Een Veilig Nest

Activiteiten

WECF organiseert Webinar over Plastic & Gezondheid

Geplaatst op

Dinsdagochtend 10 juli nemen wij, samen met Plastic Soup Foundation en Stichting Wemos, jullie graag mee in de wereld van plastic en gaan in op de consequenties die veel stoffen in plastics hebben voor jouw gezondheid.

Plastic, wat doet dat nu met jouw gezondheid?

Dinsdagochtend 10 juli nemen we jullie graag mee in de wereld van plastic en gaan in op de consequenties die veel stoffen in plastics hebben voor jouw gezondheid. Plastic heeft ons leven eenvoudiger gemaakt. Het zorgde ervoor dat we voedsel langer konden bewaren.

Meer en meer komen neveneffecten van plastic aan het licht, zoals de aanwezigheid van micro-plastics in cosmetica, van weekmakers in kinderspeelgoed en van de schadelijke milieu- en gezondheidseffecten van chemicaliën in plastic afval. Tijdens dit webinar geven we meer inzicht in hoe plastic ons leven beïnvloedt en hoe we slimmer, gezonder en vooral veel zuiniger om kunnen gaan met dit materiaal.

Wil je weten wat voor effect plastic heeft op jouw gezondheid en wat je zelf kunt doen om de gevolgen voor jou en je kinderen te beperken?  

Vervuiling van ons leefmilieu en mogelijk ook onze gezondheid door plastics is ook in Nederland een groot probleem. In de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is afgesproken dat ieder land dit jaar een Nationaal Actieplan moet indienen voor de komende zes jaar. Ook Nederland heeft zich verplicht een Nationaal Actieplan Gezondheid & Milieu op te stellen.  Wat moet Nederland doen om te zorgen dat het plastic probleem wordt aangepakt?  Over deze vraag gaan wij graag met jou in gesprek.  Dinsdag 10 juli om 11 uur ’s ochtends zitten we er klaar voor.

Presentaties zullen worden gegeven door:

  • Maria Westerbos, Directeur van de Plastic Soup Foundation
  • Renée de Jong, Pleitbezorger Stichting Wemos): Hormoonverstorende stoffen EDCs
  • Chantal van den Bossche. Hoofd Communicatie WECF International

Doe mee via deze link: https://global.gotomeeting.com/join/391484525

Kun je er dinsdag 10 juli niet bij zijn? Mail ons dan op friends@wecf.org dan ontvang je de link naar de replay in je mailbox en kun je het webinar terugkijken en terugluisteren wanneer het jou uitkomt.

Heb je na afloop nog vragen of opmerkingen, stuur ze naar friends@wecf.org en wij zorgen dat jouw opmerkingen meegenomen worden.

 

Onderwerpen

Reacties

Reageer »

Fighting Inequalities: Maak Europa Duurzaam voor Iedereen!

Geplaatst op

WECF Nederland maakt deel uit van een Europees netwerk van non-gouvernementele organisaties die samen onder de naam Make Europe Sustainable for All (Maak Europa duurzaam voor Iedereen) werken aan een driejarige bewustwordingscampagne rondom de SDGs, de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Het thema van dit eerste jaar is Fighting Inequalities, Vechten tegen Onrechtvaardigheid.

#fightinequalities #MakeEuropeSustainableforAll #EDD2018 #SheisWe #Women2030

Tot en met de SDG Actie week eind september zullen veel van onze actie’s in het thema van deze campagne staan.

Bekijk onze campagnefilm hier:

dutch-logo-full-colour-non-transparent

Childproof netwerk presenteert actieplan voor gezond leefmilieu

Geplaatst op

Kinderen zijn extra kwetsbaar voor milieuvervuiling en schadelijke stoffen in alledaagse producten. Childproof, een netwerk van middenveldorganisaties en gezondheidswetenschappers, stelde daarom een zogeheten Children Health Action Plan (CEHAP) op, om kinderen hier beter tegen te beschermen.

