Een Veilig Nest

Nieuws

“Duurzaamheid is niet alleen voor rijke mensen”

Geplaatst op

Woon je in Leiden, praat dan mee tijdens het Ideecafé op 15 oktober – inspiratiesessie voor energiegesprekken met je buren

Woon je in Leiden, praat dan mee tijdens het Ideecafé op 15 oktober, van Goede Wijkpraktijken Energietransitie in Leiden (Goed WEL) en inspiratiesessie voor energiegesprekken met de buren

Lokatie: Scheltema, Marktsteeg 1, Leiden, https://www.scheltemaleiden.nl

Sinds 2005 is Stichting Ideewinkel hét informatiepunt voor duurzame ontwikkeling en burgerinitiatieven in en rond Leiden. De Stichting wil initiatiefnemers van duurzame projecten op gebieden zoals milieu, biodiversiteit, voeding, en leefomgeving op weg helpen en ondersteunen.  Ze fungeert als paraplu voor projecten, zoals inspiratietuin Vrij Groen en het Groene Ideecafé. Het Groene Ideecafé biedt sinds 2009 een platform en ontmoetingsplaats aan mensen met duurzame ideeën en initiatieven. Het Ideecafé werkt daarbij samen met maatschappelijke organisaties in de regio.

Lagere inkomens profiteren niet van stimuleringsregelingen

Goed. Wijkbijeenkomsten en burengroepen worden door mensen met een migratieachtergrond en lagere inkomens tot nu toe nog spaarzaam bezocht.  Bewoners van huurhuizen profiteren daardoor vaak minder van stimuleringsregelingen om de woning te besparen op energie en te verduurzamen. Voor het succes van de energietransitie en klimaatadaptatie is echter ook hun deelname aan verduurzaming van energieconsumptie (besparing) en -productie essentieel.

In de Leidse GaGoed Energiecampagne ondersteunen de wijkambassadeurs de eigenaren van particuliere woningen om hun huizen energiezuinig en comfortabel te maken. Met de activiteiten wordt echter nog niet de hele stad goed bereikt. Het EU-project Maak Europa duurzaam voor iedereen, ondersteunt initiatieven van wijkambassadeurs om de doelgroep te verbreden en actiever te betrekken bij de energietransitie in Leiden. Op 15 oktober worden in het Groene Ideecafé de ervaringen met Goede Wijkpraktijken in Energietransitie Leiden gedeeld en worden aanwezigen uitgenodigd voor inspiratiesessies in energiegesprekken met de buren.

Energiegesprekken met je buren 

Dit Groene Ideecafé biedt de gelegenheid in een inspiratiesessie kennis te maken met het organiseren van energiegesprekken met de buren in een huiselijke omgeving. Behalve om bewustwording van de urgentie van energietransitie (en kansen die dit biedt) gaat het daarbij om uitwisseling van de interesse en behoefte van de burengroepen. Het doel hiervan is om makkelijker keuzes te maken en anderen daarbij te betrekken. Onder de deelnemers worden een aantal duurzame producten verloot, waarmee u je direct energie mee bespaard.

Meer Informatie:

Deze avond wordt georganiseerd in het kader van het project Maak Europa Duurzaam Voor Iedereen en heeft als doel om meer mensen te betrekken bij de energietransitie. De activiteit wordt mede mogelijk gemaakt door financiering van de Europese Commissie, Europaid.

                                                           

Reacties

Reageer »

WECF zoekt vrijwilliger / stagiair Communicatie & Website

Geplaatst op

Wij zoeken een enthousiaste vrijwilliger of stagiair (m/v) ter versterking van ons communicatieteam in hartje Utrecht. De vrijwilliger of stagiair gaat aan de slag met het ondersteunen van zowel de bouw van onze nieuwe website als onze internationale communicatie.

