Een Veilig Nest

Nieuws

Eet jij wel biologisch?

Geplaatst op

Wat weet jij van biologische voeding?

De meesten van ons zouden waarschijnlijk zeggen, vrij van chemische stoffen, vriendelijk voor de natuur en beter voor dieren. Dit is zeker waar, maar wist u ook dat biologisch voedsel eigenlijk een wettelijk gedefinieerde vorm van voedselproductie is? Iemand  die voedsel als biologisch verkoopt, moet een bepaalde reeks procedures en normen volgen die onafhankelijk, geverifieerd en geïnspecteerd worden door een biologisch certfificeringsinsitituut.

De definitie van biologische voedsel is dat bij de productie van zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met milieu en dierenwelzijn. Zo worden mestoverschotten voorkomen en krijgen dieren meer ruimte dan in de gangbare veeteelt en landbouw. Biologische producten zijn herkenbaar aan de keurmerken: EKO, Europees Biologisch en Demeter.

Biologische landbouw heeft vier principes: het principe van gezondheid, ecologie, rechtvaardigheid en zorg. Dit houdt in:

 1. Minder tot geen chemicaliën
 2. Werken in harmonie met de natuur
 3. Minder antibiotica gebruik
 4. Het is geen voedsel dat genetisch gemanipuleerd is

Het Biolabel

Het label is verankerd in de Europese wetgeving en wordt beheerd door de Europese Commissie. Het Biolabel garandeert dat de productie gebeurt volgens de strenge regels van de biologische landbouw, verwerking en verkoop. Aan de hand van dat label kunnen consumenten overal in Europa biologisch voedsel herkennen. Het label is enkel van toepassing op voedingsproducten en de controle gebeurt door onafhankelijke controleorganisaties in de lidstaten zelf.

Dus als iemand zegt dat een product biologisch is, vraag dan gerust naar het label en vraag hoe ze het produceren. Labels zoals natuurlijk, echt en onbewerkt kunnen heel goed betekenen dat ze minimaal zijn verwerkt. Er zijn echter geen vereisten om bewijs te leveren. Dat laat de mogelijkheid open voor fraude en misbruik van de term. Dat wil niet zeggen dat degenen die zich houden aan organische principes maar geen label dragen, zich niet aan hun woord houden. Vergeet niet dat de boer de kosten van certificering draagt, dus het is niet altijd een haalbare optie.

Is organisch beter? 

Biologisch voedsel wordt vaak gezien als duurder of als een luxeproduct. Dat is echter niet altijd het geval. In het seizoen kopen en rechtstreeks van de boer zal bijna altijd goedkoper zijn. Evenals beter voor de gezondheid, omdat het meer vitamines, mineralen en omega-3’s bevat.

Onderzoek heeft ook aangetoond dat biologische boerderijen biodiversiteitsvriendelijker zijn dan niet-biologische boerderijen. Natuurlijk is er ook nog het smaakverschil. Bijvoorbeeld wortelen geteeld in grond zonder chemische residuen en in het seizoen zullen altijd beter smaken dan die geteeld in zand, buiten het seizoen en hebben honderden kilometers gereisd om aan tafel te komen

Hoe vind je een biologische boerderij bij jou in de buurt?

De Lekker naar de BioBoer site helpt je met het vinden van Bioboeren bij jou in de buurt en maakt de lokale biologische landbouw zichtbaar. Bekijk snel welke boerderij bij jou in de buurt meedoet.

Reacties

Reageer »

Het ‘plastic tijdperk’ is aangebroken

Geplaatst op

Veel mensen worden blootgesteld aan schade van plastic zonder hun medeweten of toestemming. De consument weet dat een product van plastic is gemaakt, maar niet welke chemicaliën bij de productie zijn gebruikt en of ze gevaarlijk zijn of niet. Chemicaliën in plastic en verpakkingen worden namelijk niet genoemd op de ingrediëntenlijst.

“Er zijn ook potentiële gezondheidsproblemen aan het begin van het leven van plastic, omdat de winning van fossiele brandstoffen en de productie van plastic, giftige chemicaliën en luchtvervuiling kunnen veroorzaken,” stelt Dr. Watson, hoofd van CHEM Trust (een goed doel dat mensen en dieren in het wild tegen schadelijke chemicaliën beschermt).

In de afgelopen 60 jaar is er 8,3 miljard ton plastic gemaakt. Meer dan 70% hiervan bevindt zich nu in afvalstromen – meestal op stortplaatsen of in de oceaan. Het beïnvloedt de populaties van dieren in het wild, het infiltreert in het voedsel dat we eten en het water dat we drinken.

Hoewel er veel te doen is geweest rond de noodzaak om meer te recyclen en minder draagtassen te gebruiken, is er nog te weinig aandacht besteed aan de mogelijke impact van alledaags plastic op de menselijke gezondheid.

