Een Veilig Nest

Nieuws

Top 3 van de meest gezonde en milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen

Geplaatst op

2 minuten leestijd

Is op een gezonde en milieuvriendelijke manier schoonmaken echt zo omslachtig? Nee hoor, het is juist heel makkelijk, want je hebt maar drie producten nodig  om je huis duurzaam te poetsen.

Kinderen produceren vuil – en ouders ruimen het weer op. Natuurlijk moet een huishouden met kinderen zo schoon mogelijk zijn. Kinderen liggen, zitten en spelen op de vloer. Ze raken alles aan en ontdekken dingen met hun mond. Vooral tijdens de kruipfase mogen kinderen geen dingen op de grond vinden die niet geschikt voor hen zijn. Toch moet je het schoonmaken ook weer niet te ver doorvoeren. Een klinisch steriel huishouden is niet de bedoeling en is bovendien niet goed voor je kind. Maar schoonmaken hoort er nu eenmaal wel bij, dus hoe kun je dat het beste gezond en duurzaam doen?

De top drie middelen

De drie middelen waarmee je alles kunt schoonmaken zijn:

 1. Azijn
 2. Soda (of baking soda)
 3. Groene zeep

De badkamer, het toilet, de keuken, maar ook de ramen of de spiegel worden schoon met deze producten. Kijk eens in je schoonmaakkastje en beslis welke producten je echt nodig hebt. Het is meer dan genoeg om een paar producten in huis te hebben die multifunctioneel zijn. Niet elk meubelstuk heeft zijn eigen speciale schoonmaakmiddel nodig.

 

Waar moet je op letten?

Om zo min mogelijk schadelijke stoffen te gebruiken bij het schoonmaken, kun je op een paar dingen letten. Allereerst: gebruik geen chloor. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de aanwezigheid van microplastics in schoonmaakmiddelen. Die zijn heel schadelijk voor het milieu.

Vermijd middelen met fosfaten, bleekmiddel en desinfecteermiddel. Gebruik liever producten met niet-ionische tensiden (dit zijn was actieve stoffen die oppervlaktespanning van een vloeistof verlagen) dan met anionische tensiden, omdat deze minder agressief zijn. Citroenzuur is zeer geschikt om kalk te verwijderen. Verder is het over het algemeen voldoende om allesreiniger te gebruiken; de naam zegt genoeg. En kies reinigingsmiddelen die biologisch afbreekbaar zijn.

Hoe bereik je een frisse geur?

Voor een frisse geur in huis heb je ook niet veel nodig. Ten eerste is ventileren het allerbelangrijkste. Als je je huis potdicht houdt, dan ontstaan er vanzelf onaangename geuren. Als je toch een geurtje wilt in je toilet of badkamer, voeg dan wat etherische olie aan je soda of groene zeep toe. Voor het verdrijven van etensluchtjes in huis of rook in de gordijnen helpt het om tijdens de nacht een bakje met azijn in de kamer te zetten.

Let op veilig gebruik

Gebruik schoonmaakmiddelen met mate en vergeet bovendien niet om na gebruik de dop goed te sluiten. Berg de schoonmaakmiddelen daarna op buiten het bereik van kinderen, zelfs als de dop een veiligheidssluiting heeft.

Een Veilig Nest is een campagne van het internationale vrouwen- en duurzaamheidsnetwerk van  WECF . Wij werken aan het recht op een gezond milieu voor iedereen, bevorderen een gifvrije omgeving en adviseren niet-chemische alternatieven

Schoonmaakwijzer

Reacties

Reageer »

Borstkanker en het milieu

Geplaatst op

3 minuten leestijd

De ellende,de pijn en de angst die horen bij borstkanker, geen enkele vrouw ter wereld zou dit moeten, nee mogen doormaken. Veel vrouwen worden door de ziekte overvallen als die bij hen of een dierbaar persoon in hun omgeving wordt geconstateerd.

Kan borstkanker voorkomen worden?