Uniek netwerk
WECF is een uniek netwerk, gevormd door vrouwen- en milieuorganisaties die werken op het snijvlak van klimaat, milieu, gezondheid en gendergelijkheid. WECF streeft naar een rechtvaardige, gezonde en duurzame wereld. Samen met onze 150 partners in 50 landen werken we aan duurzame ontwikkeling, met innovatieve projecten en beleidsvoorstellen op het gebied van milieu, energie, landbouw, water, sanitatie en gendergelijkheid. Onze filosofie is dat ontwikkeling pas echt duurzaam is als vrouwen betrokken zijn.

Herken je jezelf hierin?

  • Je volgt een opleiding op het brede terrein van de communicatie of bent klaar met de opleiding en op zoek naar werkervaring
  • Je beheerst zowel het Nederlands als het Engels uitstekend
  • Je bent een communicatieve duizendpoot en bekend met content management
  • Je bent goed in het redigeren van teksten
  • Je bent op zoek naar een leuke stage bij een internationale, maatschappelijke organisatie
  • Je hebt ervaring in het bouwen van websites en in het werken met CMS systemen.

Dan zijn we op zoek naar jou!

 

Side Event WECF Logo

 

 

 

 

Werkzaamheden

Je ondersteunt de communicatiemanager bij het bouwen van de nieuwe website. De werkzaamheden variëren van het meedenken over creatieve oplossingen voor de inrichting van de website tot het overhevelen van informatie van de oude naar de nieuwe website.

Wat bieden wij?

• Onderdeel zijn van een enthousiast en internationaal team in hartje Utrecht
• Ruimte voor creativiteit en eigen ideeën
• Professionele begeleiding van onze communicatie- en advocacymanager
• Reiskostenvergoeding op basis van tweede klas treinkaartje en kortingskaart

De vacature kan worden vervuld als stage tegen een wettelijke stagevergoeding van 250 euro per maand of als werkervaringsplek tegen een vrijwilligersvergoeding.

Wanneer? De duur van de stage is minimaal 5 maanden en is voor 24-32 uur per week. Startdatum is zo snel mogelijk. Vrije dagen zijn mogelijk in overleg. Reacties kunnen worden gestuurd tot en met zondag 14 oktober a.s. naar chantal.vandenbossche@wecf.org

Reacties

Reageer »

“Het anti rimpel complex, de achterkant van de cosmetica-industrie”

Geplaatst op

Smeren, smeren, smeren.. het is zo normaal in onze Westerse samenleving om cosmetica te gebruiken, maar wat voor invloed heeft dit gebruik op het milieu en ook op onze gezondheid? Er wordt vaak vergeten dat veel van onze cosmetica uiteindelijk eindigt in de afvoerputjes van onder andere de badkamer. We kopen het, smeren het en het moet toch (gedeeltelijk) ergens heen verdwijnen. Robin van Wechem vraagt hier onder andere aandacht voor in haar boek “Het anti rimpel complex, de achterkant van de cosmetica-industrie”.

Een interessant boek die de gehele cosmetica-industrie belicht, van de herkomst van de grondstoffen tot de vele producten die daarvan vervaardigd worden en hoe deze producten uiteindelijk aan de man (vrouw) worden gebracht. Shockerend als het soms kan zijn, wordt er met humor geschreven zodat ook de schrijfster zelf niet direct wanhopig wordt.

cosmetics_microplastics

Ook de oprichtster van WECF, Marie Kranendonk, is geïnterviewd voor het boek. Een kritische noot werd door Marie toegevoegd met betrekking tot beoordelingstesten van babyproducten. Bij deze testen is gebruik gemaakt van mannetjesproefdieren voor de beoordeling van de veiligheid van bepaalde stoffen. Als babyproefdieren of ongeboren proefdieren zouden worden gebruikt zouden extreem lage dosissen waarschijnlijk al schadelijk zijn. Dit betekent dat de toegestane dosering van heel veel stoffen zou moeten worden verminderd.

