Een Veilig Nest

Nieuws

Wil jij vanaf nu in huis duurzaam leven? Lees hier eenvoudige tips.

Geplaatst op

3 minuten leestijd

Zou jij graag een steentje willen bijdragen aan een betere wereld? Maar vind je het lastig om te bedenken wat je zou kunnen doen? Dan is dit artikel iets voor jou! Hieronder staan een aantal tips om jouw leven duurzamer te maken, zodat je met kleine aanpassingen kunt bijdragen aan een beter milieu.

Het gebruik van de verwarming

Gemiddeld genomen gaat 70% van de energiekosten uit naar het verwarmen van het huis. Wat zou je kunnen doen om deze energiekosten te verlagen?

 • Zet de verwarming een uur voordat je gaat slapen op 15 graden. Dit scheelt gemiddeld 12 procent op je gasverbruik. Deze besparing kan oplopen tot 120 euro per jaar.
 • De verwarming kun je ’s nachts het beste niet helemaal uitzetten, maar op 15 graden. Het kost energie om het huis ’s ochtends weer op te warmen naar de gewenste temperatuur, maar dat is lang niet zoveel als er nodig zou zijn om de hele nacht het huis op temperatuur te houden.
 • Schakel bij afwezigheid de verwarming niet helemaal uit. Een gemiddelde temperatuur van 16 á 17 graden is beter dan het constant inschakelen van de verwarming.
 • Bij het langdurig afwezig zijn, is 12-15 graden kamertemperatuur een gunstige warmte.

Vanzelfsprekend zijn deze tips afhankelijk van hoe goed het huis is geïsoleerd.

Douchen

Uit onderzoek blijkt dat de leeftijd tussen 15 jaar en 35 jaar 5 dagen per week ongeveer 15 minuten onder de douche staan, Veel boilers werken met gas en stoten door het verwarmen van water CO2 uit. Wat kun je doen om de CO2  uitstoot te verlagen en het gebruik van water te verminderen?

 • Vijf tot zeven minuten douchen is genoeg. Dat scheelt 90 kilo CO2 per persoon.
 • Zet tijdens het inzepen van het haar, het tandenpoetsen of het scheren de kraan uit. Hiermee voorkom je waterverspilling.
 • Gebruik een waterbesparende douchekop. Het laat slechts zeven liter water per minuut door en zelf merk je er niets van.
 • Mocht je eraan denken om de badkamer te gaan verbouwen, onderzoek dan duurzame varianten. Gespecialiseerde sanitair specialisten zijn op de hoogte van de nieuwste technologische ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid en milieuvriendelijkheid.

Het gebruik van recycled en duurzaam materiaal

Kies voor herbruikbaar materiaal zodat het gebruik van plastic en aluminium folie verminderd wordt. Koop duurzaam materiaal waar tijdens de productie alleen wordt gewerkt met milieuvriendelijke middelen.

Hieronder een aantal varianten :

 • Food Huggers. Dit zijn een soort deksels, waarmee je fruit, groenten en afgebroken verpakkingen gemakkelijk kunt afsluiten. Het voorkomt voedselverspilling, het is BPA-vrij (dit is een chemische stof die in veel plastic producten zit) en Ftalate-vrij (dit zijn weekmakers, die ervoor  zorgen dat plastic soepel en buigzaam is).
 • Gebruik ongebleekte en gerecyclede servetten.
 • Voor de vette vingers van de kinderen bestaan er 100% biologisch afbreekbare vochtige doekjes.
 • Je kunt de tafel dekken met een duurzaam tafelkleed. Dit is katoen waarbij tijdens de productie geen pesticiden en chemicaliën zijn gebruikt.
 • In plaats van plastic rietjes zijn er bamboe rietjes te koop. Ze zijn meestal handgemaakt, 100% natuurlijk en herbruikbaar.

Daarnaast is afval scheiden erg belangrijk. Er blijft minder restafval over en er kunnen meer materialen gerecycled worden. Denk hierbij aan groente en fruit, oud papier en karton, textiel, plastic, metaal, klein chemisch afval en tuin- en snoeiafval.

Met deze kleine aanpassingen kun je duurzamer leven en help jij de wereld mooier en groener maken.

Natuurlijk is er nog veel meer wat je kunt doen, maar dit zijn de eerste stappen in de goede richting.

Doe je mee?

 

 

 

 

Reacties

Reageer »

Onkruidbestrijdingsmiddel glyfosaat verhoogt risico op lymfeklierkanker met 41%

Geplaatst op

3 minuten leestijd

Een brede nieuwe wetenschappelijke analyse van het gebruik van glyfosaat, het meest gebruikte onkruidverdelgingsproduct ter wereld, heeft aangetoond dat mensen met hoge blootstelling aan deze populaire pesticiden, een 41% verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van een zeldzame vorm van lymfeklierkanker, of te wel het non-Hodgkin lymfoom (NHL).

Verhoogd risico non-hodgkin lymfoom

De auteurs van dit recente onderzoek zeggen dat hun analyse, waarbij de resultaten van eerder uitgevoerde onderzoeken zijn meegenomen, onderscheidend is van eerdere beoordelingen. “Deze paper maakt een sterkere zaak dan eerdere analyses, dat er inderdaad aanwijzingen zijn voor een verhoogd risico op NHL als gevolg van blootstelling aan glyfosaat,” zei co-auteur Lianne Sheppard, een professor op de afdeling Environmental and Occupational Health Sciences aan de Universiteit van Washington . “Vanuit het oogpunt van volksgezondheid zijn er enkele echte zorgen.”

