekkende stof formaldehyde. De toepassing moet nog wel specifiek per sector worden nagegaan of de alternatieven daadwerkelijk geschikt zijn. De toepassingen voor formaldehyde zijn reiniging en disenfectie van oppervlakken, apparatuur en instrumenten in de gezondheidszorg, conservering van was- en reinigingsmiddelen bijvoorbeeld.

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft besloten om de inventarisatie te gebruiken om in samenwerking met branches na te gaan. Hoofdzakelijk zullen ze bekijken of er knelpunten ontstaan als het gebruik van formaldehyde verder ingeperkt wordt. Verder zullen ze nagaan of de gebruikers er op te wijzen dat blootstelling aan formaldehyde en de emissies daarvan zoveel mogelijk moeten worden beperkt. Dit past binnen het beleid van het Ministerie om ZZS (Zeer Zorgwekkende Stoffen) zoveel mogelijk te vervangen door (niet-chemische) alternatieven.

Formaldehyde wordt ook gebruikt in injectienaalden. Hier is nooit diepgaand wetenschappelijk onderzoek naar uitgevoerd  (denk aan de 1%’epoxylijm lekkende naalden’ ) Per jaar worden er immers binnen het Rijksvaccinatieprogramma 2,5 miljoen injecties toegediend. Hier zou veel meer aandacht voor moeten komen

Eén op de vier bodylotions zakt voor chemicaliëntest

een_veilig_nest-verzorgen

De Deense consumentenbond THINK Chemicals testte onlangs 54 verschillende bodylotions op de Deense markt, waaronder veel internationale merken. De test onthulde dat dertien bodylotions – 24 procent – schadelijke stoffen bevatten, namelijk allergieveroorzakende conserveermiddelen en hormoonverstorende chemicaliën (EDCs).

Hormoonverstorende stoffen zoals parabenen worden ervan verdacht verschillende kwalen te veroorzaken, zoals verminderde zaadkwaliteit bij jongens en vervroegde puberteit bij meisjes. 24 van de geteste bodylotions bevatten allergenen zoals parfum, geparfumeerde stoffen en plantenextracten. Geparfumeerde lotion is de op één na grootste veroorzaker van parfumallergie.

De inhoud van bodylotions verdient extra aandacht. Bodylotion blijft immers urenlang op de huid zitten. Hoe langer een product op de huid blijft, hoe vaker en hoe meer je het gebruikt, hoe meer je geblootsteld wordt aan schadelijke stoffen. Ongeparfumeerde en biologische bodylotions zijn aan te raden om schadelijke stoffen te vermijden.

Eis duidelijke veiligheidsetiketten op babyproducten!

Duck_510

 

 

 

 

 

Als er schadelijke stoffen zitten in producten voor je baby, dan wil je daarvoor gewaarschuwd worden toch? Daarom is er in Amerika een wetsvoorstel ingediend om een etiket met dergelijke informatie te verplichten. Helaas werkt het bekende speelgoedmerk Fisher-Price dit voorstel tegen. Waarom zouden ze ertegen zijn? Wat proberen ze te verbergen? Zorg ervoor dat we beter geïnformeerd worden middels duidelijke veiligheidsetiketten op babyproducten: Teken en deel de petitie nu!

Heb jij onlangs (baby)producten gekocht of ben je dat van plan? En je wil weten of bepaalde schadelijke stoffen in dit artikel zitten? Vraag dan de winkelier hierover. Die is wettelijk verplicht om je vraag binnen 45 dagen schriftelijk te beantwoorden. Wij hebben een voorbeeldbrief opgesteld die je kan gebruiken om je vraag te stellen. Word een bewuste consument, stel vragen!