Al sinds de jaren zestig wordt de toename van borstkanker in verband gebracht met ons meer en meer vervuilde milieu. Toch negeren in Nederland zowel overheid en veel kankerorganisaties die bewijzen.  In onze buurlanden begint dit al te veranderen. De Vlaamse tegenhanger van het KWF, Kom op tegen Kanker, geeft op hun website veel informatie over bewezen milieufactoren  En in het Verenigd Koninkrijk is ook Breastcancer UK, heel actief op dit vlak, door het mede ondersteunen van preventiecampagnes. 

Borstkanker is een multifactoriële ziekte. Dit houdt in dat borstkanker ontstaat door een combinatie van meerder milieu- en genetische factoren. Toch worden belangrijke factoren voor het ontstaan van kanker gemist, omdat schadelijke stoffen- in het lichaam van de vrouw- alleen worden gemeten bij constatering van de ziekte. Daardoor ontstaat een vertekend beeld van factoren die mogelijk de ziekte kunnen veroorzaken.

Welke risicofactoren op borstkanker zijn nog niet officieel?

We vermoeden dat blootstelling aan gifstoffen een grote rol speelt in die 50 tot 70% onverklaarbare gevallen van borstkanker. De kans op borstkanker in West Europa is 60% groter dan in Oost-Europa.

Wat zijn de niet-officieel geaccepteerde risicofactoren:

 • Blootstelling aan hormoonverstorende stoffen
 • Blootstelling aan licht gedurende de nacht
 • Stress
 • Beroepsmatige blootstelling
 • Nachtdienst en wisseldiensten
 • Borsttrauma

Er is veel onderzoek dat wijst op een relatie tussen borstkanker met ons vervuilde milieu en de lichaamsvreemde stoffen, die gebruikt worden in producten en op de werkplek. Dit zijn onder andere pesticiden, industriële chemische stoffen, verfstoffen, chloorhoudende oplosmiddelen, dioxinen (dit is een verbinding die ontstaat bij de verbranding van metalen waar chloor bij vrijkomt), ftalaten, parabenen en metalen.

Ruim 280 door de mens geproduceerde chemische stoffen zijn aangetroffen in navelstrengbloed en zo’n 300 stoffen in menselijk vetweefsel. Daarbij zitten ongeveer 250 stoffen die oestrogeen nabootsen of de werking ervan verstoren.

Van de 100.000 chemische stoffen, die gebruikt worden op werkplekken wereldwijd, zijn nauwelijks 1 op de 100 zorgvuldig getest op risico’s voor de gezondheid.

Preventie

Kankerorganisaties leggen het accent vooral op risicofactoren die gerelateerd zijn aan levensstijl (gebruik van alcohol, te laat kinderen krijgen, weinig sporten, we geven niet genoeg borstvoeding) en leggen daarmee de verantwoordelijkheid bij het individu. Vrouwen worden zo verantwoordelijk gesteld voor de ziekte, alsof het hun eigen schuld is.

Op de lange termijn is preventie het meest rendabel. Strategieën om blootstelling aan schadelijke chemische stoffen te verminderen, zullen namelijk ook een positief effect hebben op andere milieu- gerelateerde ziekten. Primaire preventie, waarin milieufactoren volledig worden meegenomen, zou daarom de basis moeten zijn voor een borstkankerstrategie in de hele Europese Unie.

Hindernissen die een effectief preventiebeleid in de weg staan:

 • Onze maatschappij is gewend geraakt aan het idee dat borstkanker een van de onontkoombare feiten des levens is;
 • Onze maatschappij is gefocust op behandeling en controle van de ziekte, en niet op primaire preventie;
 • De onzichtbaarheid van veel kankerverwekkende stoffen die geen geur en kleur hebben, creëren een “uit het oog uit het hart” mentaliteit;
 • Er valt voor instellingen en bedrijven in de gezondheidssector geen (financiële) winst te halen uit preventie.

Om effectief te kunnen zijn, moeten we bewust zijn wat de verborgen weerstand is en met een strategie komen waarmee we deze hindernissen kunnen overwinnen. We hebben allemaal recht op een gezond milieu. We moeten eraan werken om elkaar hierin te ondersteunen. Als incidentiecijfers van borstkanker kunnen toenemen, kunnen ze ook weer omlaag. Organisaties en individuen die zich inzetten voor een gifvrije toekomst dienen hierin gezamenlijk op te trekken.