Volgens de natuurorganisatie WWF zou de focus juist nu op de inname van plastic moeten liggen. WWF stelt dat we elk jaar 11.000 kleine stukjes plastic eten over de hele wereld. Dit komt overeen met het elke week innemen van gemiddeld vijf gram plastic-het gewicht van een creditcard.

Voor Dr. Anna Watson is het niet het plastic zelf dat haar zorgen baart, maar het feit dat deze kunststof gevaarlijke chemicaliën bevat. Zij maakt zich met name zorgen over de aanwezigheid van twee chemische groepen in kunststoffen: Bisfenolen (BPA), die worden gebruikt in flessen water, voedselverpakkingen en andere artikelen en Ftalaten, die worden gebruikt om kunststoffen zacht te maken (denk aan: PVC).  Sommige eerdere studies hebben gesuggereerd dat deze chemicaliën het hormoonstelsel verstoort, dat verantwoordelijk is voor de productie van hormonen, allerlei lichamelijke processen reguleert, waaronder groei en ontwikkeling, seksuele functie, slaap, humeur en onze stofwisseling. “Een kleine hoeveelheid hormoon kan een grote impact hebben op het lichaam,” suggereert Dr. Watson.

Deze chemische stoffen zijn tevens in verband gebracht met hormoongerelateerde kankers, onvruchtbaarheid en hartaandoeningen. Studies bij dieren hebben aangetoond dat ze zelfs kunnen leiden tot ontwikkelingsproblemen bij jongeren.

Bij het beoordelen van een mogelijke impact van plastic op de gezondheid zijn er twee belangrijke aandachtspunten: ten eerste het effect van kleine plastic deeltjes (micro- en nano-plastic), die via verschillende wegen het menselijk lichaam kunnen binnendringen en ten tweede, de impact van chemicaliën die worden gebruikt bij het maken van plastic producten, volgens Dr. Watson.

Door onderzoekers zijn de bekende microvezels ook gevonden in voedsel- en drankproducten zoals mosselen, keukenzout en bier. Ze komen ook vrij wanneer kleding wordt gewassen, gemaakt van nylon, polyester of acryl; de microvezels stromen via deze weg in rivieren en oceanen.

De Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) evalueren momenteel toxicologische gegevens over BPA, waarvan de resultaten in 2020 beschikbaar moeten zijn. Tot die tijd is het belangrijk dat we ons plastic verbruik gaan verminderen totdat er meer helderheid is over de fabricage- en gebruik risico’s van plastic.

WECF heeft vorig jaar een webinar georganiseerd samen met de Plasticsoupfoundation en Stichting Wemos.

WECF heeft zich ook aangesloten bij de Plastic Health Coalition

Reacties

Reageer »

Van landbouwgif naar wilde bloemen

Geplaatst op

In de uitzending van Zembla op 16 juli jl. komt de bollenteler John Huiberts aan het woord. Hij heeft vijf jaar geleden de stap gezet naar volledig biologisch werken.

Tientallen jaren maakte hij gebruik van landbouwgif, maar hij merkte dat de bodemgezondheid van zijn velden enorm achteruit ging door het toepassen van bestrijdingsmiddelen.

 • Zijn land raakte uitgeput
 • In de natte tijd werd het land steeds natter en in de droge tijd steeds droger
 • Er waren geen natuurlijke vijanden meer om zijn bollen tegen plaaginsecten te beschermen

Zijn velden zien er nu, na vijf jaar, heel anders uit.

 • De akkerranden staan vol met wilde bloemen
 • Deze bloemen zijn bewust geplant om insecten, zoals bijen, aan te trekken. Deze insecten zijn natuurlijke vijanden van de plaaginsecten om zo de bollen te beschermen
 • Sommige akkers laat hij bewust een jaar met rust . Hij zet er allerlei planten neer die voeding en zuurstof terug geven aan de bodem. Deze zuurstof zorgt ervoor dat de bodem gezond blijft waardoor je veel minder bestrijdingsmiddelen hoeft te gebruiken
 • Ook past hij samen met een veeteelthouder ruilhandel toe. Hij ruilt zijn tarwe en rogge voor mest en gier

John is zich bewust geworden dat het werken zonder gif een doel is op langere termijn. Hij kiest ervoor om geen korte termijn oplossingen meer toe te passen, zoals het werken met bestrijdingsmiddelen.

De afgelopen vijf jaar waren voor John keihard werken en pionieren en hij werd er zeker in zijn portemonnee niet rijker van. Wel geeft het hem een rijk gevoel waardoor hij alleen maar meer gemotiveerd is om hiermee door te gaan. Zoals hij mooi verwoord: ‘Je hebt twee vormen van rijkdom : een rijk gevoel en een dikke portemonnee.’ Het eerste is al gelukt !

