Een Veilig Nest

Baby

Praktisch, maar o zo ongezond: babydoekjes!

Onderzoek van WECF Frankrijk toont aan dat producten die papa’s en mama’s elke dag gebruiken voor hun kinderen,  schadelijk kunnen zijn voor baby’s. WECF onderzocht 341 producten, en vond in liefst 299 daarvan ingrediënten met een bedenkelijke reputatie.

Shampoos, lotions, reinigingsmelk, maar vooral vochtige doekjes vormen door parfums of schadelijke ingrediënten een gevaar voor kleine kinderen. WECF waarschuwt deze week via de Franse zustercampage van Een Veilig Nest, Projet Nesting,  voor de risico’s van producten die je zelfs bij apothekers en biowinkels vindt.

een_veilig_nest-verzorgen

De Franse tak van het internationale Gender- en Duurzaamheidsnetwerk WECF heeft in juli en augustus 2015 maar liefst 341 babyproducten uit apothekers, supermarkten maar ook biowinkels onder de loep genomen. Op basis van wetenschappelijke onderzoeken en adviezen van de Europese Unie heeft de organisatie producten in drie groepen ingedeeld: verhoogd risico, gematigd risico en klein risico.

Schadelijke stoffen
De resultaten van dat onderzoek tonen aan dat een grote meerderheid van de producten (namelijk 299 van de 341) schadelijk ingrediënten bevatten. Zo bevatten 19 producten het allergeen methylisothiazolinone, (MIT). Daarnaast vonden ze een verdacht bewaarmiddel met schadelijke effecten in 54 producten, alsook parfums, wat het risico op allergieën verhoogt, in 226 producten.

In 181 producten zat ethyleendiaminetetra-azijnzuur of EDTA, wat tot de gematigde groep behoort. Dit bestanddeel komt vooral voor in shampoos en zeep. Ook ontdekten ze veel sulfaten, die irriterende componenten kunnen bevatten. Verder vonden de onderzoekers heel wat minerale oliën die onzuiverheden of nanopartikels bevatten. Momenteel is er nog maar weinig geweten over de effecten daarvan.

Allergieën
WECF vraagt een verbod van drie ingrediënten uit de groep met het hoge risico in alle cosmetische producten voor kinderen jonger dan drie jaar. Elisabeth Ruffinengo van WECF was vooral verrast door de alomtegenwoordigheid van parfums in bijna alle producten, hoewel dit bestanddeel geen verzorgend nut heeft. Ze kunnen echter op jonge leeftijd wel allergieën veroorzaken.

Gevoelig huidje
De huid van baby’s en jonge kinderen is erg kwetsbaar. Dat komt omdat die de eerste weken na de geboorte ph-neutraal  is. Dan heeft de huid nog geen natuurlijke bescherming tegen invloeden van buitenaf. Ook is hun huid meer doordringbaar dan die van volwassenen. De zone aan de billen, waar het vaak vochtig en warm is, is erg gevoelig bij baby’s. Hierdoor kunnen ook sneller stoffen via de huid worden opgenomen worden.

Ruffinengo was met name geschokt door het feit dat vochtige doekjes heel wat schadelijke ingrediënten bevatten. Hoewel ze erg praktisch zijn, wil de organisatie daarom waarschuwen voor de risico’s voor baby’s.

Een Veilig Nest heeft eerder aandacht aan babydoekjes besteedt naar aanleiding van een onderzoek van de Franse Consumentenbond. Tips & tricks voor gezonde babybilletjes zijn hier te vinden.

Nog een reden waarom borstvoeding gezond is voor de kleine

Nieuw onderzoek toont aan dat borstvoeding baby’s beschermt tegen luchtvervuiling

2005-10-08 14.57.14

Borstvoeding beschermt baby’s tegen vervuilende uitstootgassen van fabrieken en auto’s. Dat concluderen wetenschappers van de Universiteit van Baskenland. Zij bestudeerden de effecten van schadelijke stoffen in de lucht op de motorische en neurologische ontwikkeling van kinderen tot vijftien maanden oud. Uit het onderzoek blijkt dat de nadelige effecten van stikstofdioxide en fijnstof verdwenen bij baby’s die aan de borst hebben gelegen in de eerste vier maanden na geboorte. Meer weten? Lees hier verder (in het Engels).

Hormoonverstorende stoffen aangetroffen in bijtringen voor baby’s

Bij twee op de tien plastic bijtringen komen hormoonverstorende chemicaliën vrij

Duck_510
Onderzoekers van de Goethe-universiteit in Duitsland troffen hormoonverstorende chemicaliën (EDCs) aan in twee op de tien geteste bijtringen. De ene bijtring bevatte parabenen, wat normaliter gebruikt wordt als conserveermiddel in cosmetica. En in de andere bijtring zaten maar liefst zes verschillende EDCs. De onderzoeksresultaten werden eind mei gepubliceerd in de Journal of Applied Toxicology.

Alexandra Caterbow, chemicaliënexpert bij WECF: “We zijn ontzettend bezorgd om te lezen dat onderzoekers regelmatig hormoonverstorende stoffen aantreffen in kinderartikelen, zelfs als het om lage gehaltes gaat. Hoe kunnen we hopen op een gezondere toekomst als we niet zeker weten dat baby- en kinderspullen vrij zijn van schadelijke stoffen? Moeten ouders soms tegen hun kinderen zeggen dat ze hun bijtring niet in de mond moeten stoppen? Moet een preventiebeleid niet juist beginnen met het reduceren van de blootstelling bij baby’s en kinderen?”

Gelukkig is er ook goed nieuws: de Europese Commissie verbood onlangs twee parabenen in sommige babyverzorgingsproducten. Deze hormoonverstorende chemicaliën bieden immers slechts beperkte voordelen voor de kwaliteit, maar brengen mogelijk gezondheidsrisico’s met zich mee. Zeker voor baby’s, wiens ontwikkeling veelal gestuurd wordt door hormonen en die meer vatbaar zijn voor blootstelling aan chemicaliën dan volwassenen.

Alternatieven zijn er wel degelijk. Zo lanceerde duurzame webwinkel 4NaturalKids in mei 2015 een biologische bijtring. Deze winkel is een van de bedrijven die heeft meegewerkt aan de inrichting van de duurzame babykamer op Negenmaandenbeurs 2015.

Oproep aan baby winkelketens over duidelijkheid gebruik chemicaliën in producten

Twee baby winkelketens worden door 70 organisaties opgeroepen om in hun bedrijfsbeleid op te nemen dat fabrikanten moeten aangeven welke materialen en chemicaliën er in hun producten zitten. Ook vragen de organisaties om een afbouw van het gebruik van chemicaliën die op de Amerikaanse lijst ‘Hazardous 100+’ staan. De organisaties doen hun gezamenlijke oproep via de ‘Getting ready for Baby campaign’.

Het gaat om de winkelketens Babies “R” Us en Buy Buy BABY. De campagne wordt geleid door de organisatie Clean and Healthy New York. HEAL, een Europese organisatie, doet ook mee met de Amerikaanse campagne. De producten van de ketens zijn online verkrijgbaar in Europa.

De campagne publiceerde afgelopen week een nieuw rapport dat de verschillen analyseert tussen de twee winkelketens in hoe ze omgaan met giftige chemicaliën die in hun producten kunnen voorkomen. Het rapport en meer informatie over de campagne zijn te vinden op de website van ‘Getting ready for Baby campaign’.

Reacties

Reageer »