Een Veilig Nest

BPA

Meisjes baby’s geboren met laag geboortegewicht vanwege BPA in moeders bloed

Zwangere vrouwen met hoge niveaus van BPA in hun bloed tijdens hun eerste trimester hebben meer kans om de meisjes met een laag geboortegewicht te krijgen.

Een nieuwe studie geeft aan dat meisjes van moeders me hoge niveaus van BPA in hun systeem tijdens het eerste trimester van de zwangerschap, minder wegen bij de geboorte dan baby’s met een lagere blootstelling tot BPA.
nestingstock-pregnantwomen-painting
Het onderzoek draagt bij aan dat foetale blootstelling aan de chemische stof bisfenol-A (BPA) bewijs kan bijdragen aan foetale ontwikkelingsproblemen. Een laag geboortegewicht kan worden gekoppeld aan een groot aantal gezondheidsproblemen later in het leven, zoals obesitas, diabetes, onvruchtbaarheid en hart-en vaatziekten.

Onderzoekers testten het bloed van moeders voor BPA tijdens hun eerste trimester, tijdens de bevalling en vervolgens ook de navelstrengbloed van de moeder na de bevalling. De aanstaande moeders werden geworven bij de Universiteit van Michigan Voigtlander Women’s Hospital in Ann Arbor, Michigan. Ze zijn getest op zowel de BPA en “geconjugeerde BPA,” de vorm van BPA dat aanneemt nadat het lichaam het heeft verwerkt.

Eind uitkomst: Hoe meer BPA in het bloed van de vrouw betekende dat de baby minder woog. Voor elke verdubbeling in vrije of ongeconjugeerd, de baby’s van vrouwen die BPA in het eerst termijn hadden, gemiddeld 6,5 ons minder wogen. Het onderzoek werd in eind september in het Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism gepubliceerd.
——————————————————————————-
Ook voor elke verdubbeling van vrije-BPA in het bloed van de vrouw geboorte, wogen de baby’s gemiddeld 3 ons minder.

Een studie vanuit China hebben BPA niveaus in de urine van moeders gekoppeld aan een laag geboortegewicht. Die studie vond ook dat via e verdubbeling van BPA een veel sterkere associatie met baby meisjes.

De onderzoekers hebben geen verband gevonden tussen BPA niveaus en gewichten baby jongens. Het is niet duidelijk waarom de blootstelling alleen was gekoppeld aan lagere geboortegewicht bij meisjes, maar het werk suggereert dat vrouwen gevoeliger zijn voor blootstelling aan BPA voor de geboorte.

Helaas voor zwangere vrouwen, worden BPA stoffen in elk mens gevonden vanwegen het gebruik van BPA om polycarbonaat plastic te maken en in sommige conservenblikken en papier-ontvangsten.
“Als je over de ontwikkeling nadenkt, is het begin van de zwangerschap een cruciale tijd voor foetussen. Ze zijn dan het meest gevoelig voor beledigingen, zoals stress, milieu chemicaliën. Daarom hebben we gekeken naar het eerste trimester, “zei Vasantha Padmanabhan een van de onderzoekers aan de Michigan Universiteit.
De studie van de Universiteit van Michigan bewijst niet dat een laag geboortegewicht wordt veroorzaakt door BPA. Maar het kan een rol spelen, zoals de chemische hormonen en kunnen het endocriene systeem verstoren. Hoewel BPA snel uit het lichaam verdwijnt, vermoeden wetenschappers dat het gebonden kan worden aan receptoren of later als vet kan worden bewaard.

Reacties

Reageer »

Bescherm kwetsbare couveusebaby’s tegen onveilige medische hulpmiddelen, teken nu de petitie!

WECF verstuurde vorige week een persbericht over recent onderzoek waaruit blijkt dat er schadelijke stoffen lekken uit medische hulpmiddelen. Couveusebaby’s zijn bijzonder kwetsbaar en lopen extra risico op blijvende gezondheidsschade. Nederland loopt achter in vervanging van de gevaarlijke stoffen. Little Hero, een website voor couveuse-ouders en prematuurkleding, startte daarom een petitie met het verzoek aan de overheid om de schadelijke bisfenol A (BPA) en ftalaten te vervangen met veilige alternatieven.

De petitie is binnen één dag al bijna 500 keer getekend door onder andere couveuse-ouders, verpleegkundigen en kraamverzorgers. Help mee! Teken hier de petitie en zeg het voort!

 

Uit een blikje drinken kan je bloeddruk verhogen

De meeste mensen drinken weleens uit een blikje, maar wat is het effect hiervan op de gezondheid? Een recent onderzoek toont aan dat het veelvoorkomende bestanddeel Bisfenol A (BPA) van blik direct in je lichaam komt. Dit onderzoek toont ook aan dat je bloeddruk ervan stijgt.

De onderzoekers gaven zestig deelnemers sojamelk uit blik, glas of allebei. In de urine van de blikjesdrinkers zat tot zestien keer meer BPA. De bloeddruk van de blikjesdrinkers steeg tevens gemiddel met 4,5 mm Hg. En dit alles binnen twee uur.

 

bpa-speelgoed

Volgens dr. Michels (Harvard Medical School), een BPA-expert, kan herhaaldelijke blootstelling aan BPA bijdragen aan het ontstaan van chronische hoge bloeddruk. Dr. Hong adviseert dan ook om vers eten te nuttigen of voeding uit glas in plaats van blik.

