Een Veilig Nest

babykamer

7 tips voor een schone en veilige babykamer

Ben je zwanger en ga je binnenkort de babykamer inrichten? Lees dan snel verder voor tips om schadelijke stoffen te vermijden in de kamer.

cropped-Een_Veilig_Nest-verzorgen_en_spelen2.jpg

1.    Kies VOS-vrije verf
Reguliere verf bevat koolwaterstoffen (VOS) die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid van je baby. Het beste is om verf te kiezen die weinig tot geen koolwaterstoffen bevatten of om te kiezen voor alternatieven zoals natuurverf. Het is af te raden om de zwangere vrouw te laten verven. Zeker als oude verf – met of zonder lood – eerst nog afgekrabd moet worden.

2.    Kies solide houten meubilair
Veel meubelstukken die gemaakt zijn van geperst hout, laminaat en/of spaanplaat, geven methanal af, wat kan leiden tot luchtweginfecties bij zuigelingen, astma en andere ziektes. Kies daarom voor solide houten meubelen die op waterbasis zijn afgewerkt. Als je voor antiek van hard hout wil gaan, pas dan op met oude, gescheurde verflagen. Oude verf kan namelijk lood bevatten.

3.    Investeer in een veilig ledikantmatras
Een goed matras is erg belangrijk. Je baby slaapt er immers 14 tot 16 uur per dag op, voor de komende paar jaar. Kies een matras dat gemaakt is van onbewerkte, natuurlijke vezels die niet verpakt zijn in schadelijke polyvinyl chloride en eentje die niet bewerkt is met brandvertragers. De beste keuze is een biologisch matras of een matras dat is  gecertificeerd.

4.    Ga voor een houten vloer
Brandvertragers, afweermiddelen en andere stoffen die in tapijt(schuimvulling) zitten, creëren een giftige omgeving juist op die plekken waar je baby zich het eest begeeft. Tapijt houdt ook stof(mijt) vast, wat astma kan veroorzaken. Als je toch tapijt wil of als een houten vloer geen optie is, ga dan voor natuurlijke vezelproducten die voldoen aan duurzaamheidseisen voor tapijt en die niet bijdragen aan luchtvervuiling binnenshuis.

5.    Zet elektronica in een andere kamer
Zuigelingen die blootgesteld worden aan elektromagnetische velden lopen een groter risico op het ontwikkelen van mogelijke gezondheidsproblemen. Houd daarom je pasgeboren kind weg van alle elektronische apparaten. Zorg ervoor dat de babyfoon het enige apparaat in de babykamer is en zet het zo ver mogelijk van het bedje neer.

6.    Laat de kamer luchten
De lucht binnenshuis is 2 tot 5 keer zo vervuild als de lucht buitenshuis. Dat komt door damp uit meubilair en onder andere door reinigingsmiddelen, fornuizen, ovens, bacteriën en schimmel. Laat de babykamer dus zo vaak mogelijk luchten, zelfs in de winter. En houdt het vervuilingsniveau laag door alle synthetische, chemische producten zoals schoonmaakspullen, pesticiden en verzorgingsproducten weg te houden van de kamer.

7.    Vermijd giftig speelgoed
Mogelijke gevaren zijn ftalaten in zacht, vinyl speelgoed, lood in verf en plastic, en organotinverbindingen die gebruikt worden in hardere vinyl. Een makkelijke manier om speeltijd veilig te houden, is door plastic te vermijden. Kun je ze niet helemaal vermijden? Kies dan voor plastic type 2, 4 of 5. Betere opties zijn knuffels en onbeschilderd, houten speelgoed.

Niets is belangrijker dan de gezondheid van je kind. Wij helpen je graag op weg naar een veilig nest. Maak daarom ons werk mogelijk: doneer vandaag nog. Dan kunnen wij verder met onze lobby in Brussel in Den Haag en met onze voorlichting aan duurzame ondernemers.

 

BabyBeGood en Een Veilig Nest presenteren: Duurzame babykamer op de Negenmaandenbeurs

BabyBeGood en Een Veilig Nest presenteren: De duurzame babykamer op de Negenmaandenbeurs

“Een babykamer die niet alleen mooi is, maar waar je ook je kind met een gerust hart kunt laten slapen”. BabyBeGood en Een Veilig Nest, project van het internationale Vrouwen en Milieunetwerk WECF, besloten dit jaar de krachten te bundelen voor een uniek concept: een duurzame babykamer, vrij van schadelijke stoffen.