WECF biedt informatie om schadelijke chemicaliën te identificeren en te vermijden. We werken in coalities met andere maatschappelijke organisaties en met het UN Environment.

Meer lezen? Borstkanker en Milieu (PDF)

 

Onderwerpen

Reacties

Reageer »

Wat nekt ’t insect?

Geplaatst op

3 minuten leestijd

We zijn iets aan het vernietigen zonder dat we het weten

Insecten behoren tot de grootste groep dieren op aarde en zijn de drijvende motor in ons ecologisch systeem. Ze dienen als voedsel, ze ruimen allerlei zaken op, ze zorgen ervoor dat er weer nieuwe voedingsstoffen vrijkomen en ze zijn cruciaal voor de bodem en voor het bestuiven. In China worden de bloemen van de fruitbomen inmiddels met de hand door mensen bestuift, omdat er door de bestrijdingsmiddelen te weinig insecten zijn. Maar willen wij als Nederland ook die kant op?

De entomologische vereniging in Krefeld is onlangs met een onderzoek naar buiten gekomen wat de wetenschappelijke wereld op zijn grondvesten deed schudden. Zij hebben namelijk in kaart gebracht hoe het is vergaan met de insecten tussen 1994 en 2016 in West Europa. Uit dit onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid insecten tussen deze twee periodes gedaald is met 75%. Deze achteruitgang in zo’n korte tijd is zeer verontrustend.

Vrijwillige insecten tellers houden hier in Nederland de stand bij van de hoeveelheid insecten die aanwezig zijn in onze natuur. Dit gebeurt in het Tilburgse natuurgebied de Kaistoep. Ze verzamelen  waardevolle gegevens voor de wetenschap. Bioloog Paul van Wielink, die hier als vrijwilliger werkzaam is, vindt het een gemis dat wij als mens zo weinig weten van insecten en ze ervaren als een. Wij zijn als mens ons niet meer bewust dat we bij de natuur horen. Volgens hem zouden we, in plaats van het kijken naar documentaires over Zuid Afrika onze eigen achtertuin kunnen bewonderen. “Dan kun je hetzelfde zien; als je maar goeie ogen opzet, zegt Paul van Wielink.”

Wat kunnen wij, in onze tuin volgens hoogleraar trekvogel ecologie Theunis Piersma, doen om onze tuin insect vriendelijk te maken? Dat is met name geen kunstmest en geen pesticiden gebruiken. Uit zijn onderzoek is gebleken dat vanaf de tweede wereldoorlog 98% van de huiszwaluwen uit Nederland zijn verdwenen. Dit komt doordat de vliegende insecten, waar de zwaluw het van moet hebben, met 95% zijn afgenomen. Onze weilanden zijn in 50 jaar veranderd in “de bekende groene biljart lakens” waardoor de vogels en de insecten in de problemen zijn gekomen. Vanuit het gezichtspunt van vogels en insecten hadden deze “groene lakens” bijna net zo goed geasfalteerd kunnen zijn.  “Het groene laken” is een term voor de vlakken groene weilanden met alleen gras en geen biodiversiteit meer, door het bemesten en het gebruik van pesticiden.

De teelt van mais is ook een probleem. Om mais te telen moet namelijk eerst de grond kapot worden gemaakt . Tevens wordt de mais tegenwoordig gecoat met een uiterst effectief gif middel tegen insecten. Dit kun je zien aan de kleur van de maiskorrel; de korrel is niet geel, maar roze door de coating. Alle insecten die op deze plant gaan zitten worden vergiftigd.  Deze insecticiden komt terecht in de bodem en in de sloot. Helaas is er nog heel weinig onderzoek gedaan naar de gevolgen van het gebruik van dit “super gif”.

Murk Nijdam heeft een veehouderij in Gelderland. Hij maait weinig en gebruikt geen pesticiden; hij laat de natuur de vrije loop. Helaas is hij is de laatste boer in dit gebied, die het zo nog aanpakt. Op zijn land kunnen weidevogels en zwaluwen  rustig broeden, maar als er niet genoeg insecten zijn dan verhongeren de kuikens.