Helaas zijn er nog een paar factoren die niet meehelpen en dat hebben zij als boer niet in de hand. Het is ook het bankwezen, het verzekeringswezen , de overheid met zijn regels, de toeleveranciers van machines, van bestrijdingsmiddelen en van het kunstmest waarbij een andere mindset noodzakelijk is.

Iedereen zegt dat het vijf voor twaalf is, maar deze boer zorgt ervoor dat het niet later wordt dan vijf voor twaalf. Laten we hem en elkaar helpen om ervoor te zorgen dat het ook vijf voor twaalf blijft.

Dit artikel is gebaseerd op de uitzending: Bollenteler stopt noodgedwongen met landbouwgif

Reacties

Reageer »

Doe mee en bescherm jouw gezin tegen luchtvervuiling

Geplaatst op

2 minuten leestijd

Greenpeace heeft in 2017 al aangegeven dat vooral de gezondheid van onze kinderen te lijden heeft onder de luchtvervuiling. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ademt elke dag 93 procent van alle kinderen onder de vijftien jaar in de wereld lucht in die zo vervuild is, dat het hun gezondheid en ontwikkeling ernstig in gevaar brengt.

Jonge kinderen zijn extra kwetsbaar voor de gevolgen van luchtvervuiling, omdat ze sneller ademen dan volwassenen, en dus meer vervuilende stoffen binnen krijgen, blijkt uit het rapport van de WHO. Kinderen zijn ook kleiner, en leven dichter bij de grond. Hier zijn sommige stoffen het sterkst geconcentreerd. Ook zijn de stoffen extra schadelijk omdat hun hersenen en lichaam zich nog volop ontwikkelen.

De Belgische krant De Morgen heeft een interactieve kaart gemaakt waarop te zien is hoe het nu gesteld is met de luchtvervuiling. Daarop is te zien dat het zuiden van Nederland en het noorden van België bij gebieden horen waar de lucht behoorlijk is verontreinigd met stikstofdioxide (NO2). Vooral rond Rotterdam en Antwerpen is het slecht gesteld met de luchtkwaliteit.

Greenpeace geeft in een video 7 tips om je gezin te beschermen tegen luchtvervuiling. Deze video kun je vinden in de volgende link: 7 manieren om jouw gezin te beschermen tegen luchtvervuiling

Hieronder hebben we de belangrijkste punten uit de video voor jullie op een rijtje gezet:

 1. Gebruik zijstraten en vermijd drukke wegen
 2. Ga naar het park aan de rand van de stad
 3. Hou afstand van de stoeprand, want daar hoopt het vuil zich op
 4. Doe een stap achteruit bij kruispunten als je staat te wachten om over te steken
 5. Sluit ramen aan de drukke straatkant en open de ramen aan de achterkant van het huis om de lucht te verschonen
 6. Vermijd het sporten buiten tijdens de spits; doe het vroeg in de ochtend of laat op de avond
 7. Voer actie voor een gezondere lucht

WECF, waarvan Een Veilig Nest een onderdeel is, promoot en begeleidt projecten die zich aanpassen aan de klimaatverandering en die de uitstoot van het klimaat verminderen. We doen dit in samenwerking met Women & Gender Constituency (Vrouwen & Gender Kiesdistrict) en het Verenigde Naties netwerk met betrekking tot klimaattechnologie en andere partners.

Reacties

Reageer »

5 redenen om zonnebrand te gebruiken zonder lichaamsvreemde stoffen

Geplaatst op

3 minuten leestijd

Ook deze zomer wil je je huid beschermen voor de zon met een zonnebrandcrème. Vergeet niet bij je keuze van een zonnebrand dat je huid in nauw contact komt met de ingrediënten, die op de verpakking staan. Daarom is het extra belangrijk om te weten welke stoffen er nu eigenlijk in je zonnebrand crème zitten. Zijn deze bijvoorbeeld wel vrij van hormoonverstorende stoffen?

Voor de aanmaak van Vitamine D is het belangrijk om gebruik te maken van de zon. In principe kun je met een type 3 huid (zie link hieronder) 15 tot 30 minuten onbeschermd in de zon zitten.

www.kwf.nl

Wat maakt de kwaliteit van zonnebrandcrème belangrijk?

 • De kans bestaat dat je er veel van gebruikt.
 • De crème dringt in je huid en welke gevolgen heeft het op de rest van je lichaam?
 • Onder invloed van warmte en zon veranderen stoffen en dus ook de stoffen in zonnebrand. Het is belangrijk om te weten wat de stoffen doen en of het schadelijk is voor mens en milieu.