logo-partners
Initiatiefnemers van de kamer zijn Anna Schoemakers en Tamara Peers, bedenkers van de duurzame babydoos. Al een langere tijd stond op hun verlanglijstje om een babykamer in te richten die niet alleen mooi is maar waar je ook je kindje met een gerust hart kunt laten slapen, zonder blootstelling aan schadelijke stoffen. Nu Anna net voor de derde keer moeder is geworden kwam de wens om deze kamer te maken. Voor Anna’s eigen dochter en bovenal ter inspiratie voor andere ouders. Om hun droom voor elkaar te krijgen gingen Tamara en Anna een samenwerking aan met het project Een Veilig Nest van de organisatie WECF, Women in Europe for a Common Future, en met studenten van verschillende academies. Tamara Peers: “Deze bijzondere samenwerking tussen studenten en de inhoudelijke onderbouwing vanuit Een Veilig Nest maakt het voor consumenten makkelijker en aantrekkelijk om verantwoord te shoppen voor hun kindje. Dat is precies waar het ons om gaat”

babykamer

Duurzame meubels, biologische accessoires & kleding
Onder leiding van Annemarie Federer van EvyAnne lifestyle wordt er door studenten van de Academie Artemis en Cibap Vakschool voor Verbeelding een trendy babykamer ingericht. Dit wordt gedaan met materialen en producten zonder toevoeging van, of bewerking met schadelijke stoffen.

Zij ging vooral op zoek naar partners waarmee de babykamer gestyled moest worden. “Wij hebben gezocht naar producten die passen bij de huidige trends, een duurzaam karakter hebben en goed zijn voor mens en milieu. Wij zijn trots op de mooie merken die te zien zijn en op het feit dat zeker 80% Nederlandse merken zijn. Wij zien een positieve trend, steeds meer Nederlandse ondernemers letten op het gebruik van juiste materialen en voegen geen schadelijke stoffen toe”. Aan de inrichting hebben meegewerkt Nest Kids Concept Store, 4NaturalKids, Kidzpiration, Gray Label, Granny’s Finest, Fairlamps, Anne Clair Petit, Noeser, Green Jump en Aquamarijn Natuurverf.

Test je kennis & ontmoet de breiende oma’s

De bezoekers van de Negenmaandenbeurs kunnen meedoen aan een korte quiz waarbij ze hun kennis kunnen testen over wat je als ouder en ouder in spe kunt doen om een babykamer zonder schadelijke stoffen in te richten. Op vrijdag 27 februari 2015 komen de oma’s van Granny’s Finest langs om te breien voor de baby’s. De babycollectie van Granny’s Finest is ontworpen door Rosanne van der Meer van biologisch wol. Kom je meedoen met de quiz? En kom je op vrijdag de breiende oma’s van Granny’s Finest bezoeken?

Negenmaandenbeurs

De Negenmaandenbeurs vindt plaats van 25 februari tot en met 1 maart 2015 in Amsterdam Rai. De BabyBeGood kamer is een onderdeel van de Puur Baby Plaza. Wij staan in hal 8 op plaats

life

 

 

 

 

De medewerking van WECF & Een Veilig Nest aan het Puur Baby Plaza en de duurzame babykamer wordt mede mogelijk gemaakt door een financiele bijdrage uit het EU LIFE+ Programma, DG Environment, Europese Commissie

Reacties

Reageer »

Gifvrij slapen in een gezonde babykamer

Een duurzame babykamer vrij van schadelijke stoffen, dat is het nieuwe concept van BabybeGood. Afgelopen zaterdag werden drie duurzame babykamers gelanceerd in kinderopvang Buitenkans in Amsterdam-Noord. “Ik dacht er moet in Nederland gewoon een gezonde babykamer komen”, vertelt Anna Schoemakers van BabybeGood.

De lancering van de babykamers vindt plaats tijdens een babyshower van BabybeGood. Zwangere vrouwen, rennende kinderen en een enkele man zijn aanwezig in de kinderopvang om de duurzame kamers te bekijken. Anna legt uit waarom BabybeGood met hun nieuwe concept komt. “De BabybeGood doos was een opstapje naar meer. Ik denk dat er stappen gezet kunnen worden met kindjes en een gezonde omgeving.”

babykamer2

De kamers zijn opgebouwd op pallets en hebben alle drie een andere inrichting. Een kamer heeft een vintage uitstraling gekregen. De producten die te vinden zijn in de babykamers, zoals matrasjes, kasten en een ledikantje, hebben allemaal een natuurlijke oorsprong, zijn vrij van schadelijke stoffen en hebben een duurzaam karakter. “Je wilt je kind in een veilige en schone omgeving neerleggen”, vertelt Annemarie Federer van EvyAnne lifestyle die samenwerkte met BabybeGood om de kamers te realiseren. “Zeker in het begin ligt je kind 16 uur op een matras, dan is het toch fijn als daar geen schadelijke stoffen inzitten.”

babykamer

BabybeGood koos kinderopvang Buitenkans als locatie voor de lancering, omdat Buitenkans een duurzame opvang is die midden in een stadslandbouwproject ligt voor duurzame voedselproductie. Elin Karlsson, eigenaresse van de opvang, zegt: “ik ben geopend met de visie om een inspiratie te mogen zijn voor anderen. We leren kinderen hier over duurzaamheid”.

De babykamers werden na de lancering weer afgebroken. De bedoeling is om het concept verder uit te werken. De kamers gaan mee op een toer naar events en elk kwartaal zal BabybeGood via hun nieuwsbrief kamer trends tonen om zwangere vrouwen op de hoogte te houden van de nieuwtjes in ‘hip en verantwoord baby land’.

Reacties

Reageer »