Het bewijsmateriaal ondersteunt ook een dwingend verband tussen blootstellingen aan glyfosaat gebaseerde herbiciden en een verhoogd risico voor deze vorm van kanker. De auteurs van dit onderzoek geven wel aan dat de specifieke schattingen van het numerieke risico voorzichtig moeten worden geïnterpreteerd.

Roundup

Glyfosaat zit o.a. verwerkt in het veelgebruikte bestrijdingsmiddel “Roundup” van chemiebedrijf Monsanto en is volgens Europese boerenorganisaties noodzakelijk om de voedselvoorziening op peil te houden. Critici wijzen op de schadelijke effecten voor het milieu en de gezondheid.  Glyfosaat is inmiddels al aangetroffen in bijna de helft van de onderzochte urinestalen van Europeanen en drinkwaterbedrijven klagen over resten in het oppervlaktewater.

Al meer dan 40 jaar wordt door boeren glyfosaat toegepast op gewassen. Deze chemische stof wordt o.a. toegepast bij het telen van genetisch gemodificeerde maïs en sojabonen. Volgens de laatste cijfers is dit het meest gebruikte chemische product in de landbouw ooit. De vergunning om glyfosaat in Europa te gebruiken zou eind 2016 komen te vervallen, maar de vergunning is inmiddels verlengd tot 2022.

In 2015 is al door het Internationale Agentschap voor Kankeronderzoek aangegeven dat glyfosaat “waarschijnlijk carcinogeen” is. Dat wil zeggen dat wanneer men in contact met deze stof komt, dit kanker kan veroorzaken en hoe vaker en intensiever het contact is, hoe groter de kans dat men daadwerkelijk kanker krijgt.

Ook schadelijk voor dier & milieu

Het gebruik van glyfosaat is gelinkt aan een zeer intensieve landbouw, die simpelweg niet duurzaam is. Er zijn veiligere, niet-chemische alternatieven voor glyfosaat die even effectief zijn om onkruid te bestrijden.

Daarnaast heeft niet alleen de menselijke gezondheid te lijden onder glyfosaat. De Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) stelde een risico vast op lange termijn voor zoogdieren, waaronder boerderijdieren zoals schapen en koeien. Daarnaast vernietigt glyfosaat niet alleen de bedoelde onkruiden, maar ook het groen in en rond de akkers, oftewel de biodiversiteit. Genoeg redenen dus om het gebruik van glyfosaatherbiciden te verbieden.

 

Onderwerpen

,

Reacties

Reageer »

Laten we de handen ineen slaan !

Geplaatst op

Milieu Centraal trapt af met

‘Een Dagje Groen’

Een landelijke campagne die Nederlanders helpt duurzame stappen te zetten.

Op de website Eendagjegroen.nl kunnen consumenten een actie starten: bijvoorbeeld een dagje de auto laten staan, geen kaas eten of korter douchen. En je kunt zien wat de totale milieu-impact is van alle deelnemers.

Kijk op onderstaande link en doe mee :

Start jouw duurzame actie !

Reacties

Reageer »

Doe mee en win het kleurrijke “Groene ABC boek” voor kinderen !

Geplaatst op

Leven met zorg en aandacht voor het milieu: kinderen kunnen er niet vroeg genoeg mee beginnen. Hoe sneller ze beseffen dat Moeder Aarde schoon moet blijven om haar gezond te houden, hoe beter.

Om kinderen duidelijk te maken waarom het zo belangrijk is om het ecosysteem in evenwicht te houden, heeft Stichting Culturele Droomwevers het Groene ABC ontwikkeld. Het Groene ABC is een kleurrijk boek met cd waarin aan de hand van zesentwintig gedichten, illustraties, liedjes en essays op speelse wijze wordt uitgelegd wat bijvoorbeeld de ozonlaag is en wat er wordt bedoeld met klimaatverandering en duurzaamheid.

Door de liedjes en de teksten worden kinderen geïnspireerd om na te denken over wat zij zelf kunnen doen met betrekking tot recycling en het gebruik van alternatieve energie. Zo leren de kids ‘groen’ te denken wat natuurlijk niet alleen positief is voor de planeet, maar ook voor zichzelf: zij zijn immers degenen die het langst rond zullen lopen op deze aardbol en dus het meest profiteren van een gezond milieu.

Met ‘‘Het Groene ABC’’ wil Stichting Culturele Droomwevers een zaadje planten dat hopelijk ontkiemt tot een groot milieubewustzijn onder de hedendaagse jeugd.

En omdat Stichting Droomwevers trots is op dit boek, zijn er nu twee exemplaren te winnen door eenvoudig onderstaande vraag te beantwoorden:

“Met ons koopgedrag kunnen we een groene bijdrage leveren aan het milieu.  Noem 3 voorbeelden en leg uit waarom.”

Het antwoord kun je voor 24 maart a.s. mailen naar renate.vanderwerf@wecf.org.

Na deze datum zullen wij op www.eenveilignest.nl de twee winnaars bekend maken !

 

 

 

Reacties

Reageer »