Jan Dirk van de Voort runt ook een boerderij zonder bestrijdingsmiddelen. Hij laat de koeien op de weilanden zelf alles regelen. Hij heeft geleerd dat hij er als mens vanaf moet blijven en de dieren hun eigen gang kan laten gaan. Maar is zijn biologische bedrijf wel helemaal schoon ook al gebruikt hij geen bestrijdingsmiddelen?

Landbouwkundige Jelmer Buijs is dit samen met Margriet Mantingh, senior expert water- en voedselveiligheid bij WECF, gaan onderzoeken. Zij hebben metingen verricht in het voer, in de mest en in de bodem van 24 Gelderse bedrijven of er toch niet, onbedoeld, schadelijke gifstoffen op deze bedrijven voorkomen. Jelmer Buijs is bewust mest gaan onderzoeken, omdat alles wat in het voer zit, alles wat in de stal wordt toegepast en alles wat in het drinkwater zit, uiteindelijk terug gevonden kan worden in de mest. In de eerste monsters hebben ze bestrijdingsmiddelen in de mest vastgesteld en stoffen die desastreus zijn voor insecten, zoals schimmel- en insecten bestrijdingsmiddelen, onkruid bestrijdingsmiddelen en biocide. Deze bestrijdingsmiddelen komen in de mest door het slootwater wat de dieren drinken en het bevindt zich in het krachtvoer. Jelmer Buijs heeft ook het krachtvoer onderzocht en treft hierin 62 verschillende bestrijdingsmiddelen aan.

Hoe komen deze bestrijdingsmiddelen in het krachtvoer terecht?

 • Krachtvoer wordt gemaakt uit granen en soja bonen en bij deze teelt wordt menig bestrijdingsmiddel gebruikt
 • Tijdens het transport naar de havens worden de vrachtwagens ontsmet
 • De silo’s in de haven worden regelmatig ontsmet
 • Op de schepen worden ontsmettingsmiddelen gebruikt

Al deze stoffen kun je terug vinden in het voer en vervolgens in de mest. Voer kopen dat vrij is van deze  stoffen is bijna onmogelijk, omdat je geen specificatie bij het krachtvoer aantreft. Dit houdt in dat de boer niet weet wat hij koopt.

De mest inclusief deze stoffen wordt weer uitgereden op het land. Meer dan de helft van Nederland bestaat uit landbouwgrond en bijna alle boeren doen in meer en mindere maten aan bemesting ( ook biologische boeren). Er zijn dus heel veel boeren die onbewust en onbedoeld toch een heleboel gif over hun land bestrijden

Jan Dirk van de Voort, een boer in Gelderland, gebruikt al 30 jaar geen bestrijdingsmiddelen meer en 50 jaar geen antibiotica. Juist daarom is hij zeer geschrokken van de resultaten uit het onderzoek, dat ook heeft plaatsgevonden  op zijn land . Bijvoorbeeld de DDT die zijn vader destijds gebruikt heeft, wordt nu nog terug gevonden in de grond.

LTO ( een organisatie voor individuele dienstverlening en groepsgerichte activiteiten voor agrarische ondernemers) heeft felle kritiek op het onderzoek van Jelmer Buijs en Margriet Mantingh. LTO is er niet van overtuigd dat de bestrijdingsmiddelen de oorzaak zijn van de insecten sterfte. Volgens Ben Haarman van Natuur- en Landschapsontwikkeling wordt in het onderzoek geen duidelijke relatie gelegd tussen de gevonden stoffen en de terugloop van de  insecten stand.  In het onderzoek mist hij het eventuele verband tussen de klimaatverandering, de grote hoeveelheid straling in de lucht, humane medicijn resten in het water en de insecten sterfte. Daarnaast stelt Ben Haarman dat de hoeveelheid stoffen, die terug gevonden zijn in de mest, ver onder de norm liggen.

