Een Veilig Nest

biologisch

Hormoonverstorende stoffen aangetroffen in bijtringen voor baby’s

Bij twee op de tien plastic bijtringen komen hormoonverstorende chemicaliën vrij

Duck_510
Onderzoekers van de Goethe-universiteit in Duitsland troffen hormoonverstorende chemicaliën (EDCs) aan in twee op de tien geteste bijtringen. De ene bijtring bevatte parabenen, wat normaliter gebruikt wordt als conserveermiddel in cosmetica. En in de andere bijtring zaten maar liefst zes verschillende EDCs. De onderzoeksresultaten werden eind mei gepubliceerd in de Journal of Applied Toxicology.

Alexandra Caterbow, chemicaliënexpert bij WECF: “We zijn ontzettend bezorgd om te lezen dat onderzoekers regelmatig hormoonverstorende stoffen aantreffen in kinderartikelen, zelfs als het om lage gehaltes gaat. Hoe kunnen we hopen op een gezondere toekomst als we niet zeker weten dat baby- en kinderspullen vrij zijn van schadelijke stoffen? Moeten ouders soms tegen hun kinderen zeggen dat ze hun bijtring niet in de mond moeten stoppen? Moet een preventiebeleid niet juist beginnen met het reduceren van de blootstelling bij baby’s en kinderen?”

Gelukkig is er ook goed nieuws: de Europese Commissie verbood onlangs twee parabenen in sommige babyverzorgingsproducten. Deze hormoonverstorende chemicaliën bieden immers slechts beperkte voordelen voor de kwaliteit, maar brengen mogelijk gezondheidsrisico’s met zich mee. Zeker voor baby’s, wiens ontwikkeling veelal gestuurd wordt door hormonen en die meer vatbaar zijn voor blootstelling aan chemicaliën dan volwassenen.

Alternatieven zijn er wel degelijk. Zo lanceerde duurzame webwinkel 4NaturalKids in mei 2015 een biologische bijtring. Deze winkel is een van de bedrijven die heeft meegewerkt aan de inrichting van de duurzame babykamer op Negenmaandenbeurs 2015.

7 tips voor een schone en veilige babykamer

Ben je zwanger en ga je binnenkort de babykamer inrichten? Lees dan snel verder voor tips om schadelijke stoffen te vermijden in de kamer.

cropped-Een_Veilig_Nest-verzorgen_en_spelen2.jpg

1.    Kies VOS-vrije verf
Reguliere verf bevat koolwaterstoffen (VOS) die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je baby. Het beste is om verf te kiezen die weinig tot geen koolwaterstoffen bevatten of om te kiezen voor alternatieven zoals natuurverf. Het is af te raden om de zwangere vrouw te laten verven. Zeker als oude verf – met of zonder lood – eerst nog afgekrabd moet worden.

2.    Kies solide houten meubilair
Veel meubelstukken die gemaakt zijn van geperst hout, laminaat en/of spaanplaat, geven methanal af, wat kan leiden tot luchtweginfecties bij zuigelingen, astma en andere ziektes. Kies daarom voor solide houten meubelen die op waterbasis zijn afgewerkt. Als je voor antiek van hard hout wil gaan, pas dan op met oude, gescheurde verflagen. Oude verf kan namelijk lood bevatten.

3.    Investeer in een veilig ledikantmatras
Een goed matras is erg belangrijk. Je baby slaapt er immers 14 tot 16 uur per dag op, voor de komende paar jaar. Kies een matras dat gemaakt is van onbewerkte, natuurlijke vezels die niet verpakt zijn in schadelijke polyvinyl chloride en eentje die niet bewerkt is met brandvertragers. De beste keuze is een biologisch matras of een matras dat is  gecertificeerd.

4.    Ga voor een houten vloer
Brandvertragers, afweermiddelen en andere stoffen die in tapijt(schuimvulling) zitten, creëren een giftige omgeving juist op die plekken waar je baby zich het eest begeeft. Tapijt houdt ook stof(mijt) vast, wat astma kan veroorzaken. Als je toch tapijt wil of als een houten vloer geen optie is, ga dan voor natuurlijke vezelproducten die voldoen aan duurzaamheidseisen voor tapijt en die niet bijdragen aan luchtvervuiling binnenshuis.

5.    Zet elektronica in een andere kamer
Zuigelingen die blootgesteld worden aan elektromagnetische velden lopen een groter risico op het ontwikkelen van mogelijke gezondheidsproblemen. Houd daarom je pasgeboren kind weg van alle elektronische apparaten. Zorg ervoor dat de babyfoon het enige apparaat in de babykamer is en zet het zo ver mogelijk van het bedje neer.

6.    Laat de kamer luchten
De lucht binnenshuis is 2 tot 5 keer zo vervuild als de lucht buitenshuis. Dat komt door damp uit meubilair en onder andere door reinigingsmiddelen, fornuizen, ovens, bacteriën en schimmel. Laat de babykamer dus zo vaak mogelijk luchten, zelfs in de winter. En houdt het vervuilingsniveau laag door alle synthetische, chemische producten zoals schoonmaakspullen, pesticiden en verzorgingsproducten weg te houden van de kamer.

7.    Vermijd giftig speelgoed
Mogelijke gevaren zijn ftalaten in zacht, vinyl speelgoed, lood in verf en plastic, en organotinverbindingen die gebruikt worden in hardere vinyl. Een makkelijke manier om speeltijd veilig te houden, is door plastic te vermijden. Kun je ze niet helemaal vermijden? Kies dan voor plastic type 2, 4 of 5. Betere opties zijn knuffels en onbeschilderd, houten speelgoed.

Niets is belangrijker dan de gezondheid van je kind. Wij helpen je graag op weg naar een veilig nest. Maak daarom ons werk mogelijk: doneer vandaag nog. Dan kunnen wij verder met onze lobby in Brussel in Den Haag en met onze voorlichting aan duurzame ondernemers.

 

“Klerewereld”

Modeketens zoals H&M en Zara verkopen weliswaar mooie kledingstukken, maar zijn deze kleren wel duurzaam geproduceerd? Rank a Brand maakte onlangs de nieuwe ranglijst bekend voor eerlijke kleding bij de grootste modeketens in Nederland.

C&A is de absolute voorloper op het gebruik van milieuvriendelijke grondstoffen: 38 procent van de gebruikte katoen is biologisch. Bij H&M is elf procent van de katoen milieuvriendelijk. C&A en Zara weren al enkele schadelijke chemische stoffen uit het productieproces, die niet meer de rivieren in de productielanden vervuilen via fabriekslozingen. WECF partner ChemSec publiceert jaarlijks de Substitute It Now (SIN) lijst en H&M is een bedrijf dat erg goed op weg is bij het uitfaseren van chemische stoffen.

Recente tv-uitzendingen zoals ‘de Slag om de Klerewereld’ en ‘Zembla’ maken echter duidelijk dat de arbeidsomstandigheden in de fabrieken nog altijd ver onder de maat zijn: extreem lage lonen en lange werkdagen in onveilige fabrieken. Het onderzoek van Rank a Brand wijst er ook op dat geen enkele kledingmaker van de ketens een leefbaar loon krijgt uitbetaald.

Het duurzaamheidsonderzoek is onderdeel van Rank a Brand’s merkenvergelijkingen. Deze vergelijkingen geven de consument de mogelijkheid om te kiezen voor bedrijven die oog hebben voor milieu, klimaat en arbeidsomstandigheden. Op www.rankabrand.nl zijn de duurzaamheidscores van ruim 600 merken te raadplegen.