Maar wat is BPA eigenlijk precies? BPA is een chemische stof die sinds 1960 veel toepassingen kent. Het zit in onder andere in voedselverpakkingen, fopspenen, plastic gebruiksvoorwerpen, computers, wc-papier, medische hulpmiddelen en (nagel)lak. BPA is een van de vele hormoonverstoorders.

Maak nu duidelijk aan de Europese Commissie dat ook JIJ geen hormoonverstoorders wilt in ons voedsel, onze cosmetica en onze huizen! Het kost je minder dan twee minuten om deel te nemen aan de publieke raadpleging. Klik hier

Reacties

Reageer »

Gezondheidsraad: Dagelijkse blootstelling aan schadelijke stoffen tijdens zwangerschap groot risico voor kind

Deze week verscheen het langverwachte advies van de Gezondheidsraad over de gezondheidseffecten van prenatale blootstelling aan chemische stoffen. De Gezondheidsraad vindt dat de Nederlandse overheid meer moet doen om schadelijke effecten van chemische stoffen op te sporen, waarbij de nadruk moet liggen op de gevaren van die stoffen voor de ontwikkeling van het kind tijdens de zwangerschap. Tegelijk met het advies publiceerde de Gezondheidsraad ook een adviesbrief over BPA.

Volgens de Gezondheidsraad kunnen chemische stoffen de ontwikkeling van het immuunsysteem, het hormoonsysteem en het zenuwstelsel van het ongeboren kind verstoren. Dit kan ingrijpende en levenslange gevolgen hebben. Het internationale vrouwen- en milieunetwerk WECF ziet dit rapport als een duidelijk signaal dat er dringend actie moet worden ondernomen om zwangere vrouwen en kinderen te beschermen tegen mogelijk gezondheidsgevolgen van prenatale blootstelling aan chemische stoffen, ook wat betreft Bisfenol A (BPA), waarmee iedereen bijna dagelijks in aanraking komt via bijvoorbeeld conservenblikjes, verpakkingsmateriaal, plastic bekers en speelgoed.

bpa_vrij

WECF is blij met de aanbevelingen van de adviescommissie van de Gezondheidsraad, die jarenlang aan dit rapport heeft gewerkt. Met name het advies om de testmethoden en normstelling aan te passen aan de grote gevoeligheid van het ongeboren kind voor verstoring van de ontwikkeling van zijn organen, zenuwstelsel en hormoonsysteem. Met de huidige toxicologische tests blijven die risico’s namelijk onderbelicht.

Verbijsterend is echter dat de Gezondheidsraad tegelijk met het rapport “Risico’s van prenatale blootstelling” ook een adviesbrief uit heeft gebracht waarin gesteld wordt dat ‘de vervanging van BPA voorlopig niet raadzaam is’. Het persbericht van de Gezondheidsraad combineert beide zaken terwijl de adviesbrief over BPA eigenlijk in tegenspraak is met de bevindingen uit het rapport.

Voor WECF is deze conclusie echter niet houdbaar. Sascha Gabizon, directeur van het vrouwen- en milieunetwerk, benadrukt dat volgens de Gezondheidsraad de blootstelling aan BPA en organofosfaten op een niveau ligt waar schadelijke effecten worden gevonden in wetenschappelijk onderzoek. Zelfs het Europese Chemische Agentschap (ECHA) vindt dat BPA zwaarder geclassificeerd moet worden als een reprotoxische stof. ECHA baseert dit oordeel op harde, door onderzoek uitgewezen feiten waarin BPA in verbinding gebracht wordt met verminderde vruchtbaarheid of seksuele functies.

Gabizon bekritiseert vooral het advies van de Gezondheidsraad omtrent BPA, met name omdat er inmiddels zo veel over de gezondheidsrisico’s van deze stof bekend is. Zij constateert dat het persbericht van de Gezondheidsraad de aanbeveling van de adviescommissie over de blootstelling aan chemische stoffen grotendeels negeert: ‘Het BPA advies is gericht op het voorlopig achterwege laten van actie en zet beleidsmakers op een verkeerd been’. WECF concludeert dan ook dat het verder uitstellen van maatregelen niet acceptabel is. 

“Nieuwe EU migratielimieten BPA onvoldoende”

“BPA-gebruik gewoon verbieden”, zegt WECF tegen ChemicalWatch. 

oproepouders-websitenesting

De Europese Commissie die verantwoordelijk is voor speelgoedveiligheid heeft besloten om migratielimietenvast te stellen voor bisphenol A (BPA) en drie vlamvertragers in speelgoed. BPA wordt gebruikt voor het produceren van plastics die onder andere in speelgoed zitten. De limiet is vastgesteld op 0.1mg/l. BPA is geclassificeerd als giftig (categorie 2) in de CLP wetgeving. In 2011 werd BPA-gebruik al verboden in babyflesjes.

Elisabeth Ruffinengo, project- en advocacy officer van WECF, werd voor dit artikel geïnterviewd. Zij lichtte toe dat WECF van mening is dat het beter zou zijn om deze stoffen in speelgoed te verbieden. “Als we ons realiseren dat kinderen vaak op speelgoed zuigen is het duidelijk dat een verbod de beste keuze is voor de publieke gezondheid”. Omdat het onduidelijk is waar het no-effect niveau ligt voor BPA lijken migratielimieten dus onvoldoende.

Klik hier voor het volledige artikel van Vanessa Zainzinger in ChemicalWatch.

*migratie is het proces waarbij stoffen overgebracht worden naar levensmiddelen door middel van contact, bijvoorbeeld plastic verpakkingsmaterialen die voor voedsel worden gebruikt.