Uit het gehele boek kunnen veel lessen worden getrokken waar de gemiddelde consument nog nooit aan heeft gedacht. Er wordt erg veel informatie op de lezer afgevuurd, wat het soms lastig maakt om deze informatie allemaal te begrijpen en op je in te laten werken. De uiteindelijke boodschap naar een stap in de goede richting is dan weer doodeenvoudig: “smeer minder, wees wat vaker smerig en koester je onzekerheid”. Dit kan ook worden herleid naar de algemene opvatting om minder te consumeren, want de “echte” prijs van producten betalen wij niet. Deze prijs wordt overgedragen naar andere gebieden in de wereld en volgende generaties. Dus, consumeer vooral wat minder dit is goed voor de portemonnee en de aarde.

Reacties

Reageer »

WECF organiseert Webinar over Plastic & Gezondheid

Geplaatst op

Dinsdagochtend 10 juli nemen wij, samen met Plastic Soup Foundation en Stichting Wemos, jullie graag mee in de wereld van plastic en gaan in op de consequenties die veel stoffen in plastics hebben voor jouw gezondheid.

Plastic, wat doet dat nu met jouw gezondheid?

Dinsdagochtend 10 juli nemen we jullie graag mee in de wereld van plastic en gaan in op de consequenties die veel stoffen in plastics hebben voor jouw gezondheid. Plastic heeft ons leven eenvoudiger gemaakt. Het zorgde ervoor dat we voedsel langer konden bewaren.

Meer en meer komen neveneffecten van plastic aan het licht, zoals de aanwezigheid van micro-plastics in cosmetica, van weekmakers in kinderspeelgoed en van de schadelijke milieu- en gezondheidseffecten van chemicaliën in plastic afval. Tijdens dit webinar geven we meer inzicht in hoe plastic ons leven beïnvloedt en hoe we slimmer, gezonder en vooral veel zuiniger om kunnen gaan met dit materiaal.

Wil je weten wat voor effect plastic heeft op jouw gezondheid en wat je zelf kunt doen om de gevolgen voor jou en je kinderen te beperken?  

Vervuiling van ons leefmilieu en mogelijk ook onze gezondheid door plastics is ook in Nederland een groot probleem. In de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) is afgesproken dat ieder land dit jaar een Nationaal Actieplan moet indienen voor de komende zes jaar. Ook Nederland heeft zich verplicht een Nationaal Actieplan Gezondheid & Milieu op te stellen.  Wat moet Nederland doen om te zorgen dat het plastic probleem wordt aangepakt?  Over deze vraag gaan wij graag met jou in gesprek.  Dinsdag 10 juli om 11 uur ’s ochtends zitten we er klaar voor.

Presentaties zullen worden gegeven door:

  • Maria Westerbos, Directeur van de Plastic Soup Foundation
  • Renée de Jong, Pleitbezorger Stichting Wemos): Hormoonverstorende stoffen EDCs
  • Chantal van den Bossche. Hoofd Communicatie WECF International

Doe mee via deze link: https://global.gotomeeting.com/join/391484525

Kun je er dinsdag 10 juli niet bij zijn? Mail ons dan op friends@wecf.org dan ontvang je de link naar de replay in je mailbox en kun je het webinar terugkijken en terugluisteren wanneer het jou uitkomt.

Heb je na afloop nog vragen of opmerkingen, stuur ze naar friends@wecf.org en wij zorgen dat jouw opmerkingen meegenomen worden.

 

Onderwerpen

Reacties

Reageer »

Fighting Inequalities: Maak Europa Duurzaam voor Iedereen!

Geplaatst op

WECF Nederland maakt deel uit van een Europees netwerk van non-gouvernementele organisaties die samen onder de naam Make Europe Sustainable for All (Maak Europa duurzaam voor Iedereen) werken aan een driejarige bewustwordingscampagne rondom de SDGs, de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties. Het thema van dit eerste jaar is Fighting Inequalities, Vechten tegen Onrechtvaardigheid.

#fightinequalities #MakeEuropeSustainableforAll #EDD2018 #SheisWe #Women2030

Tot en met de SDG Actie week eind september zullen veel van onze actie’s in het thema van deze campagne staan.

Bekijk onze campagnefilm hier:

dutch-logo-full-colour-non-transparent