Voorstellen actieplan

Op 14 maart werd het actieplan voorgesteld tijdens een bijeenkomst in Brussel. Belangrijkste thema’s: hormoonverstorende stoffen, luchtvervuiling, lawaai en het binnenhuismilieu.

childproof

Het programma werd geopend door dr. Dorota Jarosinkska van  de WHO, de Wereldgezondheidsorganisatie, en prof. dr. Catherine Bouland van de Universiteit van Brussel. Verder hebben verschillende sprekers uitgelegd hoe en waarom blootstelling aan hormoonverstorende stoffen (EDC’s) schadelijk kan zijn voor met name kinderen en zwangere vrouwen. Ook milieu- en luchtvervuiling kwam aan bod, waarbij verschillende punten voor verbetering werden gegeven.

WECF

Met het CEHAP plan, mede ondertekend door WECF, wordt extra aandacht gevraagd voor een gezond leefmilieu voor kinderen. Het is aan de verschillende overheden om de voorgestelde ideeën te implementeren in de eigen actieplannen.

Meer informatie over Childproof en het actieplan vind je hier

Een uitgebreid artikel uit het tijdschrift Knack over de bijeenkomst is hier te lezen

 

Save

Save

Save

Save

Het veilige nest van: Margriet

Geplaatst op

Margriet (33) woont samen met Erik (34), hun dochter van 5, zoon van 3 en zoon van 1 in Rotterdam.

Margriet

“Wat ik een groot pluspunt vind aan bewuster leven is dat het de keuzemogelijkheid voor producten enorm reduceert. Doordat de keuze beperkt is bespaart dat tijd, maar ook geld”

 

lees verder

Reacties

Reageer »

Maak kennis met Anne-Rose: een mama met een missie

Geplaatst op

Ze is een eenpitter met een omzet van 450 kilo katoen. Wat drijft Anne-Rose? En wat spookte ze onlangs nog uit in India?

Deze bevlogen moeder ontwerpt en vervaardigt babyproducten die eerlijk, puur en duurzaam zijn, want “ook kinderen zijn eerlijk en puur, en hebben nog hun hele leven voor zich”. En binnenkort staat ze weer onvermoeibaar vijf dagen van ’s ochtends vroeg tot ’s avond laat op het Puur Baby Plaza op de Negenmaandenbeurs.

Het begon allemaal met een paar opbergzakken voor de kleine, voor in huis, vertelt Anne-Rose. Daarna volgden een luierzak, een pyjamazak, een kruikzak.. Noem het maar op en de crea Bea knutselde het in elkaar. Biologische textiel zonder schadelijke chemicaliën gunt ze ook andere moeders. Zo ontstond het idee voor haar maatschappelijk verantwoorde onderneming With a touch of Rose.withatouchofrose-pic

Gewapend met praktische ontwerpen in haar hoofd vertrok Anne-Rose naar India. Daar koos ze voor een fabriek die gecertificeerd duurzaam produceert. Zonder chemische stoffen die het milieu vervuilen. Met goede arbeidsomstandigheden. En met biologisch katoen dat gecertificeerd is met het GOTS-label.

Anne-Rose brengt regelmatig een bezoek aan de fabriek. De fabriek heeft meerdere Nederlandse afnemers waar ze informatie mee uitwisselt. Ze is blij dat ze laatst ‘haar’ fabriek in beeld zag als verantwoorde fabriek in de documentaire ‘Slag om de Klerewereld’. “Dat was voor mij een bevestiging dat ik op de goede weg ben,” aldus Anne-Rose.

With a touch of Rose gaat echter niet altijd over de spreekwoordelijke rozen. Anne-Rose: “Sommige consumenten vinden de biologische babyproducten wat aan de prijzige kant. Maar dat is puur beeldvorming. Ze kopen liever een variant die goedkoper is geproduceerd, niet wetende dat deze misschien wel vol zit met giftige chemicaliën.”

Ben jij eigenlijk wel goed op de hoogte? Laat je informeren met onze folder over textiel en chemicaliën. Deze staat boordevol praktische tips om schadelijke stoffen te vermijden. Deel de handige folder met je familie en vrienden. Sharing = caring!

Reacties

Reageer »