Hormoonverstoorders zitten bijna in alle zonnebrandcrèmes

Deze hormoonverstoorders kunnen op allerlei manieren een negatief effect hebben op ons lichaam. Voorbeelden hiervan zijn:

 1. de puberteit vertraagt
 2. een negatieve invloed op ons voortplantingsorgaan
 3. het aantal spermacellen verminderen
 4. de vruchtbare cyclus kan veranderen
 5. de schildklierfunctie verandert

Welke stoffen kun je in zonnebrand het beste vermijden?

 1. Benzophenone-1
 2. Benzophenone-2
 3. 3-Benzylidene camphor
 4. Ethyl-4-aminobenzoate
 5. DEP (diethyl ftalaat)
 6. Kunstmatige geurstoffen
 7. PEG/PEG derivaten
 8. Paraffine/aardolieproducten/siliconen
 9. Triclosan
 10. Parabenen

Hieronder een aantal stoffen toegelicht waarom ze schadelijk kunnen zijn

Benzophenone-1 en 2. Deze chemische stoffen worden onder andere toegepast als synthetische UV filter. Ze kunnen huidklachten, zon- en contactallergie veroorzaken. Het zijn UV filters die niet biologisch afbreekbaar zijn, ze stapelen zich op in het grondwater waardoor ze in de voedselpiramide terechtkomen. Uit onderzoek met kleine zoogdieren blijken ze bij hogere concentraties kankerverwekkend te zijn.

3-Benzylidene camphor.  Deze stof kan irriterend zijn oor de ogen, neus en keel. Kan duizeligheid, verwarring, misselijkheid en spierstuipen veroorzaken.

Kunstmatige geurstoffen. Synthetische geurstoffen worden zo gecombineerd, dat het lijkt alsof het product lekker ruikt, maar in werkelijkheid snuiven we gevaarlijke chemicaliën op. Er kunnen tot wel 4000 verschillende chemische ingrediënten gebruikt zijn, de meeste giftig, kankerverwekkend en schadelijk voor het CZS*. Symptomen zijn: hoofdpijn, duizeligheid, allergische uitslag, huidverkleuring, hevig hoesten, overgeven, huidirritatie, depressies, hyperactiviteit, geïrriteerdheid, en onhandelbaarheid.

PEG is de afkorting van polyethylene glycol/polyether glycol. Het is een carcinogeen ingrediënt dat de natuurlijke vochthuishouding van de huid aantast. Dit kan leiden tot vroegtijdige veroudering en maakt de huid kwetsbaarder voor bacteriën.

Aardolie-ingrediënten/Minerale oliën/Petroleum derivaten. Deze stoffen worden gemaakt van afvalstoffen van de olie- en benzine-industrie. Ze kunnen diverse huidproblemen veroorzaken zoals acne, rimpels en vroegtijdige huidveroudering.

Triclosan heeft een hormoonverstorende werking. Triclosan is een krachtige en veel gebruikte bacteriedodende en schimmelwerende stof.

Parabenen zitten in veel producten voor lichaamsverzorging en dus ook in zonnebrandproducten. Parabenen worden vaak gebruikt als conserveermiddel. Parabenen zijn gevaarlijke hormoonverstoorders. Ze worden geassocieerd met onvruchtbaarheid, abnormale ontwikkeling van de testes, overgewicht, astma, allergieën, goedaardige tumoren van de uterus of het spijsverteringskanaal en borstkanker.

Meerdere onderzoeken hebben aangetoond dat bovenstaande genoemde stoffen en  chemicaliën de voortplanting en de ontwikkeling van dieren en cellen beïnvloeden, doordat de voortplantings- en schildklierhormonen verstoord of beschadigd raken.

Nanodeeltjes

Heb je een zonnebrandcrème die geen witte laag achterlaat? Dan bevat het waarschijnlijk titaniumdioxide en zinkoxide in nanovorm. Er is  nog veel discussie over nano-deeltjes in zonnebrandcrème en of het wel of niet gevaarlijk is voor de gezondheid. Ons advies is om nanodeeltjes voor baby’s in ieder geval te vermijden totdat er meer bekend is over de gevolgen van het gebruik voor het menselijk lichaam.

Veel individuen en groepen zijn betrokken bij de ‘EDC(hormoonverstoorders)-vrij Europa’-campagne. We hebben partners in Europa, elk van hen met een eigen netwerk van NGO’s en leden. Deze brede alliantie omvat vakbonden, consumenten, (volks)gezondheidwerkers, milieuactivisten, vrouwenorganisaties en pleitbezorgers voor kankerpreventie. Ons doel is het publiek bewust te maken en bij overheden aan te dringen op maatregelen tegen chemicaliën die schadelijk zijn voor onze gezondheid. Meer informatie is verkrijgbaar op www.edc-free-europe.org en via Twitter @EDCFree.

EDC-Free partners in Nederland zijn Wemos, WECF Nederland, Ecobaby  Foundation en Stichting Huize Aarde.  EDC-Free partner in België is Gezinsbond.

Reacties

Reageer »