Er is dus een norm, die bepaald hoeveel bestrijdingsmiddelen er in krachtvoer mogen zitten. Die norm bestaat om het vee te beschermen. Maar voor insecten bestaat er geen norm en daar ligt volgens Jelmer Buijs het probleem. Insecten sterven namelijk al bij een veel lagere dosis aan bestrijdingsmiddelen.

Jelmer Buijs wil graag spoedig een vervolg onderzoek om een norm te ontwikkelen die ook de insecten beschermd. Hij stelt dan ook de vraag:  ‘Hoe kun je  vogels beschermen als het voer van de vogels niet beschermd wordt?’De afweging hierbij is, gaan we voor een beetje minder opbrengst of nog heel veel gif erbij?

Wat denk jij ?

Dit artikel is gebaseerd op de uitzending : Wat nekt ’t insect

 

Reacties

Reageer »

Meisjes puberen vroeger door chemicaliën in cosmetica, stelt weekblad Knack deze week.

Geplaatst op

“Ftalaten, parabenen en fenolen, die op grote schaal gebruikt worden in cosmetica en verzorgingsproducten, doen de puberteit bij meisjes vroeger beginnen. Dat blijkt uit een Amerikaanse langetermijnstudie bij meisjes en hun moeders”.

Een korte uitleg over bovengenoemde hormoonverstoorders :

Ftalaten zijn kleur- en geurloze chemische stoffen. Ftalaten zijn vooral bekend als weekmakers in plastics zoals PVC.

De chemische eigenschappen van parabenen zorgen voor een uitstekende houdbaarheid doordat ze schimmels en bacteriën remmen. Producten waarin parabenen zijn verwerkt kunnen dus langer bewaard worden.

Ftalaten worden op grote schaal gebruikt in geurproducten zoals deodorant, parfum en zeep.

Parabenen is een conserveringsmiddel in cosmetica en verzorgingsproducten. Uit een studie in het vaktijdschrift Human Reproduction (een toonaangevend tijdschrift in de verloskunde en gynaecologie) blijkt dat de stoffen verband houden met een vroege puberteit bij meisjes.

Zie ook onderstaande link:

meisjes puberen vroeger door chemicaliën in cosmetica

 

 

Reacties

Reageer »

The International Menstrual Hygiene Day #MHDAY 2019

Geplaatst op

Menstruele hygiëne is van fundamenteel belang voor de waardigheid en het welzijn van vrouwen en meisjes en een belangrijk onderdeel van basishygiëne, sanitaire voorzieningen en reproductieve gezondheidsdiensten.

Maar waar denk jij aan bij de vraag: Wat is een luxe product?
Misschien denk je aan een auto of aan een fototoestel?

Of denk je aan producten die je beschermen tijdens de menstruatie? Waarschijnlijk niet. Toch zijn er talloze plekken op deze wereld waar deze producten voor een vrouw nog steeds niet te verkrijgen zijn of gewoon te duur.

WECF is van mening dat het niet mag uitmaken wie je bent of waar je bent; duurzame en hygiënische producten tijdens de menstruatie moeten voor iedereen beschikbaar zijn. Wij vinden dat duurzaamheid en hygiëne tijdens de menstruatie geen gunst mag zijn, maar een recht.

WECF waar “Een Veilig Nest” een onderdeel van is, voert campagnes met groepen jongeren en vrouwen om perceptie en beleid te beïnvloeden rond toegang, betaalbaarheid en giftvrije keuzes tijdens de menstruatie.

Vrouwen en meisjes moeten in staat zijn om de menstruatie periode in veiligheid, privacy en waardigheid te beheren door :
• toegang te hebben tot en gebruik te maken van hygiënische materialen
• de voorziening van voldoende water en zeep voor wassen en baden
• zorgen voor adequate verzameling en veilige verwijdering van sanitaire producten -thuis, scholen/hoge scholen, instellingen, op het werk en op openbare plaatsen.

Ook in sommige landen, waar WECF projecten uitvoert, is menstruatie een groot taboe. Meisjes hebben geen kennis over een goed menstrueel hygiënebeheer en hebben moeite om hygiënische materialen te kopen.

 

Reacties

Reageer »